Televizyon
21 Eki 2012 11:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:17

"MERHABA BEN BABANIZI TUTUKLAYAN ASTSUBAY"

Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz, Habertürk'ye yayınlanan Söz Sende programında Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı.

Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz, Habertürk'ye yayınlanan Söz Sende programında Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı. "Babam sadece şiir yazmaktan tutuklandı." diyen Aydın Ilgaz, babasının yaşadıklarına dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ilgaz, yıllar sonra babasını tutuklayan subayla karşılaşmasını gözleri dolarak anlattı.

İşte o açıklamalar :

Babam tutuklanıyor ve hücrede değil tabutlukta kalıyor. Yani dik olarak duran bir tabutun içine konuyor. 18 gün ayakta. Alparslan Türkeş de Turancılıktan yatmıştı o anlattı devlet bakanı olunca. ''Bazen bizim biyolojik ihtiyaçlarımızı unuturlar, 2-3 gün sonra kapıyı açarlardı.'' diyordu. Bellerine kelepçe bağlamışlar düşmesinler diye... Mesela başlarında 1500 wattlık ampül vardı deniyor. Ben elektrik mühendisliği mezunuyum 1500 değil 150 watt dır diyordum. Sonra öğrendim ki Hitler orduları işkence yapmak için 1500 Watt lık özel ampuller yapmışlar. O ampülleri Türkiye'ye getirtmişler.

ANNEME "KOMÜNİST'İN KARISI" DEDİLER

Babam şiir yazmaktan tutuklandı. Sadece şiir yazmaktan. Askeri hakim suç bulmamasına rağmen babam 6 ay yattı... Bunlar 40'lı yıllarda yaşandı ama babamı rahat bırakmadılar, annemle babam boşanmak zorunda kaldı çünkü annem komünistin karısı oldu. Öğretmenin böyle bir unvanı olmaması gerekirdi.

ARKADAŞIMIN BABASI SİVİL POLİS ÇIKTI
Benim çocukluk arkadaşımın babası, denizcilik bankasında müfettişti. O geldi aldı. ''Söyle babana hazırlansın'' dedi. Meğerse sivil polismiş. O arkadaşım 3 sene evvel ilk defa ''biliyor musun babam babanı götürmüştü.'' dedi. Biliyordum ama söylemedim.

BABAMI İBRET-İ ALEM İÇİN SOKAKLARDA YÜRÜTTÜLER
Gözlerini bağlamışlar. Yaşı 71-72, ciğerinin 5/3'ü yok.Bağlamışlar, zincirlemişler hatta. Kimileri diyor ki ''O kadar yürütmediler.'' ama benim bildiğim yürütmüşler. 11 km'lik bir mesafe. Belki jipe bindirip indirdiler ama Rıfat Ilgaz'ı ibret-i alem için sokaklarda yürüttüler.

"BEN BABANIZI TUTUKLAYAN ASTSUBAY"
Ben Altınoluk'ta bir konuşma için çağırılmıştım 5-6 sene evvel. Konuşmayı yaptım çay bahçesinde. Sonra bir arkadaş geldi orta yaşlı. ''Siz Aydın Ilgaz'sınız değil mi ? '' dedi. ''Evet'' dedim. '' Ben de babanızı tutuklayan astsubay.'' dedi. O benden bir hamle bekledi. ''Siz iyisisiniz değil mi? '' dedim. Bir iyisi bir de kötüsü vardı çünkü. Bir açıdan saygı duydum. Çünkü babam da onu kollamış. '' Ya sen bana çay getirip duruyosun, başın belaya girecek fark ettirme.''demiş.