Medya
03 Haz 2021 09:12 Son Güncelleme: 03 Haz 2021 13:38

Mehmet Barlas'tan Erdoğan'ın faiz açıklamasına eleştiri

Sabah gazetesinin başyazarı Mehmet Barlas, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki akşam yaptığı “faiz düşmeli” açıklamasını yazdı.

Sabah yazarı Mehmet Barlas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Faizi düşürmemiz şart" sözlerine ilişkin olarak, "Özgür medya ortamının gereği olan eleştiriyi de eksik etmeyelim. Cumhurbaşkanı Erdoğan nedense her konuşmasında ekonomiye değinirken yüksek faizi maliyetin ana unsuru olarak gösteriyor. Oysa faiz, maliyet unsurlarından sadece bir tanesidir. Türkiye'deki yüksek faiz ise yüksek kur maliyetini asgaride tutmak için kullanılan bir araçtır da..." dedi. 

Barlas, "Hatırlanacağı gibi bundan önce de Merkez Bankası yönetiminde yapılan değişiklik kurları patlatmasın diye faizler yüzde 19'a yükseltilmişti. Cumhurbaşkanı önceki günkü açıklamalarında yine faize değindi ve ileri bir tarihte maliyetleri düşürmek için faizlerin de indirileceğini söyledi. Bu açıklama hafif de olsa kurlara hemen yansıdı" ifadesini kullandı. 

Barlas, Erdoğan'ın TRT yayınında yaptığı söyleşinin "aydınlatıcı olduğunu" da savunurken, "Böylece Türkiye'nin hayati çıkarları konusunda kimseye boyun eğmeyeceğini ve altyapı yatırımlarının hiç aksatılmadan devam edeceğini yine öğrendik" düşüncesini dile getirdi. 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

NE OLMUŞTU?

Erdoğan, dün Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştüğünü ve faizlerin düşürülmesi gerektiğini söylerken, "Bugün Merkez Bankası başkanımla görüştüm. Faizleri düşürmemiz şart. Faiz yükünü biz yatırımların üzerinden kaldırırsak, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, ondan sonra maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için orada da bir rahatlama dönemine girmiş olacağız. Bütün mesele maliyet enflasyonundan faiz yükünü kaldırmaktır" ifadelerini kullanmıştı. 

Erdoğan'ın açıklamaları sonrası dolar/TL kuru, yüzde 4 civarında artarak, 8,8008 ile tüm zamanların en yüksek düzeyini görmüştü.