Gündem
12 Mayıs 2011 18:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:20

MERSİNLİ GAZETECİLERE GÖRE KÜRKÇÜ ÇOK İDDİALI

Mersin'deki yerel medyadan gazeteciler, BDP'den bağımsız milletvekili adayı olan Ertuğrul Kürkçü için tahminde bulundular...

Mersinli gazeteciler, 12 Haziran seçimlerinden sonra kentin 11 milletvekilinden birinin Ertuğrul Kürkçü olacağında hemfikir. BDP destekli bağımsız milletvekili adayı Kürkçü’nün milletvekili seçilmek için gereken oyun çok üzerinde alabileceğinde birleşen gazeteciler, kentteki sosyal demokrat seçmende de Kürkçü’ye önemli bir yönelimin olduğunu belirtiyor.
Özellikle CHP’nin Kürkçü’ye karşı oy kaybı yaşayabileceği tahmininde bulunan gazeteciler, Kürkçü’nün kentte yürüttüğü seçim kampanyasını da “etkili” olarak yorumluyor. Mersin’de siyasi partilerin seçim kampanyalarını yakından izleyen gazetecilerin değerlendirmeleri şöyle:

İL BARAJINI RAHAT AŞAR

Günlük yerel gazetelerden Haberci gazetesinin sahibi Selman Özipek de Kürkçü’nün iyi bir kampanya yürüterek kentte bir sol rüzgar estirdiğini belirtiyor. “Rahatlıkla 100 binin üzerinde oy alır” diyen Özipek de, sosyal demokrat çevrelerin bu yıl tercihlerini Kürkçü’den yana kullanacaklarını ifade ediyor. Özipek “Ertuğrul beyin solcu kimliği çok etkili bence. Bu nedenle de il bazındaki barajı rahat geçecektir” diyor.


SOL OYLAR KÜRKÇÜ’YE GİDER
Mersin’de yayın yapan haftalık Mezitli Gazetesi’nin sahibi Fatih Yıldırım, Kürkçü’nün seçim kampanyasına diğer partilerden daha önce başlamış olmasının kendisi için bir avantaj yarattığını söylüyor. Yıldırım’a göre Kürkçü’nün sol ve gazeteci kimlikleri onu Mersin gibi partiler arası yarışın çetin geçtiği bir kentte seçilebilir bir aday yapıyor. Kentte önceki seçimlerde sol oyların CHP’ye gittiğini hatırlatan Yıldırım, bu seçimde oyların önemli bir kısmının Kürkçü’ye kayacağını ifade ediyor. Yıldırım Kürkçü’nün alacağı oy oranı hakkındaki tahminini ise “kılpayı değil, rahatlıkla seçilir” sözleriyle yapıyor.

VATANDAŞLA İÇ İÇE BİR KAMPANYA

Vatandaş gazetesi haber müdürü Ulaş Çınar, “Kürkçü, vatandaşla iç içe, güzel bir kampanya yürütüyor. Seçilmesine kesin gözüyle bakıyoruz” yorumu yapıyor. Kürkçü’nün sol gelenekten gelen bir aday olmasının Mersinli sol seçmeni etkileyen faktörlerin başında geldiğini belirten Çınar, bu nedenle CHP’den oy kayıplarının yaşanacağı öngörüsünde bulunuyor. Çınar’ın seçim sonrası partilerin milletvekili dağılımına yönelik tahmini ise şöyle: AKP: 4, MHP: 3, CHP: 3, Bağımsız: 1.


CHP TABANI ADAYLARINDAN RAHATSIZ

Mersin’de yayın yapan haber sitesi Ufuk Turu’nun editörü İbrahim Kutlay, CHP tabanında aday gösterilen bazı isimlere yönelik rahatsızlığın da bu partiden Kürkçü’ye oy kaymalarına yol açabileceği görüşünde. Kentte ağırlığın hangi partide olduğunun henüz netlik kazanmadığını söyleyen Kutlay’a göre 13 Haziran’daki milletvekili dağılımı parlamentodaki üç büyük parti arasında 4-3-3 ve 1 bağımsız şeklinde gerçekleşecek.

DENEYİMİ ETKİLİ OLACAK

Bir başka günlük gazete İmece’nin yazarlarından Selçuk Ölçer, Kürkçü’nün seçilme şansını “yüzde 90” düzeyinde görüyor. “Kürkçü’nün çok deneyimli bir kişiliği var. Toplumu ve siyaseti iyi biliyor. Bunlar da seçmen yöneliminde etkili olacaktır” diyen Ölçer, Kürkçü’nün özellikle yaşlı kuşak sosyal demokratlardan oy alacağı tahmininde bulunuyor.