Gündem
06 Kas 2012 11:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:20

MEDYA ANAYASA SÜRECİNDE YETERSİZ KALDI!

Anayasa izleme çalışması yürüten TESEV, ikinci raporunu yayınladı. Raporda medyayla ilgili elştiriler de yer aldı.

Türkiye Ekonomi ve Sosyal Etüdler Vakfı, TESEV'in Demokratikleşme Programı'nın yeni Anayasa sürecini izlemek ve kayıt altına almak üzere başladığı Anayasa İzleme Çalışması'nın Şubat-Haziran 2012 tarihlerini kapsayan ikinci izleme raporu yayınlandı.

Ferhat Kentel, Levent Köker, Mehmet Uçum ve Özge Genç tarafından kaleme alınan raporun ilk bölümünde, sözü geçen dönemde Anayasa yapım sürecindeki olumlu ve olumsuz gelişmelerin yanı sıra; siyasi aktörler, sivil toplum ve medyanın yeni Anayasa yapımındaki rolü, katkısı ve performansına ilişkin bir değerlendirme yer aldı.

"Medya Anayasa Sürecini İleriye Taşımakta Yetersiz"

Raporda, bir önceki dönemde olduğu gibi Şubat-Haziran 2012 döneminde de, medyada çıkan haber ve yorumların büyük çoğunluğunda egemen olan yaklaşımın bilgilendirici ve tartışmayı zenginleştirici olmaktan ziyade, "yansıtıcı" olduğuna vurgu yapıldı.

Medyanın, "süreci ileri taşıyacak yeni tartışmalar ortaya atmak konusunda yetersiz ve/veya çekimser kaldığı" belirtilen raporda, "Aynı doğrultuda, yeni anayasa süreci ile ilgili haberler Komisyon odaklı olup, sürecin toplumsal aktörleri gündemde yer almamıştır. Bu da medyanın yeni anayasa sürecinde toplumun değil, Komisyon'un aktörleşmesine ön ayak olduğu anlamına gelmektedir" yorumu da yapıldı.

ETİKETLER
#medya #anayasa #tesev