Gündem
24 Mar 2014 16:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:01

Medya-İş Sendikasından Twitter isyanı!

Medya-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser çalışma, basın ve ifade hürriyetini yok sayan uygulamayı kınadığını bildirdi.

Medya-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser, bazı basın işverenlerinin, hükümet aleyhine yazı yazmalarını, karikatür çizmelerini, yorumda bulunmalarını, haber yapmalarını ve tweet atmalarını istedikleri bazı gazeteci çalışanlarını, kendileri gibi düşünmedikleri ve davranmadıkları için işten çıkardığını ifade ederek, çalışma, basın ve ifade hürriyetini yok sayan bu uygulamayı kınadığını bildirdi.
''ZORLA İŞTEN ÇIKARILDILAR''
Eser, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de son dönemde yaşanan siyasi atmosferi lehlerine çevirmek isteyen bazı basın işverenlerinin, kendileri gibi düşünmeyen ve davranmayan kimi çalışanlarını ya istifaya zorlayarak ya da mobing uygulayarak işten çıkardığını aktardı. Eser, açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:
BU UYGULAMANIN MAĞDURLARI...
"Cihan Haber Ajansında 18 yıldır çalışan ve akşam ajansını sunan gazeteci Köksal Akpınar, Zaman Gazetesinde 18 yıldır Dış Baskılar Sayfa Editörü olarak çalışan Şemsettin Özkan, CHA Networkte 6 yıldır spiker, editör ve seslendirme görevlerini yürüten Salim Gören ile Cihan Haber Ajansı muhabiri Kübra Kara ve Bugün Gazetesi ekonomi muhabiri Zeynep Ceylan'ın yanında Zaman Gazetesi yazarları Leyla İpekçi ve H. Salih Zengin ile aynı gazetede uzun yıllardır çizer olarak çalışan Osman Turhan, bu uygulamanın mağdurlarıdır.
''UYGULAMAYI KINIYORUM''
İşverenleri, bahsi geçen gazetecilerden Hükümet aleyhine yazı yazmalarını, karikatür çizmelerini, yorumda bulunmalarını, haber yapmalarını ve tweet atmalarını istemiştir. Çalışma, basın ve ifade hürriyeti ile çelişen ve hatta yok sayan bu uygulamayı kınıyor ve tüm basın emekçilerini tavır almaya davet ediyoruz. İşveren, bir gazeteciden işinin dışında ekstra her hangi bir tasarrufta bulunmasını isteyemez; gazetecileri bağlayan evrensel meslek ilkeleridir ve kendilerine verilen görevleri bu ilkeler çerçevesinde yerine getirmektir."
''YÖNETİCİLERİ SAMİMİ OLMAYA VE ÖZÜR DİLEMEYE DAVET EDİYORUM''
Gürsel Eser, bunun dışında her türlü beklenti, davranış ve talimatın mobinge gireceğini, bunun da insan haklarına, basın özgürlüğüne aykırı olduğunu vurgulayarak,"Daha garip olanı, insan hak ve özgürlüklerine en çok vurgu yapanların, basın hürriyetini kimseye bırakmayan yayın organlarında bu uygulamaya imza atılmış olunmasıdır. Bahse konu yayın organlarının yönetici ve sahipliklerini, samimi olmaya davet ediyor, kapı önüne koydukları veya sebep oldukları basın emekçilerinden özür dilemeye davet ediyoruz. Medya İşçileri Sendikası olarak, bu zulme imza atanları kınıyor, kamuoyunu mağdur basın emekçileri ile dayanışmaya çağırıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.