Güncel
13 Oca 2018 11:41 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:46

Mehmet Orhan Okay kabri başında anıldı

- TYB İstanbul Şubesi Başkanı Bıyıklı:- "Erzurum'da en kısa zamanda bir kültür merkezine adı verilecek. Diğer şehirlerimizde de inşallah Orhan Okay ismi şanına yakışır bir şekilde yaşatılacak"- Doç. Dr. Güneş:- "Onu daha sonra yakından tanımasaydım bu ifadeyi abartılı bulabilirdim ama gerçekten...

İSTANBUL (AA) - Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Mehmet Orhan Okay, vefatının birinci yılında Topkapı Çamlık Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi öncülüğünde düzenlenen anma töreninde, Okay için Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi.

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, yaptığı konuşmada, Orhan Okay'ın, akademi camiasındaki son "İstanbul Beyefendileri"nden olduğunu söyledi.

Okay'ın bir derviş olduğu değerlendirmesini yapan Bıyıklı, "Yetiştirdiği talebeleri, kültürümüze yaptığı hizmetler ve kazandırdığı eserleriyle ebediyen kalbimizde yaşayacak. Önden gidenleri anmak, bir yandan geride kalanlara 'Eğer bu topraklara, kültüre, insanlığa hizmet ederseniz, siz de unutulmazsınız' mesajını ulaştırıyor." dedi.

Bıyıklı, İstanbul, Ankara ve Erzurum'da aynı anda anma etkinliği düzenlendiğini belirterek, "İnşallah bundan sonraki senelerde de onun aziz hatırasını yaşatacak faaliyetlerde bulunacağız. Erzurum'da en kısa zamanda bir kültür merkezine adı verilecek. Diğer şehirlerimizde de inşallah Orhan Okay ismi şanına yakışır bir şekilde yaşatılacak." ifadelerini kullandı.

Orhan Okay'ın öğrencilerinden Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Güneş de Okay'ın bir şahsiyet abidesi olduğunu ve yerinin doldurulamayacağını dile getirdi.

Güneş, Okay'ın vefatının ardından birçok hatim indirildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Lisans yıllarımda, tanıyanlar onu anlatırken bir evliya portresi çiziyordu. Onu daha sonra yakından tanımasaydım bu ifadeyi abartılı bulabilirdim ama gerçekten evliya gibi bir insandı. Hem eserleriyle hem de insanlığıyla bizleri aydınlattı. Birçok öğrenci yetiştirdi ve yetiştirdiği insanlar akademi camiasında çok saygın yerler edindi. Onu yakından tanıdığım zamanlar, belki de benim hayatım için bir dönüm noktasıydı. İnşallah biz de öğrencilerimize onun eserlerini tanıtacağız, insanlığından söz edeceğiz ve öğrencilerimizin Orhan Hoca gibi olması için çalışacağız. Onun yaktığı meşalenin sönmeyeceğini umut ediyorum."