Ekonomi
07 Ara 2021 13:16 Son Güncelleme: 07 Ara 2021 13:34

Merkez Bankası’ndan rekor dolar hamlesi! Kasım ayında…

Türk lirasının dolar karşısındaki kaybı telafi edilemezken rezervleri tartışma konusu olan Merkez Bankası'nın Kasım ayında BOTAŞ'a 2,2 milyar dolarlık dövizle rekor satış gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüzde 20’ye dayanan resmi enflasyona rağmen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'faiz sebep, enflasyon sonuç' teziyle işaret ettiği ekonomi modelinin getirdiği faiz indirimi kararlarını eylül ayı itibariyle uygulanmaya başladı.

Merkez Bankası tarafından üç ayda toplam 400 baz puan faiz indirimi yapıldı ve eylül ayında 8.30'lu seviyelerde olan dolar/TL kuru, Erdoğan'ın ekonomistler tarafından ‘temel öğretiye’ aykırı olarak nitelenen ‘düşük faiz, düşük enflasyon’ söyleminde ısrar sonrası 14 liranın üzerine çıktı.

Dolar kurundaki yükseliş ve dalgalanmaya Merkez Bankası'nın piyasaya müdahalesi de engel olamıyor. Dolar/TL kuru 7 Aralık itibariyle 13 lira 70 kuruş seviyesinde seyrediyor.

BOTAŞ'A REKOR DÖVİZ SATIŞI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kasım ayında BOTAŞ'a 2,2 milyar dolarlık dövizle rekor satışını gerçekleştirdi.

TCMB, 2021 yılında BOTAŞ'a sadece Haziran ayında 269 milyon dolarlık ve Ekim'de 258 milyon dolarlık döviz satışı yapmıştı.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Aralık 2014 tarihinden bu yana BOTAŞ'a döviz satışı yapan TCMB'nin, BOTAŞ'a 2015-2020 yılı arasında toplam döviz satışı ise 45 milyar doları bulmuştu. TCMB'nin verilerine göre, 2021'in Ocak ayında 6 yılın ardından ilk kez BOTAŞ'a döviz satışı yapılmamıştı.

AĞBAL 'BOTAŞ'A DÖVİZ SATIŞINI AZALTACAĞIZ' DEMİŞTİ

2020 yılında hızla azalan rezervleriyle gündeme gelen TCMB, Naci Ağbal'ın yönetime geçmesinin ardından rezervleri artırma stratejisine odaklanmıştı. Ağbal, Aralık ayında ilk kez kameraların karşısına geçtiği Para ve Kur Politikası metninin sunumunda bu sinyali vermişti. BOTAŞ'a döviz satışlarının azaltılacağı Ağbal'ın açıkladığı 2021 Para ve Kur Politikası metninde belirtilmişti.

Metinde, "Enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB tarafından piyasa koşullarına göre doğrudan karşılanabilecektir. Bu kapsamda piyasa şartları elverdiği sürece döviz satım tutarı kademeli olarak azaltılabilecektir" ifadeleri yer almıştı.