Gündem
15 Oca 2016 09:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:17

Mehmet Görmez o fetva için ilk kez konuştu: Gayri ahlaki haber mühendisliği!

Görmez, Diyanet'in sitesinde "Öz kızını öperken şehvet duymanın nikaha etkisi olur mu?” sorusuna verilen cevap ile başlayan tartışmaya sert tepki gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, kurumun "sabotaj" niye nitelediği ve tepkiler üzerine silinen fetva hakkında ilk kez konuştu.

Diyanet'in fetva sitesinde yayınlanan "Öz kızını öperken şehvet duymanın nikaha etkisi olur mu?” sorusu ve buna verilen cevap 8 Ocak'ta Birgün gazetesinin haberi üzerine büyük tepki çekmiş, soru ve cevap silinmiş, ardından site kapatılmıştı.

DİYANET TEKZİP ETMİŞTİ

Kurum soruyu "sabotaj" diye nitelemiş, “Din İşleri Yüksek Kurulumuzun böyle bir fetvası kesinlikle olmamıştır, olmaz, olamaz" savunmasını yapmıştı.

8 Ocak akşamı NTV haber kanalında önceden planlanan bir programa katılmayı son anda iptal eden Görmez, o günden bu yana konuyla ilgili olarak ilk kez konuştu.

NEFRET İÇEREN GAYRİ AHLAKİ BİR HABER MÜHENDİSLİĞİ

TRT Haber'de katıldığı programda fetvadaki hatayı kabul eden Görmez, "ilgili arkadaşları açığa aldık" dedi. Diyanet'in "itibarsızlaştırma kampanyasına" hedef olduğunu öne süren ve "Bu İslamofobik bir nefret içeren gayri ahlaki bir haber mühendisliğidir" diyen Görmez, haberin Batı ve Arap dünyasında da dolaşıma sokulduğunu vurguladı.

"Bütün gazeteci dostlarım lütfen beni dinlesin, bu bir haber değildir. Bu İslamofobik bir nefret içeren gayri ahlaki bir haber mühendisliğidir. Benim toplum huzurunda teleffuz etmekten haya ettiğim bu haber, yüz binlerce yerde yer aldı ve yanına benim sarıklı cübbeli fotoğrafım yerleştirildi. Ben buna üzülmedim. Ama bu haber, İngilizceye çevrildi, İtalya'nın en büyük gazetesine, Vatikan'ın yanı başında manşet yapıldı. Bizatihi bu topraklarda, bu milletin sadakası ile kurulan bir ajans tarafından Arapça'ya çevrildi ve Arap dünyasına servis yapıldı. Diyanet aile içinde şunu şunu caiz görüyor diye haberleştirildi. Beni üzen şahsımla iligli şeyler değil. Beni iki şey üzdü. Ben aklını ve ahlakını yitirmiş hiç bir insanın söyleyemeyeceği sözleri Diyanet'e isnad edebileceğine ihtimal vermedim. Onun için de konuşmadım. Aklını ahlakını yitirmemiş hiç bir insan böyle bir şey demez çünkü."

İLGİLİ ARKADAŞLARI AÇIĞA ALDIK

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Din İşleri Kurulu'nun, Din İşleri Kurulu uzmanları ve illerde müftülüklerin bu sorulara cevap verdiğini kaydeden Görmez, "Din İşleri Kurulu'nun fetvası olduğu doğru değil. Din İşleri Kurulu uzmanlarına gelmiş. E-mail yoluyla gelenlere cevap veriliyor. Verdiğimiz 1700 cevabı kendim okudum. Aile içi ensest ilişkiyle ilgili 13 soru sorulmuş. 12 soruya 'patolojik sapkınlık', 'tedavi altına alınmalıdır' yönünde cevap verilmiş. Yetkilerinin bundan haberdar olması gerekir denmiştir. 13 sorudan birisinde ise hükmü inşa ederken Arapça alıntıların yanlış tercümelerinin cevabın içine derç edildiğini görüyoruz. İlgili arkadaşları açığa aldık. Bu ifadelerden bütün dünyaya duyurulan başlık çıkmaz. Haram kelimesinin bilmemeden ortaya çıkan cehalettir. Teknik tabirdir" şeklinde konuştu.

FETVA DİYANET'İN SİTESİNDE YAYIMLANMIŞTI

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı fetva hattına yöneltilen, "Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşür mü?" sorusuna, "Babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur" ve "Babanın kızını kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duyması, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir" ifadelerinin yer aldığı skandal bir yanıt veridi.



BirGün'ün gazetesinin skandal fetvayı ortaya çıkarmasının ardından sosyal medyada Diyanet İşleri Başkanlığı'na büyük tepki oluştu.

Diyanet ilgili içeriği kaldırmakla yetinmedi, kısa bir süre sonra sitenin bakım çalışmasına alındığı notu ekrana yansıdı.