Ekonomi
28 Eki 2021 11:53 Son Güncelleme: 28 Eki 2021 12:45

Merkez Bankası 2021 sonu enflasyon tahminini yükseltti!

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın son Enflasyon Raporu'na ilişkin sunum yaptı. Kavcıoğlu, yıl sonu TÜFE tahminini 4.3 puanlık güncellemeyle yüzde 14,1’den 18,4’e yükselttiklerini açıkladı.

Merkez Bankası (MB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın son enflasyon raporu sunumunda merkez rezervlerinin 126 milyar dolar seviyesine yükseldiğini söyledi. Diğer yandan MB, 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 14,1’den yüzde 18,4’e, 2022 beklentisini yüzde 7,8’den yüzde 11,8’e revize etti.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun konuşması şu şekilde: 

Güven endeksleri salgın etkisiyle gerilemeye başladı.

Aşılama etkisine rağmen yeni varyantlar küresel faaliyette aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır.

En fazla ihracat yaptığımız bazı ülkelerde büyüme beklentileri aşağı yönlü revize edildi.

Varyantlara ilişkin risklerin canlı kalması büyüme tahminlerinin aşağı yönlü güncellenmesine neden oldu. Almanya ve ABD başta olmak üzere en çok ihracat yaptığımız ülkelerde aşağı yönlü Rusya ve İtalya’da yukarı yönlü güncellendi. PMI endeksleri gerilerken 50 eşit seviyesinin üzerinde kalmaya devam etti. Bu gelişmeler Türkiye’nin dış talepte olumlu görünümü korunduğunu gösteriyor.

Enerji fiyatları son dönemde hızlandı. Gelişmiş ülkelerde salgın öncesi düzeyinin altında seyrediyor. İstihdam seviyesi. Emtia fiyatları bir önceki rapor dönemine göre artmakla birlikte enerji ve enerji dışı fiyatlar farklılaşıyor.

Küresel enflasyondaki yükseliş, merkez bankaları tarafından yakından takip ediliyor.

Anket verileri firmaların yatırım harcamalarını artırdığına işaret etmektedir. 

Ekim ayında da yatırım eğilimindeki artış sürmüştür.

Dayanıklı ürün tüketiminde yavaşlama, dayanıksız ürün tüketiminde ivmelenme var.

Ticari kredi faiz oranlarındaki düşüşün de etkisiyle önümüzdeki dönemde krediler sabit sermaye yatırımlarını daha fazla destekleyecektir.

Ödemeler dengesindeki gelişmelerin MB'nin uluslararası rezervleri üzerinde olumlu yansımalarını görüyoruz, son dönemde istikrarlı bir artış görüyoruz.

Rezerv rakamımız yaklaşık 126 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Ticari krediler kur etkisinden arındırılmış yüzde 6,7 büyüme ile geçmiş dönem ortalamalarının oldukça altında seyrediyor.

Yüksek frekanslı kredi verileri ihtiyaç kredisi artış hızının yavaşladığına, vade kompozisyonunun bir miktar kısaldığına işaret ediyor.

Gıda fiyatlarının enflasyon dinamikleri üzerindeki belirleyici etkisi tüm dünyada önemini korumaktadır.

Gıda fiyatlarındaki bu eğilimi Türkiye'de de gözlemliyoruz.

Kredilerde reel olarak kayda değer bir düşüş kaydedildi. Ticari kredi büyümesi geçmiş yıllar ortalamasının altında seyrediyor.

Gıda enflasyonu varsayımımızı 2021 için yüzde 15,0'ten yüzde 23,4'e güncelledik.

Gıda enflasyonu varsayımımızı 2022 için yüzde 10,1'ten yüzde 13,9'a güncelledik.

Enflasyon beklentilerinde bir miktar artış yaşandı. 2021 enflasyon tahmini yüzde 14,1'den yüzde 18,4'e yükseltildi. 2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 7,8'den yüzde 11,8'e yükseltildi. 2021 yıl sonu gıda enflasyonu yüzde 15'ten yüzde 23,4'e yükseltildi.