Gündem
17 Oca 2013 20:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:38

MEHMET ALİ BİRAND'IN ARDINDAN NELER SÖYLEDİLER?

Büyük usta Mehmet Ali Birand'ın yaşamını yitirmesi meslektaşlarını ve siyaset dünyasını yasa boğdu.

Türk basınının duayen ismi Mehmet Ali Birand, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Birand'ın acı haberini alan meslektaşları ve siyasetçiler büyük ustaya şu sözlerle veda etti:

DEĞERLİ GAZETECİYİ KAYBETTİK

8. CUMHURBAŞKANI SÜLEYMAN DEMİREL: Değerli gazeteci ve fikir adamı Mehmet Ali Birand'ı kaybetmenin derin acısını yaşıyoruz. Birand'a Allah'tan rahmet, ailesine, dostlarına, sevenlerine ve Türk milletine başsağlığı dilerim.

DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK: Yazılı basında gösterdiği başarıyı, televizyonculukta da devam ettiren ve yaptığı 32. Gün programı ile haberi bütün boyutlarıyla izleyiciye aktaran basın dünyamızın duayen ismi merhum Birand'ı sevgiyle hatırlayacağımızı ifade etmek istiyorum.

Çalıştığı kurumlara ufuk kazandıran merhum Birand'ın, sorgulayıcı habercilik yöntemiyle her zaman hatırlanacağını biliyorum. Yetiştirdiği gazetecilerle basın dünyamıza nitelik kazandıran merhum Birand'a Allah'tan rahmet, değerli yakınlarına ve basın dünyamıza başsağlığı diliyorum.

TÜRKİYE'NİN BAŞI SAĞOLSUN

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU: Halkın doğru haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı çabasıyla, hayaliyle dünyamızdan ayrılan Mehmet Ali Birand'ın hayalinin birgün gerçekleşmesi dileğiyle usta gazeteci Birand'a rahmet, ailesine, basın dünyasına ve Türkiye'ye başsağlığı diliyorum.

AKLIMA HİÇ GELMEMİŞTİ

CENGİZ ÇANDAR: "Sabahtan öğlene kadar hastanedeydim. Bu haberi bir anlamda bekliyorduk ama aslında bir mucize bekliyorduk. Ancak bu mucize gerçekleşmedi. Bundan birkaç gün önce programına kimlerin katılacağını konuşuyordu.

Onu kaybedeceğimiz hiç hesapta yoktu. Stent değişikliği sırasında meydana gelebilecek bir komplikasyon onun da hiç aklına gelmemişti.

'BAŞTAN AYAĞA GAZETECİYDİ'

AHMET HAKAN: Türk okuyucusunun kendine yakın bulduğu, öncü bir isimdi. Türk medyası çok büyük bir rengini kaybetti. Baştan ayağa bir gazeteciydi. Kendini gazetecilik sanatına adamış bir isimdi.

Çok üzgünüz. Hem yakın bir dostumuzu kaybettik hem de Türk medyası çok önemli bir ismini kaybetti. İşine fazlasıyla bağlıydı. Gazeteciliğe düşkünlüğü mizancında vardı.

Bütün yaşamı boyunca bunu uyguladı. Son dönemde hastalığı, gazeteciliğe olan tutkusunda bir değişikliğe yol açmadı. Kelimenin tam anlamıyla kafa dengi bir insandı. Kompleksleri olmayan bir insandı. Bizim meslekte bu tür özellikler ender rastlanan özelliklerdir. Son dönemde Twitter'da şakalaşıyorduk, çocuksu yönünün Twitter'da ortaya çıktığını söylüyordu."

MESLEĞİNE BU KADAR AŞIK KİMSEYİ GÖRMEDİM

OĞUZ HAKSEVER: Medyanın, habercilerin ve Türkiye'nin başı sağolsun. Çok büyük bir kayıp. Şunu söyleyebilirim; hayatımda mesleğine bu kadar aşık bir insan görmedim, hayat doluydu.

