Gündem
06 Eyl 2012 22:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:06

MEHMET ALİ BİRAND'DAN CÜNEYT ÖZDEMİR'E; PİÇ KURUSU!

CNN Türk ekranlarında Enver Aysever'in konuğu olan usta anchorman M. Ali Birand'tan çok çarpıcı açıklamalar geldi.

Türk medyasının özgür olmadığını kaydeden Birand, Başbakan’ın eleştirilerini yorumladı ve hem fikir olmadığını söyledi. Medyanın en büyük baskılar ile bu dönemde uğradığını vurgulayan Birand, yeni kuşak haberciler arasında Cüneyt Özdemir’i çok beğendiğini söyledi. Özdemir için "piç kurusu" diyerek sempatisini hayli ilginç bir şekilde ifade eden Birand, Uğur Dündar ile arasında bir husumet olmadığını söyledi.

BAŞBAKAN’IN MEDYA ELEŞTİRİSİNE KATILMIYORUM

Medya ve terör eylemleri konusundaki tartışmada ne düşünüyorsunuz? Başbakan’ın eleştirilerine katılıyor musunuz?

1967’de ABD’de gittiğim bir konferansta bu tartışılıyordu hala da tartışılıyor. En büyük tehlike gerçekleri saklamaktır. Bu son patlama örneğin. Herkes neyi konuşuyor? Acaba PKK mı? Başbakan’la hem fikir değilim. Anaların cenazelerin üzerindeki ağlamalarını 10 dakka döndürmeyelim tamam bu başka birşey. Ama 10 asker ölmüşse... Aman ha buna girmeyin. Eğer bir 1 kişi ölmüşse 100 kişi olarak bilinir. Fıslıtı gazetesi devreye girer.

MEDYANIN EN ÇOK KORKTUĞU DÖNEM BU DÖNEMDİR

Biz özgür medyayız diyebiliyor musunuz?

Hayır diyemiyorum. Ben asker dönemini de yaşadım. Ama şu dönemde herkes çok rahatsız. En kötü dönem bu dönem bile diyebilirim. 1990’larda 10 kere dava açıldı bana. O dönemde yargıdan çok korkardı gazeteciler. Şimdi içeri atılmaktan korkmuyoruz ama gözümüz otoritede ve ne derece rahatsız ediyoruz diye endişe ediyoruz. Özellikle Kürt sorununda çok korkuyoruz.

KAMUOYU RÖPORTAJLARDA BAŞBAKAN’I DÖVMEMİZİ BEKLİYOR

Gazetecilerin Başbakan’la yaptıkları röportaja ne diyorsunuz?

Türkiye’de bütün gazeteciler Başbakan’la konuştuklarında önlerini ilikler hep. Bu her zaman böyleydi. Başbakan’ı kızdırmamız, dövmemizi bekliyor kamuoyu. Bu hep böyle oldu. Allahın bir kulu çıkıp da çok iyi sorular sordun demedi. Köşeye sıkıştırıp hırpayalacaksın deniyor. Başbakan aslında hiç çakacak biri değil. Bütün mesele o soruyu nasıl sorduğunuz. Aslında sorun Başbakan’ın koyduğu kurallardan değil meslektaşlarımızın koyduğu o mesafeden kaynaklanıyor. Başbakan’a neden medyaya, köşe yazarlarına böyle sert tepki gösteriyorsunuz diye sorduğumda "ben de böyleyim, böyle bir kişiliğim var" diye yanıt veriyor.

Neden bu işi yapıyorsunuz hala?

Seviyorum. Her akşam ekrana çıktığımda eğleniyorum. Be Türkiye’nin güçlü insanlarındna biriyim demiyorum ama sevilen insanlarından biriyim gibi bir tatmin yaşıyorum. Sevilmeye devam etmek istiyorum.

UĞUR DÜNDAR İLE ARAMIZDA BİR HUSUMET YOK

Diğer anchormanlar ile aranız nasıl? Uğur Dündar ile aranızda bir husumet var mı?

Diğer anchormanlarle farklıyız. Ali ile 32. Gün’de birlikte çalıştık. Uğur Dündar’la aramızda bir husumet yok. Ama zaman zaman bazı sorunlar yaşadık. Ama o da geçti artık. Ben bu yaşa geldim, bilmem ne hastalığı geçirdim bunlarla mı uğraşıcam diyorum. Ama Uğur’un eksikliğini hissediyorum. Piyasada olmasını isterdim. Çok iyi bir rakiptir. Beni geçtiği zaman arayıp bak seni geçtim de demezdi, kibardı. Sonuçta ikimiz de bir patronun iki dudağının arasındayız. Ama Ali ile daha rahattık.

SEYİRCİ NANKÖRDÜR, SADAKATİ YOKTUR!

Bir patron Birand’ı o kadar kolay yollayabilir mi?

Yollar tabi ki. Patron buranın sahibidir. Arar Birand yarın çıkmıyor der ve biter. Seyirci ve reytinge güvenerek de yapılmaz bu iş. Seyirci nankördür. Sizin kendinize güvenmekten başka çareniz yoktur. Ekrandan çekilirseniz en fazla bir hafta ara sizi sonra unutur. Türkiye’de oy verenin sadakati yoksa seyircinin sadakati nasıl olacak ki. Ekran bırakılmaz, alınır. Hasta olurum, şirketim başka bir yüz arar ve başkası gelir.

PİÇ KURUSU CÜNEYT BAZEN BANA TWITTER’DA TAKILIR!

Yetiştirdiğini çıraklardan memnun musunuz?

Hepsini severim... Can Dündar, Cüneyt Özdemir, Deniz Arman, Çiğdem Anad... Cüneyt’e zaman zaman kızıyorum. Piç kurusu bazen Twitter’da "Bilmem ne yaptın abi, işte saatine iddiaya girerim" diye tahrik eder bazen.

HABER KANALLARINDAKİ EN PARLAK İSİM CÜNEYT’TİR

Haberde isminizi vereceğiniz, çok beğendiğiniz birileri var mı?

İsim vemek istemiyorum aslında. Ama benim haber kanallarında için bütün isimler arasında en parlak isim Cüneyt’tir (Özdemir). Olaya takla attırması, yorumlaması... Mithat Bereket ve Can Dündar da çok başarılıdır