Medya çalışanlarının ‘promosyon’ isyanı: Ellere var da bize yok mu?

Ankara basının "Cezmi Abisi", Cezmi Sayılgan bu haftaki köşe yazısında medya patronlarına seslenerek, basın mensuplarına banka promosyonu verilmesi çağrısında bulundu.

Yükselen enflasyon, düşen alım gücü ve maaşla ayın sonunu getirememek…

Tüm çalışanlar böyle bir ortamda geçinmekte zorlanınca, gelir artırıcı yeni imkanlar da kaçınılmaz olarak gündeme geliyor. Bunlardan biri de çalışanların birazda olsa rahat nefes almasını sağlayan banka promosyonu.

İlk olarak bazı memurların almaya başladığı promosyondan, sonraki süreçte emekliler de yararlanmaya başladı. Kurumuna göre, çalışana maaşının iki üç katına varan ek gelir getiren promosyon imkânı, son dönemin en gözde gündemi haline geldi. 

 * * * 

Adalete Bakanlığı çalışanlarına tek seferde ödenmek üzere üç yıllığına 25 bin lira, Emniyet Genel Müdürlüğü çalışanlarına yine aynı süre için 27 bin lira olarak verilen promosyon, diğer çalışanlar için de umut oldu.

Kamu çalışanları bir şekilde bu imkândan yararlanırken, ücretleri daha düşük olan özel sektör çalışanları genelde burada kapsam dışında kalıyor. İşverenin inisiyatifindeki bu imkândan maalesef basın mensupları ise yararlandırılmıyor. 

 * * *

Yaygın olarak ücretleri zaten düşük düzeyde (kimi kuruluşlarda asgari ücretten biraz yüksek) olan basın mensuplarına da böyle bir ortamda artık banka promosyonu verilmesi gerekiyor.

Küçük kurumları hadi geçtim, arkasında koca koca holdingler/şirketler bulunan medya kuruluşlarının, çalışanlarına asgari ücreti az biraz geçen ücretler veriyor olması ise tartışmamız gereken asıl konu. Köşe başlarında gerekeni yapıp, köşeyi dönenlerin biraz da altındaki çalışanları düşünmesi gerekiyor. 

Ey medya patronları, ey CEO'lar, ey Genel Yayın Yönetmenleri; malum önümüz seçim. Gece-gündüz, karda-kışta, yağmurda-çamurda, Anadolu'nun dört yanındaki mitinglerde aşka şevkle çalıştıracak basın mensubu istiyorsanız, pamuk eller şimdiden cebe…

Cezmi Abiniz olarak, haber müdürlüğünden tut sesçisi, kameramanı, muhabiri, editörü… ve bu işe emek veren bütün basın emekçilerinin özlük haklarını dile getirmeye devam edeceğim…

Not: Medya kuruluşları içinde ise bugüne kadar aldığım duyuma göre Fox TV, Anka ve KRT promosyonlarını çalışanlarına dağıttı, çalışan arkadaşların adına yöneticilerine teşekkür ederim...