Medya
13 Ağu 2014 11:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:33

Mehmet Ocaktan: Ahmet Davutoğlu neden olmasın?

Akşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ocaktan köşesinden Başbakan kim olur sorusuna bir başka soru ile yanıt verdi: Davutoğlu neden olmasın?

Başbakan Erdoğan'ın halk oyu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından siyasetin en büyük gündem maddesi,   AK Parti'nin başına kimin geçeceği.
Akşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ocaktan, köşesinde seçenekleri daraltacak şekilde AK Parti kulislerinden bir haber aktardı.
"Ak Parti'de her biri başarı hikayesi olan pek çok isim var" diyen Ocaktan "ancak sadece bir başbakan olabiliyor" dediği yazısının daha başlığında kendisine göre kimin başbakan olacağının da işaretini verdi: Davutoğlu neden olmasın?
İşte o yazıdan çarpıcı bir bölüm:
"... millet Erdoğan'a "Beni sen yönet" derken aynı zamanda AK Parti'nin bundan sonraki mimari tasarımı konusunda da ruhsat vermiştir. Hiç kuşkusuz milletin büyük teveccühüne mazhar olan bu lidere partisi de minnet ve vefayla davranacaktır.

Dolayısıyla yeni dönemde istikameti millet tarafından çizilen AK Parti'de kimin genel başkan olacağı ve de kimin başbakan olacağı gibi bir sorun yaşanmayacaktır. Unutmayalım ki on iki yıllık iktidarında büyük icraatlar gerçekleştiren bu partinin içinde önemli başarı hikâyeleri yazan bakanlar ve genel başkan yardımcıları var. Hepsi çok değerli isimler ve her biri rahatlıkla başbakanlık yapabilecek liyakate sahipler.
Ama ne yapalım ki bir tek başbakan olmak zorunda. Bu konuda, şu ana kadar Erdoğan'ın değerlendirmeleri içinde yer alan birtakım tarifler üzerinden analizler yapmak durumundayız. Buna göre yeni başbakan toplumda 'emanetçi' algısı oluşturmamalı, genel başkan ve başbakan tek isimde toplanmalı, Çankaya ile uyum içinde çalışacak bir isim olmalı. Dolayısıyla üç dönem kuralı dikkate alındığında, doğal olarak bazı isimler gündemden düşmektedir.
Abdullah Gül’ün halen cumhurbaşkanı olduğu dikkate alındığında, şu an itibarıyla konuşulanlar arasında Bülent Arınç, Ahmet Davutoğlu, Binali Yıldırım, Mehmet Ali Şahin, Ali Babacan gibi isimler öne çıkıyor. Eğer üçüncü dönem kuralı gereği geçici başbakanlık olmayacaksa, bu durumda sanki Davutoğlu ismi daha fazla ön plana çıkıyor gibi gözüküyor. Doğrusu neden olmasın, pekâlâ olabilir. Davutoğlu yıllarca Erdoğan'ın danışmanlığında bulunmuş, dışişleri bakanlığı yapmış, vizyonu ve kariyeri olan bir politikacı. Ayrıca Erdoğan'ın dilini bilen ve de yönetme tarzına vakıf, uyum içinde çalışabilecek bir isim.
Kuşkusuz bu konudaki en doğru karar 27 Ağustos'taki olağanüstü kongrede verilecektir. Dolayısıyla bizim analizlerimizin ömrü 27 Ağustos'a kadardır."