Ekonomi
13 Tem 2023 22:52 Son Güncelleme: 13 Tem 2023 22:56

Merkez Bankası dolar rezervlerinde yükseliş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervleri 7 Temmuz haftasında 110 milyar doları aştı. Böylelikle TCMB'nin rezervlerinde 1 ayda 11 milyar dolara varan artış kaydedildi.

Yeni ekonomi yönetimi önceki dönemde düşüş gösteren rezervlerin inşasına öncelik verirken, veriler bu yönde atılan adımların karşılık verdiğini gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre brüt rezervler 7 Temmuz haftası itibariyle 110,4 milyar dolara yükseldi. Böylelikle son 1 ayda rezervlerde 11 milyar dolara varan yükseliş izlendi.

İyileşme net rezerv rakamlarına da yansıdı. TCMB'nin net rezervi aynı dönemde 13,2 milyar dolara yükseldi. Bir önceki hafta net rezervler 9,8 milyar dolar düzeyindeydi.

Swap hariç net rezervlerdeki toparlama da sürdü. 7 Temmuz haftasında TCMB'nin swap hariç net rezervi eksi 48,1 milyar dolar oldu. Önceki hafta bu rakam eksi 50,3 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

EKONOMİ YÖNETİMİNDE REZERV ÖNCELİĞİ

Ekonomi yönetiminden gelen mesajlar yeni dönemde rezervlerin artırılmasının ön plana alındığına işaret ediyordu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuyla ilgili olarak "Programımızın önemli bir hedefi de piyasa koşulları elverdiği ölçüde uluslararası rezerv birikimini sağlamaktır. Merkez Bankası rezerv artışına katkı sağlayacak rasyonel politikaların yanı sıra ülkemize ilave dış kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımız da hızla devam etmektedir. İyileşmenin devamı için gereken adımları atmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rezervleri artırmak için rasyonel politikalar uyguladıklarını ifade etmişti.