Gündem
16 Tem 2013 15:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:17

MEHMET EMİN KARAMEHMET'TEN SÜRPRİZ TURKCELL HAMLESİ

Çukurova grubu mahkemeden borcun ödenmesi için ek süre talep etti.

Çukurova grubu mahkemeden borcun ödenmesi için ek süre talep etti. Reuters’in haberine göre Mahkeme Çukurova’nın talebini 23 Temmuz’da dinleyecek ve aynı gün tarafların sözlü savunmalarını aracak. Çukurova’nın ödeme için ABD’deki mahkeme kararını beklenmesini de talep edeceği de öğrenildi.

DAVANIN ARKA PLANI
Çukurova, 2005 yılında  o zamanki ismiyle Rus Alfa Grubu ile 3,3 milyar dolarlık bir finansman paketi oluştururken, paket kapsamında Alfa dolaylı olarak yüzde 13,22’lik Turkcell hissesini 1,6 milyar dolara satın almıştı. Alfa ayrıca yaklaşık yüzde 13,81’lik Turkcell hissesi üzerine de Çukurova’ya 1,7 milyar dolarlık kredi karşılığında rehin koymuştu.

Çukurova bu paket kapsamında yaklaşık 350 milyon dolarlık borç geri ödedikten sonra, Altimo kalan 1,35 milyar dolarlık borcun geri ödenmesinde Çukurova’nın birden fazla defa temerrüde düştüğünü iddia ederek, tarafların arasındaki sözleşme uyarınca yetkili yer mahkemesi olan British Virgin Adaları’nda davalar açmıştı. Dava temyiz süreci sonrası, nihai kararı verecek olan Privy Council’e taşınmıştı.

Davada Çukurova Grubu rehin konulan yüzde 13.8’lik Turkcell hisseleriniin geri almasını talep etmiş ve buna yönelik bir borç geri ödeme planı sunmuştu. Geçtiğimiz Ocak ayında Privy Council hisseleri almak için geri ödeme yapılması gerektiğini söylerken geri ödeme rakamını açıklamayıp nihai kararını ertelemişti. Mahkeme Mart ayında taraflardan daha fazla bilgi ve belge talebinde bulunmuştu.

Mahkeme en son 9 Temmuz gününde Turkcell’in hisselerini geri almak için Alfa Grubu’na 1.56 milyar dolar ödemesine karar vermiş bu ödeme için de 60 günlük süre vermişti. Mahkeme 1 milyar 565 milyon dolarlık rakama 60 günlük süre içinde Libor+yüzde 8 faizin uygulanacağını söylemişti. Bu da Çukurova Grubu borcu ne kadar geç öderse o kadar artacağı anlamına geliyor.