Gündem
22 Ara 2013 15:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:49

Medya yasağına jet uygulama

03.32'de haber merkezlerine bildirilen "emniyet binalarına gazeteci girişi yasağı" hemen uygulamaya kondu.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talimatı doğrultusunda Türkiye genelinde gazetecilerin emniyet müdürlüğü hizmet binalarına giriş yasağı  uygulanmaya başlandı. Sabah saatlerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasına giden gazeteciler polis tarafından geri çevrildi.

EŞYALARINI TOPLAMAYA BİLE BUGÜN İZİN YOK

Kapıda durdurulan habercilerin bazı özel eşyalarını almak için giriş talebi de geri çevrildi.  Gazetecilere bu taleplerinin yarın karşılanacağı söylendi. Habercilerden, çok uzun yıllardır onlara tahsis edilen, Emniyet teşkilatının efsane binası Sansaryan Han da bile varlığını sürdüren "basın odası" nı boşaltmaları istendi. 

İŞTE O YAZI

Emniyet kapılarının habercilere kapatıldığını bildiren yazı sabaha karşı 03.32 den itibaren haber merkezlerine düşmeye başladı. Uygulamanın Emniyet Genel Müdürü'nün emriyle başladığını gösteren yazıda şöyle deniliyor. 

"Genel Müdürümüzün talimatıyla, Türkiye genelinde yapılan uygulama çerçevesinde 22.12.2013 tarihi itibariyle basın mensupları Emniyet Müdürlüğü hizmet binalarına giriş yapamayacaklardır. Herhangi bir gelişme veya basın açıklaması olduğu takdirde basın mensupları davet edilecektir. Vatan ve Gayrettepe hizmet binalarında bulunan basın odasını kullanan basın mensuplarının anahtar ve giriş kartlarını teslim etmeleri rica olunur"

BÖYLE BİR UYGULAMA İLK DEFA OLDU

Emniyetteki basın odalarının resmi bir yazıyla duyurulup kapatılması ve habercilere giriş yasağı uygulamasının bir "ilk" olduğu belirtiliyor. 12 Eylül dahil, Emniyet'teki  basın odalarının darbe dönemlerinde bile kapatılmadığı ifade ediliyor.

ŞUBELERE GİRİŞ ZATEN YASAKTI, ODALAR BASIN AÇIKLAMALARI İÇİN

Şu anki uygulamaya göre de gazetecilerin, soruşturmaların sürdüğü şubelere girişi mümkün değil. Girişler ya randevu ya da basın açıklamaları nedeniyle duyurulan davetle yapılıyordu. Haberciler,  kaldırıldığı bildirilen odaya gelen davetle şubelere girebiliyordu. 

Türkiye'nin gündemini meşgul eden önemli olaylar ve bazı soruşturmalarda, gazetecilere yönelik daha sıkı, ama kısmi ve geçici kısıtlamalarla karşı karşıya kalınıyordu. Bu dönemlerde söz konusu binalara haberci giriş çıkışı istisnasız yasaklanıyordu.