Ekonomi
11 Ağu 2023 13:11 Son Güncelleme: 11 Ağu 2023 13:29

Merkez Bankası duyurdu: Kartlı harcamalarda yeni rekor

4 Ağustos haftasında kredi kartıyla yapılan harcamalar rekor seviyeye yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre geçtiğimiz hafta kartlı harcamalar 181,6 milyar TL ile rekor seviyeye çıktı.

Dünya gazetesinin haberine göre, Sanayi üretiminde ikinci çeyrekte yıllık bazda gerileme dikkat çekerken, iç tüketime ilişkin göstergelerde yukarı yönlü ivmenin devam ettiği izleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 4 Ağustos haftasında banka kartı ve kredi kartı işlemler tutarı yüzde 2,1 artışla 181,6 milyar TL seviyesine yükseldi.  Böylelikle kartlı harcamalarda yeni rekor görüldü.

Ekonomist Bürümcekçi'nin değerlendirmesine göre bu artışa vergi ve BES ödemelerinin 0,7 milyar TL artış ile sınırlı yukarı yönlü etkide bulundu.

EN YÜKSEK ARTIŞ HİZMET, GIDA, EĞİTİM VE KIRTASİYE'DE

Kartlı harcamalarda tüketim kategorileri incelendiğinde artışlar genele yayıldığı, bunun yanında en belirgin haftalık artışların hizmet sektörleri, çeşitli gıda ve eğitim-kırtasiye harcamalarında yaşandığı görüldü. Harcamaları azalan az sayıda alt gruplar arasında ise elektrik-elektronik ve mobilya öne çıktı.

Bu işlemlerden ayrı olarak açıklanan internet üzerinden yapılan alışverişlerde ise haftalık 2,1 milyar TL azalış ile 57,3 milyar TL’ye düşüş kaydedildi.