Mercek altındalardı! 200 fenomene vergi cezası

Polat'lara yapılan operasyon sonrası 600 fenomen mercek altına alındı. Gelen son bilgilere göre 200 fenomenin vergi ödemediği tespit edildi.

Mercek altındalardı! 200 fenomene vergi cezası - Sayfa 1

Kara para aklama ve vergi kaçırma iddiasının ardından Dilan Polat'ın başı dertten kurtulmamış ve en sonunda tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Polat çifti davasının ardından bakanlık harekete geçerek lüks yaşantılarıyla dikkat çeken ve servetlerinin kaynağı merak edilen 600 fenomen hakkında inceleme başlattı. 

17
Mercek altındalardı! 200 fenomene vergi cezası - Sayfa 2

Habertürk'ün haberine göre; Fenomenleri vergi açısından incelemeye alan Maliye de eli boş dönmedi. Şimdiye kadar incelenen 200 fenomen ve telif hakkı sahibinin yüklü miktarda vergi ödemedikleri görüldü. Vergi denetmenleri bu nedenle 200 kişiye ağır vergi cezaları kesti. İncelemeler devam ederken sayının daha da artması ve 500'leri aşması bekleniyor.

27
Mercek altındalardı! 200 fenomene vergi cezası - Sayfa 3

FENOMENLERE VERGİ TEŞVİKİ

Aslında fenomenler önemli bir vergi istisna yani avantajına sahip. Sosyal medyada içerik üreten ve mobil uygulama geliştirenler için avantaj sağlayan basit bir vergileme usulü 26 Ekim 2021'de yürürlüğe giren 7338 Sayılı Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da getirildi. Kanuna göre 2022 itibarıyla bu işleri yapanlar, Türkiye'de kurulu bir bankada özel bir hesap açıyor ve banka bu hesaba yapılan ödemelerden sadece yüzde 15 oranında stopaj kesintisi yapıyor. Ayrıca bu gelirler KDV'ye de tabi olmuyor.

37
Mercek altındalardı! 200 fenomene vergi cezası - Sayfa 4

TEŞVİKİN KOŞULLARI

İstisnanın da iki önemli koşulu var, birincisi bütün ödemelerin banka hesabına gelmesi, ikincisi ise yıllık kazanç tutarının gelir vergisi tarifesinin son diliminde (Bu yıl 1 milyon 900 bin TL) yer alan tutarı aşmaması. Bu iki koşuldan birinin sağlanmadığı halde istisnadan yararlanılamayacağını söylemek mümkün.

47