Ekonomi
23 Ağu 2022 08:12 Son Güncelleme: 23 Ağu 2022 08:12

Merkez Bankası’nın kararının ardından dikkat çeken grafik! ‘Faiz indirimiyle hiçbir faiz düşmedi…’

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'na ait grafiği paylaşarak, "Merkez Bankası'nın faizindeki indirimle birlikte diğer faizlerin de düştüğünü sananlar; size kesip saklayacağınız bir tablo ve grafik!" diye yazdı.

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, "Merkez Bankası faizindeki indirimle birlikte hiçbir faiz düşmediği gibi tam tersine artışlar yaşandı. Mevduat faizi bir ara biraz gerilemekle birlikte yine de politika faizinin üstünde oluştu. Ancak zaten mevduat faizinin böylesine düşmüş olmasını ayakta alkışlayacak halimiz yok. Hani yaratmaya ya da oluşturmaya çalıştıkları tuhaf bir kavram var ya 'liralaşma' diye, aslında TL cinsi tasarruf edenler ta baştan beri liralaşma kavramına sadık kalan tasarruf sahipleri. Bu kişileri adeta cezalandırmanın herhalde sevinilecek bir yanı olamaz. Kredi faizlerindeki artış ise çok daha belirgin. Zaten geçen hafta alınan kararlar da ticari kredi faizlerinin fazla artmasını önlemeye dönük değil mi..." ifadelerini kullandı.

Aktaş, "Yazıdaki tablo ve grafiği oluşturan verilerin kaynağı Merkez Bankası. Yani bunlar resmi veriler. Merkez Bankası mevduat ve kredide tüm bankaların ortalamasını gösteren faiz oranlarını her hafta yayımlıyor. Yani bu oranları ne ben derledim, ne bir siyasi partinin çalışması, ne bir üniversitenin verisi. Bunlar resmi veriler. Dolayısıyla bu tabloyu kesip saklayın ve 'Merkez Bankası’nın faizi düşürülünce aman ne güzel oldu, diğer faizler de düştü' önyargısından kurtulun!" diyerek tabloyu paylaştı: