Gündem
13 Haz 2014 14:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:18

Medyada toplu iş sözleşmesi dönemi başlıyor!

4 ayrı medya kuruluşunda toplu sözleşme görüşmeleri yürüten TGS'nin anlaşma sağladığı ilk gazete Evrensel oldu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yeni dönemde ilk toplu sözleşmeyi Evrensel Gazetesinde imzaladı TGS, halen ANKA Haber Ajansı, Birgün ve Cumhuriyet gazetelerinde de görüşmelerin devam ettiğini kamuoyuna duyurdu.
Evrensel Gazetesinde 50 TGS üyesi gazeteciyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerine Haziran ayının ilk günlerinde başlanmıştı. Geçen günlerde 20. yaşını kutlayan Evrensel gazetesi yönetimi ile TGS arasındaki görüşmelerin ikincisinde anlaşmayı sağlandı.


TGS yaptığı  bir açıklama ile Toplu İş Sözleşmesinin şartlarını ve sağladığı katkıları sıraladı.

"Evrensel Gazetesi 20 yıldır basın ve ifade özgürlüğü mücadelesinin yanı sıra sendikal mücadeleye verdiği destek ile de işçi sınıfı mücadelesinde önemli bir yere sahiptir. Böyle bir gazetede toplusözleşme imzalamak sendikamız açısından önemlidir." denilen açıklama şöyle:
"On yıllardır, medya sektöründe Anadolu Ajansı dışında hiçbir yerde TİS düzeni yoktu. TGS olarak Aralık ayında başlattığımız örgütlenme çalışmaları sonucunda Evrensel de dahil olmak üzere 4 işyerinde toplusözleşme yapabilecek çoğunluğunu sağladık. Amacımız sadece bu dört işyerinde değil basının tamamında toplusözleşmeli bir düzene geçmektir. Basın özgürlüğü başta olmak üzere iş güvencesi, can güvenliği, ücret güvencesi için TGS'den başka çare yoktur. Bu sebeple bütün gazetecileri sendikamızda örgütlenmeye çağırıyoruz.

YÜZDE 12,5 ZAM

Evrensel yönetimi ile imzaladığımız toplusözleşme ile çalışanların ücretlerine birinci yıl yüzde 12.5, ikinci yıl yüzde 11 oranında artış yapılacak.
10 OCAK'TA İKRAMİYE

10 Ocak Çalışan Gazeteciler günüde ödenmek üzere çalışanlar ücretlerinin üçte biri oranında ikramiye alacak. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde kadın gazeteciler izinli olacak. Evlenen çalışana 1000 TL, çocuğu doğan çalışanlara 750 TL, çalışanın birinci dereceden yakınını kaybetmesi durumunda 750 TL ölüm yardımı yapılacak.
YÖNETİM ÇALIŞANLARIN

Uzun yıllardır çalışanların yönettiği Evrensel'de bu yaklaşım toplu sözleşmeyle resmiyet kazandı. Buna göre çalışanlar arasından seçimlerle belirlenecek kişilerin oluşturduğu komite işyerini yönetecek. İşyeri komitesi gazetenin içeriğinden, işçi alımı ve çıkartımına kadar her konuda yetkili olacak.

TOPLUMSAL CİNSİYET MADDELERİ

İmzalanan sözleşmede toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili düzenlemeler ise şöyle:
"İşveren işyerinde uluslararası sözleşmeler, T.C. Anayasası ve yasal mevzuat gereği, toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemelerin yaşama geçirilmesi için gerekli önlemleri alır. Buna yönelik olarak sendika ile birlikte işyerinde ve medyada cinsiyet ayrımcılığının önlenmesine ilişkin eğitim çalışmaları yapar. İşveren, kadın ve LGBTİ çalışanların erkek çalışanlarla eşit fırsatlara sahip olması, gazetenin karar mekanizmalarında, tüm çalışma alanlarında ve yayında erkeklerle eşit derecede temsil edilmesi için çaba sarf eder, bunun için pozitif ayrımcı tedbirler alır. İşveren, işçilerin işe alım sürecinde, çalıştıkları süre boyunca ve zorunlu işten çıkarma durumlarında, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden ötürü hiçbir şekilde ayrımcılığa uğramamaları için her tür önlemi almakla yükümlüdür. Kadın çalışanlara dönük fiziksel, psikolojik, sözel, cinsel her türlü taciz, şiddet ve mobbing, ağır disiplin suçu olarak değerlendirilir. Bu şikâyetlerde kadının beyanı esastır, karşı taraf aksini ispatla yükümlüdür. Bu suçları işleyenler, derhal Disiplin Kurulu sıfatına sahip İşyeri Komitesine sevk edilir. Komite, kadına yönelik şiddet vak'aları ivedilikle sonuçlandırır ve kadının kimliği ile yaşadıkları, isteği dışında iç ve dış kamuoyuyla paylaşılmaz"