Medya
04 Eki 2014 17:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:47

Meslek etiğinde test zamanı! Sedat Ergin ne yapacak?

Milliyet gazetesi yazarı Ali Eyüboğlu, Hürriyet gazetesi yazarlarının reklam filmlerinde oynaması konusunu yazısında gündeme getirdi...

Hürriyet gazetesi yazarlarından Osman Müftüoğlu'nun bir inşaat reklamı filminde oynaması üzerine  Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici konuyu köşesine taşımış ve gazetesinin yayın ilkelerini anımsatmıştı. Bildirici yazısında Erman Toroğlu'nun reklamlar yüzünden yazılarına son verildiğini ve Müftüoğlu'nun reklama çıkması nedeniyle Hürriyet'in ve gazeteciliğin güvenilirliğinin bir inşaat şirketinin reklamına tahvil edilmiş olduğunu da kaydetmişti.

Bu kez Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu söz konusu meseleye köşesinde yer verdi ve Sedat Ergin ne yapacak? diye sordu.

İşte Eyüboğlu'nun "Sedat Ergin ne yapacak?" başlıklı bugünkü yazısından ilgili bölüm:

Tarih 7 Ocak 2013. Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, köşesinde şöyle yazdı:
“Hem gazeteci hem reklamcı olunamaz.”
Çünkü o dönemde Hürriyet’in üç yazarı Ayşe Arman, Erman Toroğlu ve Osman Müftüoğlu, çeşitli markaların reklam yüzü olarak ekranlardaydı.
Üstelik Hürriyet’in şu “Yayın İlkesi”ne rağmen:
“Yazar, karikatürist ve muhabirler başta olmak üzere editöryal kadroda görev alanlar, sosyal, bilimsel ve sanatsal amaçlı ücretsiz kampanyalar ve gazetelerin tanıtımı dışında reklamlara çıkamaz; bu yolla maddi çıkar sağlayamaz.”
Bildirici bu konuyu köşesine taşıyınca Arman’ın oynadığı reklam durdu.
“Reklama devam etmek zorundayım” diyen Toroğlu gönderildi.
Müftüoğlu, “Gazetem Hürriyet’in, yazarlarının reklamlarda görünmesine olumlu bakmayan yaklaşımını saygıyla karşılıyorum. Diğer taraftan oynadığım su reklamı iki yıl önce başladı, üç yıl daha sürecek” demesine rağmen o reklam da durduruldu.
Aradan bir yıl bile geçmedi, Hürriyet’in ilkeleri değişmedi, Müftüoğlu bu kez başka bir reklamla ekranlarda.
Hürriyet okurları, buna tepki gösterince Bildirici, bu hafta mecburen bu konuyu yazdı.
Bildirici’nin yazdıklarından anladığım o ki Arman ve Toroğlu’nu bağlayan Hürriyet’in “Yayın İlkeleri”, Müftüoğlu’nun umurunda değil.
Müftüoğlu, “Okur Temsilcisi”ne gönderdiği açıklamada çıktığı reklamı aslanlar gibi savunduğuna göre, demek ki var bir bildiği ya da güvendiği. Bu durumda Hürriyet’in Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’e düşüyor iş.
Çünkü Hürriyet’in yeni Yayın Yönetmeni, “siyaset etiği”ni hatırlatan ısrarcı yazılarıyla başbakanlığının ilk döneminde Erdoğan’ı ticaretten el çektiren bir gazeteci.
Madem ki “Okur Temsilcisi”nin boyunu aşıyor bu mevzu, o zaman “Meslek etiği”nden “test” sırası Sedat Ergin’e geldi.
Benim tanıdığım Sedat Ergin, gazetesinin yazarı Müftüoğlu’na, “Hocam, ya Hürriyet yazarlığı ya da Taşyapı’nın reklam yıldızlığı… İkisi birden olmaz” demeli.