Gündem
03 Şub 2012 18:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:18

MEDYA OCAK AYINDA EN ÇOK KİMİ KONUŞTU?

Ocak ayına damgasını vuran konu, kişi ve olayları içeren gündem raporu açıklandı. Hangi olay gündeme bomba gibi düştü?

Medya Takip Merkezi (MTM)’nin raporuna göre, Türk basınında ay boyunca en çok yer alan konular; Hrant Dink davasında verilen kararlar, Fransa’da onaylanan Ermeni Yasası ve KKTC kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın hayatını kaybetmesi oldu. Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirilen yüz, kol ve bacak nakli ise en çok konuşulan olaylar arasındaydı. İşte, yılın ilk ayında öne çıkan başlıklar...
FRANSA ERMENİ YASASI’NI ONAYLADI
Ermeni iddialarının inkârını suç sayan yasa tasarısının, Fransız Milli Meclisi'nin ardından Senato'dan da geçmesi, Ocak ayına damgasını vuran olaylardan biri oldu. Türkiye ile Fransa arasında diplomatik krize yol açan, soykırım iddialarının inkârını suç sayan yasa teklifi uluslararası kurumları da ayağa kaldırdı. Türk liderlerin tepki gösterdiği yasa, Avrupa’da yaşayan Türkleri bir araya getirdi. 40 bin kadar Türkün katılımıyla Paris’te gerçekleşen protesto yürüyüşü, yabancı medyanın da ilgisini çekerken, Ermeni yasasının kabulü, Türk basınında 13 bin 196 haberle yer buldu.
KIBRIS KURUCUSUNU KAYBETTİ
Kıbrıs Türklerinin sembol ismi, KKTC'nin ilk cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın hayata gözlerini yumması, basında en çok yer alan konular arasındaydı. 24 Mayıs'ta beyin kanaması geçiren ve sol tarafı felç olan Denktaş, 8 Ocak 2012 gecesi su kaybı nedeniyle YDÜ Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Kıbrıs’ta defnedilen Denktaş’ın ölümü, basında 10 bin 892 haber ve yazı ile yansıma buldu.
HRANT DİNK DAVASINDA ÇIKAN KARAR TEPKİ YARATTI
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi ile ilgili mahkemenin verdiği karar, gündemden düşmeyen konu başlıklarından biri olarak kayda geçti. Mahkemenin, 18 sanık için beraat kararı vermesi ve sadece Yasin Hayal'i azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırması, kamuoyunca tepkiyle karşılandı.  Devlet erkanı, kararla ilgili temyiz süreci beklenmeli yönünde yorum yaparken, pek çok aydın ve gazetecinin de katıldığı bir “sessiz protesto” yürüyüşü düzenlendi. Basında konu ile ilgili 16 bin 978 adet haber yer aldı.
DÜNYA TIP TARİHİNE GEÇEN NAKİL

Geçtiğimiz ayın öne çıkan gelişmelerinden biri, tıp dünyasından oldu. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin, intihar eden bir kişinin yüzünü 9 saatlik, iki kol ve bir bacağını ise 11.5 saatlik operasyonla bir başka hastaya nakletmesi, Türk Tıbbının gurur verici başarısı olarak kayıtlara işlendi. Türkiye'nin ilk yüz nakli, dünyanın ise ilk aynı anda çift kol ve bacak nakli olarak tarihe geçen olay, medyada geniş yer buldu. Yüz nakli gerçekleştirilen 19 yaşındaki Uğur Acar’ın uyandığı ve sağlığın yerinde olduğu ile ilgili haberler ise sevinç yarattı.

Medya Takip Merkezi (MTM)’nin düzenli olarak hazırladığı “ayın siyaset gündemi” raporuna göre, yılın ilk ayında siyasetin zirvesine AKP oturdu. AKP İzmit İlçe Kadın Kolları’nın, “Kadına Yönelik Şiddete Hayır” kampanyasından sonra, “Değişen Toplum Değişen Kadın” adını taşıyan yeni bir projeye başlanması ile medyada geniş yer bulan parti, ay boyunca 68 bin 560 adet haber ve yazıda yer aldı.
TV KANALLARI EN ÇOK CHP’YE YER VERİYOR…
MTM’nin Ocak ayı raporuna göre, basının en çok ilgi gösterdiği 2. parti CHP oldu. Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında fezleke hazırlanmasına tepki gösteren parti,  Adalet Bakanı Sadullah Ergin hakkında gensoru önergesi vermesiyle de basında yer buldu. Tüzük kurultayının yapılması konusundaki "hararetli isteklere", yönetim tarafından alınan kararla, iki ayrı kurultay yapılması çözümünü sunan CHP, toplam 51 bin 954 habere konu edildi. TV kanallarında ise 410 saat süre yer bularak, AKP’yi bu mecrada geride bıraktı.
BDP ULUSLAR ARASI CEZA MAHKEMESİNE BAŞVURDU
Geçtiğimiz ay, basında en fazla yer alan bir diğer parti ise, Aralık ayına oranla haberlerinde yüzde 12’lik artış görülen BDP oldu. Uludere olayıyla ilgili olarak BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin ardından, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne de (UCM) başvuru yapan BDP, Adana İl Başkanı Zeki Karataş’ın gözaltına alınmasıyla da gündeme geldi.
Ayın en çok ilgi gören diğer siyasi partileri, 17 bin 718 haberle MHP, 8 bin 177 haberle BDP ve 3 bin 87 haberle SP oldular.
 
AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ
No
Siyasi Parti
Ocak
Aralık
Artış Yüzdesi (%)
1
AKP
68.560
71.368
-4
2
CHP
51.954
56.270
-8
3
BDP
23.351
20.759
12
4
MHP
17.718
22.282
-20
5
SP Saadet Partisi
3.087
3.343
-8
MTM Medya Takip Merkezi'nin, Ocak ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.
 
ERDOĞAN HABERİN ZİRVESİNDE
Medya Takip Merkezi’nin aynı araştırmasına göre, yılın ilk ayında en çok ses getiren siyasi isim, geçtiğimiz aylarda olduğu gibi Recep Tayyip Erdoğan'dı. Marmaray Tüp Geçiti’nin ilk kaynağını yapan Erdoğan, Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent ile bir araya gelmesi ve muhalefete yönelttiği eleştirilerle de medyanın takibindeydi. Başbakan Erdoğan, 52 bin 100 adet haberle ayı tamamladı.
ABDULLAH GÜL SİYASETİN EN “SOSYAL” İSMİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geleneksel medyada yer aldığı kadar, sosyal medyayı kullanması ve “sosyal” yönünü sergilemesi ile de sıkça konuşuldu. Ocak ayı içerisinde yağan karın keyfini kar topu oynayarak çıkartan Gül, kartopu fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşmasıyla, geleneksel medyaya konu oldu. Yeni yıl mesajını twitter üzerinden vermeyi ihmal etmeyen Gül, cumhurbaşkanlığı görev süresinin uzatılması ile ilgili haberlerle de, ay boyunca 22 bin 186 kez medyada yer aldı.
AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLERİ
No
Siyasi İsim
Ocak
Aralık
Artış Yüzdesi (%)
1
Recep Tayyip Erdoğan
52.100
54.368
-4
2
Abdullah Gül
22.126
35.498
-38
3
Kemal Kılıçdaroğlu
20.818
18.356
13
4
Ahmet Davutoğlu
11.033
11.778
-6
5
Bülent Arınç
9.890
12.830
-23
MTM Medya Takip Merkezi'nin, Ocak ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

Yılın ilk ayının gündemine ilişkin medyadaki gelişmeleri takip eden Medya Takip Merkezi (MTM), Ocak ayında ekonomi gündemine ihracat ve vergi konularının hakim olduğunu tespit etti. Avrupa’daki mali kriz devam ederken, 9 Avrupa ülkesinin kredi notunun kırılması, ekonomi dünyasının yakından takip ettiği konular arasındaydı.

Türk malı otomobil üretmek için düğmeye basılmasının ardından gelişen süreçle ilgili olarak, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç açıklama yaptı. Yerli otomobilin Tofaş tarafından yepyeni bir platformda üretileceğini ve yerli otomobilin herkesin alabileceği sınıfta olacağını söyleyen Koç'un açıklamaları, Türk ekonomi basınında sıklıkla yer aldı.
THY ÜLKE GÜNDEMİNDE EN ÇOK YER ALAN KURUM
2012 için önlerine koydukları hedeflerle basında sıkça yer alan THY, yolcularının uçak seyahatlerinde yararlanabilecekleri kablosuz internet hizmetini yılın ilk ayında uygulamaya koydu. Güneş Sigorta ile yaptıkları anlaşma kapsamında 4 yıl boyunca 200’e yakın uçağı, yolcuları ve 16 bin şirket çalışanını sigortalayan şirket, 7 bin 33 haber adediyle ayın medyada en çok görülen şirketi oldu.
AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ:
·         İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) başkanlığına Mustafa İbrahim Turhan atandı.
·         Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin 2011 yılı ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 18.17 artışla 134 milyar 571 milyon dolar oldu.
·         Yaratıcılığı ve vizyoner bakış açısıyla finans sektörüne yön veren en iyi uygulamaları değerlendiren Financial World Innovation Awards'ın Londra'daki ödül töreninde Akbank, "Esnafa SMS Kredi" uygulaması ile "KOBİ Bankacılığı Hizmetlerinde Mükemmellik" kategorisinde birincilik ödülü aldı.
·         Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ, 'darbeye teşebbüs ve terör örgütü kurmak ve yönetmek' suçlarından tutuklandı.
·         Başbakan Tayyip Erdoğan, Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan'a 30 bin, yazar Perihan Mağden'e ise 7 bin 500 liralık tazminat davası açtı.
·         Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini düzenleyen kanun tasarısı TBMM Anayasa Komisyonu'nun alt komisyonunda görüşülerek, Abdullah Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğu kararı alındı.
·         Bursa'daki Doğalgaz santralinden Adapazarı'na giden gerilim trafosundaki arıza nedeniyle, Marmara Bölgesi'nde İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'yi etkileyen elektrik kesintisi yaşandı.
·         Beşşar Esed yönetimi Suriye’de genel af ilan etti.
·         Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) 44. ödül töreni Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlendi.
·         Uluslararası tiyatro, caz, sinema, müzik festivalleri düzenleyen İKSV, Ocak ayı içerisinde 40. yaşını kutladı.
·         57. Eurovision Müzik Yarışması’nda Türkiye temsil etmek üzere Can Bonomo seçildi.
·         İspanya Havayolları iflas ettiğini açıkladı.
·         Tarihî Haydarpaşa Garı'ndan Ankara, Eskişehir ve Adapazarı'na yapılan tren seferleri, hızlı tren çalışmaları ve Marmaray Projesi nedeniyle durduruldu.