Gündem
30 Tem 2013 11:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:19

MEDYADA TEMMUZ AYININ GALİBİ HANGİ TAKIM OLDU?

Temmuz ayında spor dünyasında en çok transferler konuşuldu. Medyanın gündemine oturan takım ise bakın hangisi oldu...

Temmuz ayını kapsayan spor gündemi raporuna göre, medyanın en çok söz ettiği spor kulübü Haziran ayında olduğu gibi, yine Fenerbahçe oldu. UEFA’nın verdiği 2 yıllık Avrupa kupalarından men cezası nedeniyle zor bir dönem geçiren kulüp, konuyu Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS)’a taşırken, CAS’tan karar çıkana kadar kulübün Avrupa Ligleri’ne katılabileceği açıklandı. Fenerbahçe, toplamda 51 bin 133 haber ve yazı ile konuşuldu.

Beşiktaş’a yeni teknik direktör

Medya Takip Merkezi’nin araştırmasına göre, ay genelinde medyada en fazla yer bulan ikinci spor kulübü Beşiktaş oldu. Teknik direktörlüğe Slaven Bilic’i getirdikten sonra dış transfere hız veren Beşiktaş, Kolombiyalı Pedro Franco’yu renklerine bağlarken, Sezer Öztürk ve Tolga Zengin ile de anlaşma sağladı. İnönü Stadı’nın yıkımı esnasında ortaya çıkan tarihi eser niteliğindeki buluntuların zarar görmemesi için stadın yıkım çalışmalarına ara verilmesine tepki gösteren Beşiktaş, ay boyunca 42 bin 541 haber ve yazı ile gündeme geldi.

TEMMUZ AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SPOR KULÜPLERİ

Spor kulübü

Haber adedi

Artış oranı (%)

Fenerbahçe

51.133

0

Beşiktaş

42.541

12

Galatasaray

33.713

-3

Trabzonspor

24.766

15

Bursaspor

12.656

12

Medyanın ilgisi Galatasaraylı futbolcuların üzerinde

MTM’nin Temmuz ayını kapsayan araştırma raporuna göre, ay genelinde medyanın en çok adından söz ettiği sporcu Didier Drogba oldu. Bir önceki aya göre medyada yüzde 83 daha fazla yer bulan Galatasaraylı yıldız, İngiltere’nin Chelsea kulübünün kendisi ile ilgilendiği iddialarının yanı sıra, yeni sezonda Galatasaray’da kaptanlık görevini yürüteceği ile ilgili haberlerle de gündemdeydi. Fildişi Sahilli futbolcu, Temmuz ayında 5 bin 622 haber ve yazı ile konuşuldu.

Ayın medyada öne çıkan ikinci oyuncusu Wesley Sneijder oldu. Hazırlık kampındaki başarılı performansı ile adından söz ettiren Sneijder, ay içerisinde basına verdiği demeçlerde, yeni sezonda daha başarılı bir grafik çizeceğini belirtti. Eşi Yolanthe Cabau’nun bir sinema filminde oynaması ile de gündeme gelen Sneijder, toplamda 5 bin 552 haber ve yazıya konu edildi.

Felipe Melo, ay genelinde medyanın en çok konuştuğu futbolculardan bir diğeriydi. Son 2 sezondur Galatasaray’da kiralık olarak forma giyen Melo, Juventus’tan bonservisi ile birlikte 3 yıllığına alındı. Geçtiğimiz sezonlarda giydiği 10 numaralı formasını Sneijder’e devretmesiyle de medyada yer bulan Pitbull lakaplı oyuncu, yeni sezonda 3 numaralı formayı giyeceğini açıkladı. Felipe Melo, Temmuz ayında 4 bin 889 haber ve yazı ile adından söz ettirdi.

