Memurların seyyanen zammı devam edecek mi?

Noyan Doğan, memurlara ödenen seyyanen zammın ödenmeye devam edip etmeyeceğine dair detayları bugünkü köşesine taşıdı.

Memurların seyyanen zammı devam edecek mi? - Sayfa 1

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, memurlara ödenen seyyanen zammın ödenmeye devam edip etmeyeceğine dair okurlarından gelen soru üzerine konunun detaylarını bugünkü köşesine taşıdı.

İşte Noyan Doğan'ın yazısı…

112
Memurların seyyanen zammı devam edecek mi? - Sayfa 2

Soru: Memurlara yapılan 8 bin 77 TL’lik seyyanen zam 31 Aralık tarihine kadar mı geçerli? Hazine ödemesi devam edecek mi? Seyyanen zam taban aylığa eklenecek mi? Memur emeklisine seyyanen zam verilecek mi? Görevdeki memurlara yapılacak zam, kök maaşa olursa bazı memurlar hiç fark almayacak mı?

212
Memurların seyyanen zammı devam edecek mi? - Sayfa 3

Cevap: Yukarıdaki soru ve benzerleri daha önce yayınladığımız; memur ve emeklilerinin 2024 ocak zamlı maaşlarını gösteren yazı dizisi sonrası okuyuculardan geldi. Böyle birçok soru var. Okuyucuların hem seyyanen zam hem toplu sözleşmeden kaynaklı zamlar konusunda merak ettikleri çok konu var. Hatta kimi okuyucuların yayınladığımız zamlı maaşları gösteren tablolara yönelik de eleştirileri var. Hepsine değineyim.

312
Memurların seyyanen zammı devam edecek mi? - Sayfa 4

2023’ün temmuz ayında kamu çalışanlarına 8 bin 77 lira seyyanen zam yapıldı. Şöyle ki; o tarihte çıkarılan yasa ile, kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde 01.07.2023-31.12.2023 tarihleri arasındaki dönem için enflasyon farkı dahil yapılması öngörülen artışa ek olarak (15.965) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ilave ödeme yapılması öngörüldü. Bu tutar 8 bin 77 liraya (damga vergisi kesintisi sonrası) denk geliyor. Yasa sonrası da memurlar geçen temmuz ayında önce toplu sözleşmeden kaynaklı zam, üzerine enflasyon farkından kaynaklı artış ile birlikte yüzde 17.5 zam aldılar. Zamlı maaşların üzerine de 8 bin 77 lira seyyanen zam eklendi. Seyyanen zam ilave ücret olarak ödendi. Bu ne anlama geliyor? İkramiye hesabında, tazminatta, döner sermaye ödemelerinde dikkate alınmayacak; ilave ücret olarak ödenmeye devam edecek.

412