Gündem
04 Mar 2024 09:14 Son Güncelleme: 04 Mar 2024 09:18

MedyaRadar’dan pazartesi bombası! Adres yine Büyükçekmece: Ölüm blokları…

Büyükçekmece’de ölüm villalarından sonra şimdi de ölüm blokları skandalı patlak verdi. Hadımköy’de heyelan bölgesine yapılan 24 katlı Flamingo Alkent projesi, 100 milyon liraya kadar alıcısı olan Alkent 2000 villalarını adeta delik deşik etti. Duvarlarda çatlaklar, yollarda kayma meydana geldi. Parke taşları, ağaçlar ve bahçe lambalarında heyelan izleri gözlemlendi. MedyaRadar, mahkemeye gönderilen bilirkişi raporuna ulaştı.

Gül İnşaat tarafından yapılan ölüm villaları projesiyle operasyon geçiren Büyükçekmece Belediyesi şimdi de yeni bir inşaat skandalıyla çalkalanıyor. Demir İnşaat tarafından 29 Haziran 2020 tarihinde ruhsatı alınan 24 katlı Flamingo Alkent projesi, 2022 yılında Gül İnşaat ve Delta Arazi Geliştirme şirketine devredildi.

Pasif heyelan bölgesinde kalan projeye başlandıktan sonra arazinin hemen bitişiğinde bulunan Alkent 2000 villalarında tahribat meydana geldi. Kazıkları çakılmadan yapılan devasa bloklar yüzünde villanın yollarında kayma, duvarlarında çatlaklıklar oluştu. Site sakinleri durumu belediyeye bildirse de sonuç elde edemediler. 6 Şubat depreminden sonra soluğu savcılıkta aldılar.

BİLİRKİŞİ RAPORU MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün özel haberine göre, Jeoloji ve Geoteknik Yüksek Mühendisi Sabriye Merve Dede, İnşaat Mühendisi Fatih Payat, Çevre Mühendisi Filiz Eroğlu, Mimar Musa İlhan ve Harita Mühendisi Tuncer Arıcıoğlu tarafından mahkemeye gönderilen bilirkişi raporu skandalın boyutunu gözler önüne serdi.  Günlerce süren incelemelerde çekilen fotoğraflar 75 milyon lira ile 100 milyon lira arasında alıcısı bulunan Alkent 2000 villalarında meydana gelen tahribat tüm detaylarıyla ortaya çıkardı.

 

İŞTE O KORKUNÇ RAPOR!

Mahkemeye gönderilen raporun sonuç kısmında şu tespitlere yer verildi:

- Büyükçekmece ilçesi Akçaburgaz Mahallesi 222 ada 6 parselde toplam 24 katlı olarak ruhsatlandırılan inşaatın yapımına devam edildiği,

- Alkent 2000 sitesi içerisinde bulunan evleri bahçe, duvar ve yollarında çatlaklar olduğu,

- Tespit edilen ve fotoğraflanan çatlak ve deformasyonların kütle hareketi nedeniyle meydana geldiği,

- Kütle hareketini tetikleyecek  unsurun üst kotlarda bulunan ve yapımı devam eden inşaatın getirdiği yükün neden olabileceği,

- Üst kotlarda bulunan inşaat ile Alkent 2000 sitesi arasında kütle hareketini önleyecek ve stabiliteyi koruyacak herhangi bir önlem alınmadığı, Flamingo Alkent inşaatından kaynaklanan yükün artması ile hareketin artabileceği, bölgede can ve mal güvenliği açısından risk teşkil edildiği kanaatine varılmıştır.

 

GÜVENLİ TARAFTA KALMADIĞI TESPİT EDİLDİ

Aralık 2024’te teslim edilmesi planlanan projenin yapıldığı araziyle ilgili bir de geoteknik rapor hazırladı. Hazırlanan raporda ölüm villaları soruşturmasında tutuklanan Büyükçekmece Belediyesi İmar Müdürü Emre Kekeçoğlu da belediyeyi temsilen imzası bulunuyor. Raporun sonuç kısmında şu ifadelere yer verildi:

‘İnceleme alanında sondaj çalışması sırasında ve sonrasında yeraltı suyu ölçümleri yapılmıştır. Yapılan ölçümlerde ortalama 9,50 metrede yeraltı suyu seviyesine rastlanmıştır. Mevsimsel değişmeler de göz önünde bulundurularak yeraltı ve yüzey sularının temellere olabilecek olumsuz etkileri önlemek amacıyla yüzey ve temel drenajı sağlanmalıdır. Planlanacak yapı temel kazısı esnasında köşe noktalarından 1.75 metreden fazla olduğundan şev duyarlılık analizi yapılmış ve güvenli tarafta kalmadığı belirlenmiştir. Hazırlanan bu geoteknik raporda belirtilen zemin parametreleri ve zemin kesiti göz önüne alınarak geoteknik iksa ve ankraj uygulaması projelendirilmeli, projeler heyelan durumu göz önüne alınarak heyelan kazığı niteliğinde hesaplanmalı ve uygulamaya gidilmelidir.’

RUHSATTA YİNE ONUN İMZASI VAR

İstanbul 9’ncu İdare Mahkemesi, hazırlanan bilirkişi raporunun ardından inşaatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Büyükçekmece Belediyesi tarafından 2020 yılında Demir İnşaat’a verilen ruhsatta da ölüm villaları operasyonunda tutuklanan Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak’ın imzası bulunuyor.

Öte yandan Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün Alkent 2000 villa sakinleriyle yaptığı görüşmede suçu 2020 yılında hayatını kaybeden İBB eski başkanlarından Kadir Topbaş’a attığı iddia edildi.