TEMMUZ AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SPORCULAR

Sporcu

Haber adedi

Artış oranı (%)

Didier Drogba

5.622

83

Wesley Sneijder

5.552

78

Felipe Melo

4.889

75

Tolga Zengin

4.843

203

Burak Yılmaz

4.663

40

Moussa Sow

3.304

191

Raul Meireles

3.246

91

Dirk Kuyt

3.167

146

Bruno Alves

3.050

27

Hugo Almeida

2.865

100

Ersun Yanal ilk aydan zirvede…

Aynı araştırmaya göre, geçtiğimiz ayın medyada en fazla öne çıkan teknik direktörü, Fenerbahçe’nin yeni teknik hocası Ersun Yanal oldu. Takımın yurtdışı kampını son anda iptal eden Yanal, yeni sezonda sarı lacivertli ekibin daha önde oynayan, sürekli gol arayan bir formda olacağını açıkladı. Ersun Yanal, bir önceki aya göre medyada yüzde 50 daha fazla yer bularak 7 bin 529 haber ve yazıya konu edildi.

Temmuz ayını kapsayan araştırmaya göre, medyada en fazla adından söz edilen ikinci teknik direktör 6 bin 565 haber ve yazı ile Fatih Terim oldu. Melo’nun transferinde büyük rolü olduğu iddia edilen Terim’in, hazırlık maçları sonrası takımından memnun olduğu öğrenildi. Nisan ayında Galatasaray’ın Mersin İdman Yurdu ile karşılaştığı maçın devre arasında kendisi ve kızı Merve Terim Çetin’e küfür ettiği iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Arif Hikmet Çalıkoğlu hakkında 7 aydan 4 buçuk yıla kadar hapis cezası istenmesi, Terim’in medyada yer bulduğu konulardan bir diğeri oldu.

Beşiktaş’ın teknik direktörü Slaven Bilic, ay genelinde medyanın en fazla konuştuğu bir diğer teknik hoca oldu. Kısa süre önce takımın başına gelmesine rağmen, şimdiden kulüpteki tüm çalışanlarlarla iyi ilişkiler kuran Bilic’in bu tavrının kulüpte pozitif bir hava yarattığı öğrenildi. Takımı sıkı bir kampa sokan Hırvat teknik direktör, Temmuz ayı boyunca 4 bin 278 haber ve yazı ile gündeme geldi.

TEMMUZ AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN TEKNİK DİREKTÖRLER

Teknik direktör

Haber adedi

Artış oranı (%)

Ersun Yanal

7.529

50

Fatih Terim

6.565

19

Slaven Bilic

4.278

100

Hikmet Karaman

2.522

-3

Aykut Kocaman

2.326

-40

Kulüp yöneticileri medyada daha az ilgi gördü

MTM’nin spor gündemi araştırmasına göre, ayın medyada en fazla öne çıkan kulüp yöneticisi, bir önceki aya oranla haberleri yüzde 10 düşüş gösteren Aziz Yıldırım oldu. Şike davası kapsamında “kötü şöhret” elde ettiği gerekçesiyle mahkeme kararı ile kulüp başkanlığından uzaklaştırılan Yıldırım, karara itirazı sonrası yeniden görevine döndü. Mahkemenin kararına göre, en kısa sürede genel kurulu toplaması ve üyeliğini oylatması gerektiği öğrenilen Yıldırım, toplamda 10 bin 267 haber ve yazıya konu oldu.

Temmuz ayında medyanın en çok söz ettiği ikinci kulüp yöneticisi, Beşiktaş Başkanı Fikret Orman oldu. Gazetelerin ekonomi müdürleri ile bir iftar yemeğinde bir araya gelen Orman, stadla ilgili Vodafone’la yaptıkları anlaşmadan da bahsederek, stadın isminin Vodafone Arena olacağını duyurdu. Haziran ayına göre haberlerinde yüzde 55 düşüş gözlenen Fikret Orman, 5 bin 263 haber ve yazı ile medyada yer buldu.

Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, aynı araştırmada öne çıkan bir diğer kulüp yöneticisi oldu. Futbol Federasyonu’nun getirdiği yabancı sınırlaması ile ilgili eleştirilerini sürdüren Aysal, TFF’yi istifaya davet etti. Ünal Aysal, ay boyunca 3 bin 539 haber ve yazı ile gündeme geldi.

TEMMUZ AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN KULÜP YÖNETİCİLERİ

Kulüp yöneticisi

Haber adedi

Artış oranı (%)

Aziz Yıldırım

10.267

-10

Fikret Orman

5.263

-55

Ünal Aysal

3.539

-56

İbrahim Hacıosmanoğlu

2.844

-39

İlhan Cavcav

1.573

41

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi tarafından, Temmuz 2013’de 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve internet medyasında yapılan haber takibi sonuçlarına göre derlenmiştir.

İŞTE AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ:

Ay boyunca öne çıkan haberleri derleyen Medya Takip Merkezi'nin verilerine göre, spordaki diğer gelişmeler ise şunlar oldu:

  • Mersin’de düzenlenen 17’nci Akdeniz Oyunları’nda Türkiye 47 altın, 43 gümüş ve 36 bronz olmak üzere toplam 126 madalyanın sahibi oldu.
  • FIBA Kadınlar Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye, üçüncülük maçında Sırbistan’ı 92-71 yenerek bronz madalyanın sahibi oldu.
  • FIFA U20 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Türkiye, ikinci turda şölene veda etti.
  • 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Haftası, Edirne’de başladı.
  • Fenerbahçe Ülker, Sırp koç Zeljko Obradoviç ile 2 yıllık sözleşmeye imza attı.
  • F1 Dünya Şampiyonası’nda sezonun 9. yarışı olan Almanya Grand Prix’sini RedBull-Rena-ult’nun Alman pilotu Sebastian Vettel kazandı.
  • Makedonya'nın başkenti Üsküp'te sona eren Avrupa Gençler Serbest Güreş Şampiyonası'nda üç altın, bir gümüş madalya kazanan Türkiye, takım halinde üçüncü oldu.
  • FIFA U20 Dünya Kupası ülkemizde oynandı. 24 takımla ve grup maçlarıyla başlayan turnuvada finalde Uruguay’ı penaltılarla mağlup eden Fransa şampiyon oldu.
  • UEFA Disiplin Kurulu’nun şike soruşturmasıyla ilgili verdiği cezaların ardından UEFA Tahkim Kurulu’na başvuran Fenerbahçe ve Beşiktaş’a kötü haber geldi. Tahkim Kurulu, iki kulübün cezalarının kaldırılması yönünde yaptığı itirazı kabul etmedi.
  • Avrupa’dan 2 yıl men edilen Fenerbahçe, CAS’tan gelen haber üzerine Şampiyonlar Ligi kura çekimine katıldı. Ancak Sarı-Lacivertlilerin gruplara kalmasının ardından cezası onanması halinde hemen ihraç edileceği belirtildi.
  • Kulüpler Birliği’nin yeni başkanı belli oldu. Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal’dan boşalan Kulüpler Birliği Vakfı başkanlığına Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav seçildi.
  • 11 Ağustos’ta Galatasaray-Fenerbahçe arasında Kayseri Kadir Has Stadı’nda oynanacağı açıklandı.
  • Formula 1’de sezonun 10. Grand Prix’si olan Macaristan’dan önceki sıralama turlarında pole pozisyonu Mercedes GP’den Lewis Hamilton kazandı.
  • Türkiye, Letonya'da düzenlenen FIBA Genç Erkekler Avrupa Basketbol Şampiyonası finalinde Hırvatistan'ı 81-74 yenerek altın madalyanın sahibi oldu.

Türk yarışçılığının en önemli koşularından olan 62. Başbakanlık Kupası Koşusu'nu Talip Öztürk'ün sahibi olduğu ve jokeyliğini Selim Kaya'nın yaptığı "Taliphan" adlı safkan kazandı.