Gündem
24 Oca 2012 14:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:16

MEHMET METİNER'İ ÇILDIRTAN ÖDÜL! UCUZ GAZETECİLİK YAPIYORLAR!

Mehmet Metiner görüntüsünün yer aldığı fotoğrafa ödül veren ÇGD'yi sert bir dille eleştirdi. Metiner'e yanıt ise gecikmedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği, her yıl olduğu gibi bu yıl da  yılın başarılı gazetecilerini seçti. İzzet Kezer fotoğraf ödülünü ise Sabah gazetesinden Ali Ekeyılmaz’ın "MEHMET METİNER’DEN ÖZÜR TURU" isimli fotoğrafı Radikal’den Selahattin Sönmez ile paylaştı.

METİNER ÇİLEDEN ÇIKTI

ÇGD’nin bu seçimi, fotoğrafa konu olan AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’i kelimenin tam anlamıyla çileden çıkarttı. Metiner, ÇGD’nin yalanladığı bir fotoğrafa ödül vermesinin saygısızlık olduğunu ileri sürdü.

Metiner "11 Eylül 2011 tarihinde Sabah Gazetesi’nde ’düzmece’ olarak hazırlanan bir haber, gazetenin birinci sayfasında yer aldı. ’Mehmet Metiner’den özür turu’ başlıklı fotoğraf altı haberde, hayal mahsulü ifadeler sıralanmıştı. Düzmece habere aynı gün açıklama gönderdim ve bir gün sonra aynı gazetede, haberi yalanlayan açıklamam yayınlandı. Böylece ’ucuz gazetecilik’ yaptıkları, uzaktan fotoğraf çekip, içeriğini bilmedikleri, konuşmaları duymadıkları halde uydurdukları bir metinle haber hazırladıkları ortaya çıktı. Bu mesele kapanmışken, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Sabah Gazetesi’nde yayınlanan ve yalanlanan o fotoğraf için ’İzzet Kezer Fotoğraf Ödülü’ vermesini çok manidar buldum." dedi.

ÇGD’DEN JET YANIT

"Metiner’in 2011 Basın Ödülleri’nde ödül alan bir fotoğraf dolayısıyla ÇGD’yi eleştirdiğini basından öğrendik" diyen ÇGD Yönetim Kurulu, "yanıt hakkımızı kullanmakla birlikte, ne konuyu ne de bu yanıtı uzun uzadıya ele alacağız." şeklinde açıklama yaptı ve şöyle devam etti: 

"İlk olarak söz konusu ödülün habere değil fotoğrafa verildiğini hatırlatmamıza ihtiyaç duyulduğunu görüyoruz.

"METİNER’İN SIKINTISI KONUNUN TEKRAR GÜNDEME GELMESİ"


Ayrıca, Metiner’in içinde bulunduğu siyasi ilişkiler ve bu ilişkilerin düzeyi kendini ilgilendirmektedir. Bu tartışma, bizim gündemimiz kesinlikle değildir fakat Metiner’in açıklamalarından anlaşılmaktadır ki sıkıntısı "mesele kapanmışken" konunun tekrar gündeme gelmesidir.


"ÇGD ÖDÜL İÇİN KENDİ KRİTERLERİNİ BELİRLER"

Fakat burada anlaşılması gereken nokta şudur ki; ÇGD’nin fotoğraf ödülleri, fotoğraftaki kişilere veya tartışma konusuna değil, fotoğrafın konunun bağlamını yansıtmadaki gücüne göre verilmektedir.


ÇGD ödül alacak isimleri belirlerken, fotoğrafa veya habere konu kişinin yaptığı siyasi kariyer manevralarını değil kendi ilkelerini esas almaktadır. Bu ilkeleri ve ödül verirken esas aldığımız kriterleri Metiner’le tartışmanın, gerek Metiner’in içinde bulunduğu ruh hali ve algılama düzeyi gerekse de muhataplık düzeyi bakımından yararlı olmayacağını düşünüyoruz.

"ÇGD İLE İLGİLİ SÖZLERİ CEHALET ÜRÜNÜ"


ÇGD 34 yıldır gazetecilerin haklarını, meslek ilkelerini ve gerçek demokrasiyi savunan, bu uğurda bedeller ödeyen ve hattından ödün vermeyecek olan bir örgüttür. Metiner’in sahip oldukları, "zaten yapısı sorgulanan" diyerek açıkça hedef gösterdiği ÇGD’nin yapısını sorgulamak için zaten yeterli değildir.


Hele hele basın özgürlüğü, ifade hakkı, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması, meslektaşlarımızın özlük ve örgütlenme hakları, anti-demokratik yasa ve uygulamaların son bulması, basına dönük saldırıların bitmesi için mücadele eden ÇGD ile ilgili sözleri, totoliter bir anlayışın yansımaları değilse basit bir cehaletin sonucudur.

Metiner’in Derneğimize dönük hakaret ve suçlamalarını kendisine yakıştıramadığımızı söyleyemediğimiz için herhangi bir özür de beklemediğimizi ifade ediyor, Metiner’e, kendisini saran bu sıkışmışlık psikolojisinin sebeplerini başka yerlerde aramasını öneriyoruz."