Televizyon
21 Ara 2011 14:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:09

MERAL OKAY'IN AVUKATI MISIN? CANLI YAYINDA ''MUHTEŞEM YÜZYIL'' KAVGASI! (MEDYARADAR/ÖZEL)

Show TV'nin sıklıkla tartışmalara sahne olan tarihî dizisi “Muhteşem Yüzyıl” nedeniyle birbirlerine girdiler. VİDEO

Geçtiğimiz pazartesi günü TNT’de öğle kuşağında canlı olarak yayınlanan “Dr. Ömer Çelakıl ile Hayatın Şifreleri” programına konuk olan Yeni Şafak gazetesi sinema-TV yazarı Ali Murat Güven ile astrolog Rezzan Kiraz, Show TV’nin sıklıkla tartışmalara sahne olan tarihî dizisi “Muhteşem Yüzyıl” nedeniyle birbirlerine girdi. 

Tartışma, programın sunucusu Emel Özuğur’un “Muhteşem Yüzyıl”dan görüntüler içeren bir bandı yayına sokup, sonrasında da konuklarından Ali Murat Güven’e “Bu dizinin tarihsel olayları yorumlama biçimi hakkında neler düşünüyorsunuz?” demesi üzerine patlak verdi.

“Cihangir kafeteryalarında oturup, ağzına kadar izmarit dolu bir küllüğün yanında içinden ketçaplar akan hamburgerlerini yerken, 15 milyon kilometrekarelik dev bir imparatorluğu yönetmiş Kanunî Sultan Süleyman ve onun dönemi üzerine dizi senaryoları yazanların tarih algıları da ancak bu kadar olur” diyen Güven, eleştirilerini şöyle sürdürdü:


“Tıpkı İngiltere’deki leydilik okulları gibi, Osmanlı devlet bürokrasisi ve hiyerarşisine on parmağında on marifet bulunan kültürlü kadınlar, birbirinden donanımlı sultan eşleri ve anneleri yetiştiren harem gibi stratejik öneme sahip bir kurumu, aynen Hollywood’un üçüncü sınıf oryantalist filmleri gibi salt cinsellik odaklı sığ bir bakışla ele alıyorlar. Bu dizinin Kanunî Sultan Süleyman’ın hatırasına yaptığı saygısızlıklarla bugüne kadar gazetem Yeni Şafak’ta pek çok yazı yazarak savaştım, bundan sonra da savaşmaya devam edeceğim.”

Programın diğer konuklarından astrolog Rezzan Kiraz da tam bu noktada Güven’in sözlerinin dizinin senaristi Meral Okay’a karşı saygısızlık içerdiğini ileri sürerek araya girdi. “Diziyi ve içeriğini tartışabiliriz, fakat senaristini en azından hemcinsim olduğu için size ezdirmem” diyen Kiraz, muhatabını “senariste hakaret etmekle” suçladı.

Güven’in tartışmanın büyümesi üzerine “Siz, Türkiye’nin en az yarısının eleştirdiği bu dizinin senaristi Meral Okay’ın avukatı mısınız? Sözlerimden rahatsız olacak birileri varsa bu kişi odur ya da dizinin yapımcılarıdır. Çok rencide oluyorlarsa, ben buradayım, gelirler karşıma ve suçlamalarıma tek tek cevap verirler. Eğer sözlerimde eleştiri sınırlarını aşan bir hakaret olduğunu düşünüyorlarsa da mahkemeler orada, gider beni mahkemeye verirler” demesi üzerine önce Güven’in yazarlık yaptığı Yeni Şafak gazetesi hakkında bazı küçümseyici sözler sarfeden, ardından da öfkeyle yerinden kalkıp stüdyoyu terk eden Kiraz, yaklaşık bir 15 dakika sonra, verilen reklam arasında yeniden yayına döndü. Kiraz ve Güven’in programın sonraki dakikalarında bir daha hiç konuşmadıkları gözlenirken, programın yorumcusu Dr. Ömer Çelakıl, Kiraz’ın Yeni Şafak gazetesine ilişkin sözleri için de yayın sırasında Güven’den ve izleyicilerden özür diledi. 

“FAZLA BİLE TAHAMMÜL ETTİM, BÜTÜN SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM”

Programdan sonra konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Ali Murat Güven, “canlı yayında, ilgili dizi ve senaristi hakkında sarfettiği her kelimenin sonuna kadar arkasında durduğunu” vurgulayarak, “TNT’de yayınlanan Hayatın Şifreleri’ni seviyorum. Yapım ekibinden pek çok kişi benim sevgili arkadaşlarımdır ve ben aynı zamanda bu programın danışmanıyım da... Hem hem konuk, hem de danışman olarak zaman zaman onların davetlerine icabet edip bu meslektaşlarımla işbirliği yapmaktan büyük bir keyif alıyorum. Bundan sonra da herhangi bir bölüme konukluk daveti alırsam yine zevkle katılırım. Fakat, beni canlı yayında terbiyesizlik yapmakla itham edip, binbir tafra ve şov eşliğinde stüdyoyu terk eden, dahası çalıştığım gazeteyi küçümseme cüretini gösteren Rezzan Kiraz’la bundan böyle ne bu programda, ne de başka bir yayında asla yan yana oturmayacağım. Uzmanlık gerektiren ciddi sosyal meselelerin tartışıldığı bu tür programlarda herkes dengi kişilerle ekranı paylaşmalı. Tartışmalı bir televizyon dizisinin eleştirel bir yaklaşımla masaya yatırıldığı böylesi bir ortamda, yıllarını sinema ve televizyon dünyasına vermiş bir gazeteci olarak, kamuoyunda yıldızname yorumcusu sıfatıyla tanınan bu hanımefendiye lüzumundan bile fazla tahammül etmiş bulunmaktayım. Ancak, böyle bir şeyin bir daha kesinlikle tekrarı olmayacak” diye konuştu. Güven, dizinin yapımcıları kendilerine çeki düzen vermediği ya da dizi tümden yayından kaldırılmadığı sürece “Muhteşem Yüzyıl”a yönelik yazılı ve sözlü eleştirilerinin artarak süreceğini de sözlerine ekledi. 
 
MEDYARADAR/ÖZEL


İŞTE O GERGİN ANLAR!