Medya
05 Ara 2023 15:07 Son Güncelleme: 05 Ara 2023 15:12

Medya dünyasının acı kaybı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Sürekli Basın Kartı ve 2013 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Reşit Aşçıoğlu 5 Aralık 2023 Salı günü hayatını kaybetti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Reşit Aşçıoğlu’nun ölümünün ardından başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajda şu görüşlere yer verildi: 

“Mesleğimize uzun yıllar başarıyla hizmet veren üyemiz Reşit Aşçıoğlu’nu kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz.”

Reşit Aşçıoğlu’nun cenazesi 7 Aralık 2023 Perşembe günü öğle namazının ardından Zincirlikuyu Camisi'nden alınarak Kanlıca Aile Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

REŞİT AŞÇIOĞLU KİMDİR?

1931 yılında Rodos’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘ni mezun oldu. Mesleğe 1961 yılında İstanbul’da yayınlanan Tanin Gazetesi’nde dış politika yazarı olarak başladı. Tercüman Gazetesi’nde dış politika ve Gong başlıklı fıkralar yazdı. 1964 yılında sınavını birincilikte kazandığı BBC Londra Radyosunda spiker olarak çalışmaya başladı. 1973 yılında Günaydın Gazetesi’nde Dünya Turu başlığı altında dış politika yazıları yazdı. 1980 yılında Türkiye’nin ilk çevre yazarı olarak Gözlüklü Martı tipini yarattı, İzmir Yeni Asır Gazetesi’nde beş yıl süreyle çizgi-roman olarak yayınlandı. Çevre kirliliği konusuna kamuoyunun dikkatini erkenden çektiği için İzmir Konak Belediyesi 2001 yılında bir Gözlüklü Martı heykeli dikti.  “Fenden Borçlu Batıya Geçmek”, “Yağmur Bulutu Hükmünde Gaz Bulutları”,  “Netçe İtibariyle Bu Toplum Kalkınır mı?” kitaplarını yazdı. 1992’den 1995’e kadar Gözlüklü Martı Gazetesi’ni çıkardı. Galileo’nun  “İl Dialogo” başlıklı kitabını İtalyanca orijinalinden çevirdi. İsaac Asimov’un “Bilim Rehberi”ni, Carl Sagan’ın “Kozmos” ve “Tanrının Kapısını Çalan Bilim” kitaplarını çevirisini yaptı. Sürekli Basın Kartı taşıyordu.