Gündem
21 Kas 2012 18:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:24

MERKEZ BANKASI'NIN KARARI FINANCIAL TIMES'TA!

Ekonomi gazetesi Financial Times, "İhtiyatlı bir adım mı, yoksa gergin bir adım mı?" sözleriyle başladığı haberinde faiz indirimi kararının arkasındaki nedenleri araştırdı.

Merkez Bankası’nın konuya ilişkin açıklamasının bazı bölümlerini aktardıktan sonra yabancı uzmanların değerlendirmelerine de yer veren gazeteye konuşan Standard Bank’tan Timothy Ash, "Bu hareketin, bana, Banka’nın şimdi ihtiyatlı olduğunu söylediğini düşünüyorum" dedi.

-"AYAĞI YENİDEN GAZA KOYMAK İÇİN HALA BİRAZ ERKEN"-

Timothy Ash "Mesaj, cari açık hala büyük ve finansal riskler hala kayda değer iken, ayağı yeniden gaza koymak için henüz biraz erken olduğudur. Önce daha fazla tutarlı ve daha az riskli politika dürtüleri ile aşama aşama güveni tesis edelimdir" şeklinde konuştu.

Capital Economics’ten William Jackson ise, yeni indirimler imasını "Merkez Bankası’nda Türkiye’nin aşırı "sıcak’ para girişlerinden olumsuz etkilenmesinden duyulan kaygının bir işareti" olarak yorumladı.

Financial Times de "sıcak para" girişlerinin artmasının Türkiye için "kaygı" nedeni olduğunu vurgularken de Türkiye’nin son yıllarda cari işlemler açığını azaltmada başarılı olduğunu belirterek ancak açığın hala GSYH’nın yüzde 7.5’ini oluşturduğuna, bunun sadece yüzde 20’sinin de doğrudan uluslararası yatırımla karşılandığına dikkat çekti.

Buna karşın Jackson’un, "sıcak para"nın yakında Türkiye’nin "kaygıların en küçüğü" haline gelebileceğini de söylediğine işaret eden gazete, bu çerçevede para politikasına ilişkin tartışmaların "sıcak para" ve liranın değerlendirmesinden sermaye girişlerinin desteklenmesi ve liranın düzensiz ayarlamalarının önlenmesine doğru kayabileceği değerlendirmesini de yansıttı.

Habere göre, UniCredit’den Gillian Edgeworth ise küresel bir risk istahşızlığı durumunda Türkiye’ye yönelik sermaye girişlerinin durabileceğine dikkat çekerken Türkiye’nin cari açığının büyüklüğü ve döviz rezervlerinin sınırlı oluşunun ülkeyi "kırılgan" bırakacağı uyarısını da yaptı.
Bunun üzerine İngiliz gazetesi, "Bu durumda, Merkez Bankası’nın ihtiyatlı ve gergin olmak için her türlü nedeni var" yorumunu yaptı.