Gündem
06 Ara 2013 12:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:47

Mehmet Baransu hakkında flaş karar!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Mehmet Baransu ile ilgili suç duyurusu konusunda yetkisizlik kararı verdi

“Gülen’i bitirme kararı 2004’te MGK’da alındı” haberine imza atan gazeteci Mehmet Baransu hakkında, “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklama”, “Siyasal ve askeri casusluk” “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme” ve “Yasaklanan bilgileri açıklamak” suçlarından soruşturma başlatıldıAnadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma TMK’nın 10. maddesi gereğince özel yetkili savcılığa gönderildi. Soruşturma sonucu dava açılırsa Barunsu’nun 43 yıla kadar hapsi istenecek.

Anadolu Cumhuriyet Savcısı Sıddık İlgar, Başsavcılığın yetki sınırları içerisinde olan Taraf Gazetesi’nin 28 Kasım 2013 tarihli nüshasının manşetinde Mehmet Baransu imzalı “Gülen’i bitirme kararı 2004’te MGK’da alındı” başlıklı haberi ihbar kabul ederek soruşturma başlattı. Basın Savcısı İlgar soruşturmasında, Gazeteci Baransu’nun yayınlanması ve açıklanması kanunen yasak olan “25 Ağustos 2004 tarihli ve 481 sayılı Milli Güvenlik Kurulu kararını” yayınlamak ve açıklamak suretiyle TCK’nın 327, 328, 329 ve 336. Maddelerinde yazılı olan “Devlet Güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek ve açıklamak” ile “Yasaklanan Bilgileri Açıklamak” suçlarını işlediğini iddia etti.

Soruşturmaya esas olan suçlarla ilgili soruşturma yapma görevinin Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. Maddesi uyarınca özel yetkili savcılıkta bulunması ve Anadolu Cumhuriyet Başsavcığılı’nın görev alanına girmemesi gerekçesiyle dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Baransu hakkında dava açılırsa, “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek” suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar, “Siyasal ve askeri casusluk” suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar, “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama” suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar ve “Yasaklanan bilgileri açıklamak” suçundan da 3 yıldan 5 yıla kadar olmak üzere 26 yıldan 43 yıla kadar hapis cezası istemiyle özel yetkili mahkemede yargılanacak.