Gündem
02 Şub 2024 10:51 Son Güncelleme: 05 Şub 2024 09:02

Mehmet Şimşek’i takan yok! Tasarruf bahane ihaleler şahane!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz yıl ‘tasarruf’ genelgesi hazırlayarak belediyelere gönderdi. Deprem, doğal afetler ve acil ihtiyaçlar dışında yapılacak ihalelerde tasarrufa gidilmesi istendi. Şimşek’in bu genelgesinin AK Partili belediyelerde karşılık bulup bulmadığını belgeleriyle açıklıyoruz.

Ergün Turan yönetimindeki Fatih Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde İstanbul Ajans’a verdiği ihalenin belgelerini MedyaRadar’da yayımlamıştık. Aynı günlerde belediye bu defa da ‘Kültür ve sanat merkezlerinin işletilmesi ve organizasyon’ ihalesi yaptı. Bir yıllık süreyi kapsayan ihale 53 milyon 346 bin liraya sözleşme altına alındı. İhaleyi Kültür Sanat Basımevi ve Reklamcılık isimli firma kazandı. İhaleyi kazanan firmayı araştırmak için Ticari Sicil Gazetesi’nde gezindikten sonra ilginç bağlantılar buldum.

 

ŞİRKET SAHİBİ DAMADIN ESKİ ORTAĞI ÇIKTI!

AK Parti Milletvekili Mustafa Baş’ın damadı Fatih Bolcan’ın Zeytinburnu Belediyesi’nden aldığı ihale haberini üç gün önce MedyaRadar’da yine belgeleriyle açıklamıştık. ‘Bunun konumuzla alakası ne?’ diyebilirsiniz. Fatih Belediyesi’nden 53 milyon liralık ihale alan şirketin sahibi Yusuf Harmanşa ile Fatih Bolcan eski ortak. A Z Reklam’ın eski ortaklarından olan Harmanşa, 2 milyon 600 bin liralık sermayeli şirketiyle AK Partili belediyelerin gediklisi olmuş. Harmanşa ile Bolcan’ın ihale aldıkları belediyeler de aynı. İki eski ortak Kağıthane, Zeytinburnu ve Fatih Belediyesi’nden defalarca ihaleler almışlar. Akıllara ‘İki eski ortak acaba hala ortak mı?’ sorusu gelmiyor değil.

 

200 MİLYONLUK TASARRUF!

Fatih Belediyesi, bu ihaleden 5 gün önce, 7 Aralık 2023 tarihinde ‘Kültür, Sanat ve Etkinlik Organizasyonu’ başlıklı bir hale daha yapmış. Dört şirketin teklif verdiği ihale, 60 milyon 123 bin liraya Exen Organizasyon isimli firmaya verildi. 5 milyon lira sermayeli şirketin tepesinde Veysel Şen bulunuyor. AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen Şen, sadece 2023 tarihinde Fatih’ten iki, Arnavutköy’den iki ve Eyüpsultan Belediyesi’nden de iki ihale almış. Şen’in ihale aldığı belediyeler hep aynı.  Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ‘Tasarruf yapın’ genelgesine Fatih Belediyesi toplamda 200 milyon liralık kültür sanat etkinlik ihaleleriyle karşılık verdi.

 

İBB BU KADAR KONSERİ YAPACAK MI?

Dün yayınladığımız 934 milyon liralık  kültür ve sanat ihalesiyle ilgili çok sayıda telefon aldım.  Haberi okuyan bazı arkadaşlar haliyle ‘İBB  2 bin 500 konseri 9 aya nasıl sığdıracak?’, ‘Bin 300 performans sanatçısını nereden bulacak?’ gibi sorular sordu. Onlara Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde sucuk-ekmek hikayesini anlattım. Beylikdüzü Belediyesi, İmamoğlu döneminde binlerce kişiye etkinlikler kapsamında sucuk-ekmek dağıtmak için ihale yaptı. Ancak belediyenin o süreler içerisinde bir tane bile sucuk-ekmek dağıtmadığını ortaya çıkarmıştım. Bir de aynı yıllarda Zülfü Livaneli’nin de aralarında olduğu bir çok aydın ve sanatçının  etkinlikleri için ihale yapılmıştı. İnternette arama yaptığımda ismi geçenlerin Beylikdüzü’nde etkinliklere katılmadığını gördüm. Ancak doğrulatmak için o isimleri tek tek aradım. Hepsi de ‘Bizim böyle bir etkinlikten haberimiz yok’ cevabı verdiler. İsim, adet ve kişi sayısı verilerek satın alınacak hizmetlerin takibi aslında çok kolay. Bu ihalelerin her zaman takipçisi olacağım.

ERCAN ÖZTÜRK / ÖZEL HABER