Gündem
26 Şub 2015 14:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:05

Medya dünyasının acı kaybı! Efsanevi derginin genel yayın yönetmeni vefat etti! (Medyaradar/Özel)

Ressamlıktan genel yayın yönetmenliğine kadar yükselen gazeteci Hikmet Andaç 89 yaşında hayatına veda etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Sürekli Basın Kartı sahibi, Hikmet Andaç 26 Şubat 2015 Perşembe günü vefat etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Hikmet Andaç’ın ölümüyle ilgili yayınladığı mesajda “Değerli üyemiz, Hikmet Andaç’ı kaybettik. Gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet veren Hikmet Andaç’ı sevgi ve saygıyla anıyoruz. Hikmet Andaç’ın ailesine  ve basın topluluğumuza  başsağlığı diliyoruz” dedi.

Gazeteci Hikmet Andaç 27 Şubat Cuma günü öğle vakti Basınköy Camisi’nden alınarak Kozlu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Hikmet Andaç’ın özgeçmişi

1926 yılında İstanbul’da doğdu. 1947- 53 yılları arasında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Leopold Levi ve Nurullah Berk atölyesinde eğitim gördü. Yedek subaylık görevinden sonra Güzel Sanatlar Akademisi’nin (1954-56) yıllarında Yüksek İç Mimari Bölümü’nden mezun oldu. 1952 yılında Dünya gazetesinin başyazarı ve sahibi Falih Rıfkı Atay’ın isteği ile Atatürk’ün hayatını resimledi. Aynı zamanda İsmet İnönü’nün kendisine verdiği Atatürk’le ilgili bir kitaptan faydalanarak hazırladığı “Ata’nın Resimli Hayatı” Dünya gazetesinde yayımlandı. Bu vesileyle İsmet İnönü ile tanışmış oldu. 1956 yılında Hayat Mecmuası’nda illüstratör olarak göreve başladı. 1963-64 yıllarında yazı işleri müdürü olarak görevlendirildi. 1980 yılında sendika ile anlaşamayan Hayat patronları, mecmuayı Kemal Uzan’a sattı. Kemal Uzan’ın daveti üzerine Hayat Mecmuası’nda genel yayın müdürü olarak görev aldı. Hayat Mecmuası’nın tekrar yayın hayatına başlamasını sağladı. İki ay sonra Kemal Uzan’la anlaşamadı, mecmuadan ayrıldı. Eski patronu Kemal Erhan’ın Bateş yayın şirketinde 12 ciltlik ansiklopedilerini hazırladıktan sonra Grafika Lintas şirketinde grafik bölümü yönetmeni olarak görev aldı. 1960-61 yıllarında Almanya’nın Kassel şehrinde vitrin dekoratörü ve grafiker olarak çalıştı. Resim çalışmalarına 1982 yılından bu yana Cape-Cod’ta (ABD) ve İstanbul’da devam etti. Bir çocuk sahibiydi.



MEDYARADAR/ÖZEL