Gündem
16 Eki 2020 11:22 Son Güncelleme: 16 Eki 2020 11:25

Meclis scooter olayını çözemedi: Bas git mi olsun, bin git mi?

Mecliste milletvekilleri, teklif yasalaştığında kullanım hızı saatte 25 kilometreyle sınırlanacak olan elektrikli scooter’ın hangi adla yasaya gireceğini tartıştı.

Atıkta geri dönüşümü yaygınlaştırmayı amaçlayan yasa teklifinin Meclis Çevre Komisyonu’ndaki görüşmelerinde renkli diyaloglar yaşandı. Milletvekilleri, teklif yasalaştığında kullanım hızı saatte 25 kilometreyle sınırlanacak olan elektrikli scooter’ın hangi adla yasaya gireceğini tartıştı.

Depozito sistemi getirip atıkta geri dönüşümü yaygınlaştırmayı amaçlayan yasa teklifi MeclisÇevre Komisyonu’nda görüşüldü. Hürriyet'ten Bülent Saıoğlu'nun aktardığına göre Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emin Birpınar, Türkiye’de geri dönüşümle ilgili ilginç bilgiler verdi ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Komisyonda en renkli diyalog ise elektrikli scooter konusunda yaşandı. Teklif yasalaştığında elektrikli scooter kullanım hızı saatte 25 kilometreyle sınırlanacak. Milletvekilleri, yeni elektrikli araçların hangi adla yasaya gireceğini şu sözlerle tartıştı:

Mahmut Tanal (CHP): Scooter, scooter dediniz. Bunun Türkçesi ne ya, Allah rızası için?

Selman Özboyacı (AK Parti): Skuter.

Tanal: Nedir bunun Türkçesi?

Özboyacı: TDK öyle diyor.

Tanal: Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı demiş ki: “Bir TDK’ya sorun. Hele bunun anlamı nedir?”

Gülüstan Koçyiğit (HDP): ‘Bas git’ gibi bir şey mi? ‘Bin git’ ya da?

Tanal: Nedir bu? Hakikaten kanun yapma tekniğine uygun mu?

Emin Binpınar (Bakan Yardımcısı): TSE’nin standartlarında ‘scooter’ diye geçtiği için mecburen öyle geçtik. Türk Dil Kurumu’yla hukuk müşavirimiz görüşmüş, onların önerileri de var. Ama artık dünyanın her yerinde bu isim çok belirgin, aynı televizyon gibi. Siz istediğiniz kadar başka bir şey yazın, çocuklar buna ‘scooter’ diyor.