Ekonomi
06 Mar 2024 11:52 Son Güncelleme: 06 Mar 2024 11:53

Merkez Bankası’ndan bankalara telefon! Seçim öncesi ‘gereksiz’ psikolojik talep…

Merkez Bankası, 2023 yılı Temmuz ayından bu yana ilk kez Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi gerçekleştirdi. Öte yandan Reuters, Merkez Bankası'nın dün, artan döviz talebinin kaynağını anlamak ve piyasadaki "gereksiz volatiliteyi engellemek" için bankalarla telefonda görüştüğünü duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, bugün 475 milyon dolar tutarında TCMB nezdinde Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi yapıldı. TCMB en son 14 Temmuz 2023 tarihinde söz konusu işlemi gerçekleştirmiş, daha sonraki dönemde herhangi bir işlem yapılmamıştı.

TCMB, geçen yıl Nisan ayında araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla, Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerinin, işlem yapmak isteyen bankalarla doğrudan gerçekleştirilebilmesine karar vermişti.

İşlemler sadece döviz piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalar ile gerçekleştirilebiliyor.

MERKEZ BANKASI'NDAN BANKALARA TELEFON

Reuters'a konuşan iki bankacılık kaynağının verdiği bilgiye göre, TCMB yetkilileri dün bankalar ile son günlerde piyasada artan döviz talebi hakkında görüşme yaptı.

Bir bankacılık kaynağı TCMB'nin görüşmede bankalara, "Gereksiz döviz talebine" dikkat etmesini söylediğini belirtti ve "TCMB görüşmede daha fazla konuşalım, talep nereden geliyor anlayalım" mesajını verdi. Hem ne olduğunu anlamak hem de gereksiz volatiliteyi engellemek için bir görüşme oldu" dedi.

BANKACILAR SEÇİME BAĞLADI

İki bankacı artan döviz talebini mart sonundaki yerel seçimler öncesinde oluşan "psikolojik" olarak niteledikleri talebe bağlarken bunun da "gereksiz bir talep" oluşturduğunu belirtti.

TL'deki düzenli değer kaybı son günlerde hız kazanırken, dolar/TL güne 31.75 seviyesinden başladı.