Medya
01 Kas 2012 14:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:19

MEDYA MAHALLESİ'NE NEDEN +18 İŞARETİ KONULMUYOR?

“Bu programda kan dökülür” demiştik; ramak kaldı&...VAROL ERSOY yazdı...

CNN Türk yönetimi, iktidardan gelen baskılara dayanamadı ve yıllardır “en çok izlenen” programı olan Medya Mahallesi’nin formatını yeni yayın döneminde değiştirdi. Ayşenur Arslan’ın karşısına Başbakanlık eski Sözcüsü Akif Beki’yi oturttu.
Aslında CNN Türk yöneticilerinin amacı, programı tümüyle yayından kaldırmak, Ayşenur Arslan’ı ekranlardan çekmekti ama izleyicilerden gelen yoğun baskı nedeniyle bu plan gerçekleştirilemedi.
Sonuçta bir ara çözüm bulundu ve son olarak Demirören Grubu’ndan ayrılan Akif Beki programa dahil edildi.
İşte biz eylül ayında bu haberi duyunca bir yazı yazdık ve “Bu programda kan dökülür” diye uyardık…
Medya Mahallesi’nin alışageldiğimiz kimliğini koruyamayacağını, programda bugüne kadar görmediğimiz sertlikte tartışmaların yaşanacağını, zaman zaman iktidar karşıtı isimleri ağırlayan programa o isimlerin artık kesinlikle davet edilmeyeceğini yazdık…
Programın yeni haliyle ekranlara “Merhaba” demesinin üzerinden henüz bir ay geçti ama tüm kuşkularımızda haklı çıktık… Medya Mahallesi’nin alışageldiğimiz formatı, Akif Beki’nin kadroya dahil edilmesiyle daha ilk günden bozuldu. O güne kadar her gün bir gazeteciyi konuk eden programa konuk davet edilmemeye başlandı. Böylece CNN Türk ekranı, muhalif olarak bilinen bazı isimlere tamamen kapatılmış oldu.
Bununla da kalınmadı; Akif Beki, Ayşenur Arslan’ın gündemdeki olaylara yönelik her eleştirisine eski alışkanlığıyla “iktidar sözcüsü” gibi yanıt vermeye, daha da ileri giderek Ayşenur Arslan’ı küçümseyen sözler söyleyerek çileden çıkarmaya başladı.
Biz, yaklaşık iki ay önce yazdığımız o yazıda, “Mecazi anlamıyla Medya Mahallesi’nde yeni dönemde bol bol kan dökülecek, Ayşenur Arslan-Akif Beki ikilisi, Enver Aysever-Nagehan Alçı tartışmaları kadar olmasa da kıran kırana tartışmaların içinde olacak… Kısacası, bağırmayı ve sert tartışmalara girmeyi sevmeyen Ayşenur Arslan’ı oldukça zor bir yayın dönemi bekliyor” demiştik.
Bir aylık uygulama gösteriyor ki:
Bir: Evet; bu programda kanın dökülmesine ramak kaldı… Hem de mecazi olarak değil, fiilen!
İki: Ayşenur Arslan-Akif Beki ikilisi, “sert tartışma”da Aysever-Alçı ikilisinin pabucunu şimdiden dama attı.
Ve üç: Medya Mahallesi’nin o güleç yüzlü, sevimli, sakin, bilge ablası Ayşenur Arslan, Akif Beki’nin kışkırtmaları yüzünden sürekli bağıran, isyan eden birine dönüştü.
***
Gelelim yazımızın başlığına:
Biliyorsunuz RTÜK Yasası gereği şiddet ve cinsellik içeren programlar ya da filmler yayınlayan kanallar, ekranlarını bir uyarı işareti koymak zorunda…
İyi de bu programda son bir aydır “sözlü şiddet”in âlâsı yaşanıyor…
Doğrusu, RTÜK’ün bunca bağırmaya ve aşağılamaya neden sessiz kaldığını…
Ve bu programa neden hâlâ ‘+18’, yani “18 yaşından küçüklerin izlemesi sakıncalıdır” işareti koydurmadığını çok merak ediyoruz.

VAROL ERSOY