Gündem
22 Eki 2013 17:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:42

MECLİS'E BEBEK GELİYOR; KADIN VEKİL OLMANIN ZORLUKLARI!

9 aylık hamile AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, medyaya çattı..

A Haber’de Zeynep Bayramoğlu’nun sunduğu Kadraj, 9 aylık hamile AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır’ı konuk etti. Hamile vekil, Meclis'te geçen hamilelik deneyimini A Haber ekranlarında paylaştı.

NÜFUS BİR ÜLKENİN GÜCÜDÜR, ÜLKEYE HİZMET SADECE KARİYERLE OLMUYOR, HEPİMİZİN KATKIDA BULUNMASI LAZIM, BU DA BİR MÜKELLEFİYET…

İlk zamanlar hamile olduğumu söylemedim, 18 saat çalışıyorduk, öğleyin ikide başlayıp ertesi gün 10'a kadar çalışmalar devam edebiliyordu. Sağlık kontrollerime devam ettim ve iyi beslendim. Seçim bölgemde 40 derece havada esnaf ziyaretleri yaptık, iftarlara gittik.  Bu tempodan çıkan çocuk pek hareketli olabilir.
Kadın milletvekilleri için içtüzükte izin yok, olsa dahi ben kullanmayacaktım. Bu ulvi bir görev. Doğumdan kısa bir süre sonra işimin başında olacağım. 15 - 16 gün gibi bir izin düşünüyorum. Meclis'te emzirme odası var, kreşin saatleri bizim çalışma saatlerimizle uyumlu değil, ben kendi bakıcımı götüreceğim. Genel kurulun hemen yanında kulis var, kulise büyük ekranlara içeride ne varsa yansıtılıyor, arada kapı var, oylama olunca haberimiz oluyor, girip çıkmak çok rahat. Sadece Türkiye'de değil. Bütün önyargılar kırılıyor. Biliyorsunuz Fransız Bakan Dati, bakanken hamileydi ve bakanken çocuğunu doğurdu. Türkiye annelik konusunda daha destekleyici. Ne siyasette ne özel sektörde bir sorun yaşamayacaktır hamileler. Son derece olumlu yönetmelikler çıkıyor, kreş sorumluluğu, emzire odalarıyla ilgili. 150 anneden fazla olduğu zaman kreş zorunluluğu getiriliyor. Zararlı maddelerin bulunduğu yerde işyerinin değiştirilmesi öngörülüyor yeni yönetmelikte. Maksimum 7 buçuk saat çalışma  veriyor yeni yönetmelik ben 18 saat çalışıyorum o ayrı. Google'da Marissa Mayer kendisine 6 aylık hamileyken CEO olarak astronomik bir transfer ücretiyle Yahoo tarafından transfer edildi. Benim üçüncü çocuğum olacak. Üç çocuk konusunda Başbakanımızı destekliyorum.  Nüfus bir ülkenin gücüdür. Avrupa Konseyi'nde de görev yaptım. Avrupa'nın yaşlandığı, sosyal güvenlik politikalarının işlemez hale geleceği konuşuluyor. Hepimizin bir katkıda bulunması lazım. Ülkemize hizmet sadece kariyerle  değil hayırlı evlat yetiştirmekle de oluyor. Hayırlı evlatlar yetiştirdiğimizde de ülkemize hizmet ederiz. Bu da bir mükellefiyet.

MEDYADA KADIN MİLLETVEKİLLERİ KONUSUNDA KADINLIĞI ÖN PLANA ÇIKARTAN HABERLERİ YAPMAYI TERCİH EDİYOR
Bazen mesela, diyelim ki çok güzel şeyler yapıyorsunuz, bir filtre var, bazen bazı medyada böyle bir filtre var, bu ortaya çıkmıyor. Kadınlıkla ilgili yönleri, kadın milletvekillerinin hemen filtreden geçiyor. Kadın siyasetçi olarak değil de siyasetçi olarak yaptıklarımızla gündeme gelelim. 80 tane karar değişikliği önergesi vermişim Avrupa Konseyi'nde, bu bir rekordur, 12 tane de Avrupa Konseyi kararı çıkarttırdım, bunu kimse bilmez. Medyanın algıda seçiciliğini vurgulamak istiyorum burada. Türkiye'de pek çok kadın milletvekilimiz var erkekler kadar birikimli, donanımlı, bunlarla ön plana çıkmaları gerekirken, makyajı giyimi ile önalana çıkmasından rahatsızız. Sadece ben değilim, bütün kadın milletvekilleri bundan rahatsız.  Ben Bayındırlık İmar Komisyonu’nda çalışıyorum, teknik konular konuşuluyor, bilgiye dayalı konular genelde tüm gruplar muhalefet de olsa olumlu bir çalışma ortamı var. Muhalefet, iktidar gibi değil de hangisini yaparsak doğru olur şeklinde bir yaklaşım var. Avrupa Konseyi'nde CHP’li Hanım milletvekilleri vardı, Gülsüm Bilgehan ile çok uyumlu çalıştık mesela.

FEMİNST DEĞİLİM
Bayan, Hanım, Kadın demesinler bize, milletvekili desinler, siyasetçi desinler, hoca desinler. Hakikaten Türkiye'de kadın olarak algılanmak yerine yaptığımız işlerle gündeme gelelim. Niye erkek milletvekilleri kıyafetleri kravatlarıyla değil, işleriyle gündeme geliyor. Ben Feminist değilim, kadın hakkı bir insan hakkıdır. AK Parti olarak kadınların siyasete katılımını önemsiyoruz .Başbakanımız olmasaydı Meclis'te bu kadar milletvekili olmazdı. Kadın kollarını bu kadar aktif hale getiren, araziye süren parti AK Parti'dir. Kadınlarda dönüşüm yapmıştır AK Parti. Ak Parti bunu başörtülü başörtüsüz ayrımı yapmamıştır. Başörtülü kadını eve tıkmak isterlerken bizim parti dışarı çıkartmıştır. Bu Sayın Başbakanımızın kadın vizyonudur. Benim kadın politikalarında vizyonum Sayın Başbakanla uyuşmuştur. Başka parti olur muydu diye bazen diye düşünüyorum , sonra yok diyorum olmaz. Hanımlarımızın yüzde 60'ı başörtüsü takıyorsa onların temsilcilerinin Meclis'te olması gerekiyor. Avrupa Konseyi'nde tesettürlü milletvekilleri geliyordu, onlara kimse "niye geldin" diye sormuyordu.