Çok önemli bir isimdi. Toplu aklın ve sağduyunun en önemli çekicilerinden, lokomotiflerinden biriydi. Daima sağduyu ve barışı izlemiştir. 32. Gün'den çok önemli isimler çıktı.

Mehmet Ali Birand, bizimle birlikte olmasa da, hala o 32. Gün ruhunu ayakta tutuyor. Birand, akşam iş bittiğinde de koşturmaya devam ederdi. Gece yatıncaya kadar haberin peşinde koşardı. Sempatik oluşu insanlara yaklaşımı, hoşgörüsü, bilgi birikimi bunları biraraya getirdiğinizde ne kadar büyük bir kayıp olduğu ortaya çıkıyor.

HER ZAMAN HATIRIMIZDA OLACAK

AVNİ ÖZGÜREL: Televizyon gazeteciliğinin duayenlerindendi. Meslek heyecanını hiçbir zaman kaybetmedi. Bir dakika bile yerinde duramayan yeni projelerle en ön saflarda kendisini cepheye süren bir gazeteciydi.

Bu yönüyle bütün gazeteciler için örnekti. Sorması gereken soruyu hiçbir zaman geri çekmeyen bir gazeteciydi. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Bir dost olarak, bir meslektaşımız olarak hakikaten kaybına fevkalade üzüldük. Bütün camiamıza başsağlığı diliyorum. Adının bir meslek okulunda yaşatılması gerektiğini düşünüyorum.

İlk defa ve sadece Birand yanındaki insanları da belli bir yere taşıdı ve yükseltti. Hiçbir zaman komplekse kapılmadı. Zaten hayatını da Can Dündar gibi o ekolden yetişmiş çok önemli bir isim kaleme aldı.

Ekranda pot kırmaktan rahatsız olmayan, kırdığı potlarla da insanların gönlünde yer tutabilen bir insandı. Televizyon ekranından izleyiciye samimiyet aktarabiliyordu. Bu özellikleri onu her zaman hatırlamamızı sağlayacaktır. Genç gazetecilerin ondan öğrenebilecekleri çok şey vardı.

HEPİMİZİN HAYATINA ETKİ ETTİ

İSMAİL KÜÇÜKKAYA: Gerçekten çok çok üzgünüz. Muhabirinden yazarına patronuna kadar çok sevilen bir isimdi. Hepimizin hayatına etki etmiş bir isimdir. Onla çalışmamış gazeteciler bile onun sıcaklığından etkilenmiştir. Bu meslekte olan herkesin Birand'la yaşamış olduğu bir anı vardır.

Bütün meslektaşlarına çok yardımcı olurdu. Bir kere çok az gördüğümüz derecede mütevaziydi. Birand her zaman bu yönüyle ön plana çıkmıştır. Tüm meslektaşlarımızın ve Türkiye'nin başı sağolsun.

Birand, sadece gazeteci olarak değil, barış ve demokrasiden yana olan tavrıyla da herkese örnekti. Bu konularda tavrını çok cesurca ortaya koyabiliyordu. Bilgisini görgüsünü terbiyesini hiç düşünmeden genç kuşaklarla paylaşan bir isimdi. Mehmet Ali Birand, Türk basınının en önemli yerlerindeki pek çok ismi de o yetiştirmiştir.

GENÇLERLE YARIŞ EDERDİ

ENİS BERBEROĞLU: Mehmet Ali Birand, kıdemi ve tecrübesi ile tartışmasız olarak bir meslek büyüğüydü. Ama heyecanı ile en genç muhabir ile yarış ederdi. Onun hayatı haberdi. Hayatının son ermesi de hepimiz için büyük haber oldu. Tüm meslektaşlarımızın, Kanal D ailesinin, Birand Ailesi’nin başı sağolsun. Acılarını paylaşıyorum.