Ekonomi
26 Eki 2023 15:50 Son Güncelleme: 26 Eki 2023 16:25

Merkez Bankası’nın faiz kararını dış basın nasıl gördü?

Merkez Bankası'nın faiz artışı dış basında da yankı buldu. Yabancı ajanslar, Türkiye'deki başlayan politika değişikliğinin sürdüğüne işaret ederken ekonomistler faiz artışlarının bir süre daha devam edebileceğini öngördü. İşte dış basının faiz analizleri...

Merkez Bankası'nın (TCMB) bugünkü faiz artışı yabancı basında geniş yer buldu.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantısında politika faizini artırdı. Kurul faizi 500 baz puan artışla yüzde 35'e yükseltti. Türkiye'deki faiz artışlarının ekimde de devam etmesi uluslararası finans basınında yankı buldu.

Yabancı ajanslar, Türkiye’de seçimlerin ardından başlayan politika değişikliğinin sürdüğüne işaret ederken ekonomistler faiz artışlarının bir süre daha devam edebileceğini öngördü. Dış basının faiz artışı analizleri şöyle oldu:

BLOOMBERG
ABD’li finans ajansı Bloomberg, faiz artışına ilişkin bir haber yayınladı. Beril Akman imzalı haberde, “Türkiye, enflasyonu kontrol altına almaya çalışırken, art arda beşinci artış aylarca süren parasal sıkılaştırma döngüsünü uzatıyor” ifadeleri yer aldı.

Haberde, “Enflasyonun gelecek yılın ikinci çeyreğinden itibaren yavaşlamaya başlayacağının tahmin edildiği bir dönemde, yerel tahvil piyasalarına yabancı girişini çekmek için daha yüksek faizlere ihtiyaç var” ifadelerine yer verildi.

Yazıda Deutsche Bank ekonomistlerinin tahminleri de aktarıldı. Deutsche Bank’a göre İsrail-Filistin çatışmaları, Türkiye gibi büyük enerji ithalatçıları üzerindeki enflasyonist baskıyı daha da kötüleştirme tehdidinde bulunuyor ve bu durum merkez bankasını seçimlerden sonra gerçekleşebilecek faiz artışlarını öne çekmeye zorlayabilir.

CNBC
ABD merkezli CNBC de faiz artışı ile ilgili bir habere yer verdi. Jenni Reid imzalı haberde Türkiye’nin politika değişikliğinin üzerinde duruldu.

Haberde şu ifadeler yer aldı:

TCMB, uzun süredir uygulanan faiz oranların düşürme politikasından uzaklaşmaya devam ediyor. Geri dönüş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hafize Gaye Erkan’ı yeni TCMB Başkanı olarak atamasıyla başladı. O zamandan bu yana anahtar faiz oranı yüzde 8,5’ten yukarı çekildi ve ekonomistler bunun daha da ileri gitmesi gerektiğini savunuyor”

Yazıda, “Türkiye ekonomisi son yıllarda birçok cepheden darbe aldı. Merkez Bankası enflasyonun 2023 sonuna kadar yüzde 60’ın biraz üzerine çıkacağını tahmin ederken, Türk lirası da düşerek ithalatı daha pahalı hale getirdi” değerlendirmesi yer aldı.

Haberde ayrıca Capital Economics’in gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Liam Peach’in değerlendirmelerine yer verildi. Bu yıl kalan iki toplantısında 500 baz puanlık iki artış daha tahmin eden Peach, böylece reel faiz oranlarının gelecek yılın sonundan önce pozitif bölgeye girebileceğini belirtti.

Peach, notunda “TCMB’nin sıkılaştırma politikası ve son zamanlardaki iletişimleri, kredibilitesini yeniden inşa etmeye ve enflasyona karşı daha ciddi bir duruş aldığına dair güven yaratmaya yardımcı oldu” dedi.

FINANCIAL TIMES
İngiliz finans gazetesi Financial Times’da çıkan Adam Samson imzalı yazıda, “Türkiye, politika yapıcıların enflasyon krizini sona erdirme mücadelesini hızlandırması nedeniyle haziran ayından bu yana beşinci kez faiz oranlarını artırdı” ifadeleri yer aldı.

Erkan’ın başkanlığındaki TCMB’nin, haziran ayından bu yana faizi dört katından fazla artırdığını hatırlatan İngiliz gazete, “Bu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek enflasyona rağmen faizleri düşük tutması yönündeki uzun süredir ısrarıyla tam bir tezat oluşturuyor” dedi.