Ekonomi
03 Eki 2023 18:42 Son Güncelleme: 03 Eki 2023 19:15

MB Başkanı Erkan'dan flaş dezenflasyon açıklaması

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, KKM için yılın ilk 6 ayında MB'nin 90 milyar TL, Hazine'nin ise 60 milyar TL destek ödediğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, büyümeden ödün vermeden de dezenflasyon sağlanabileceğine işaret etti. TCMB Başkanı Erkan, Meclis'te yaptığı sunumda enflasyonun yükseliş trendinin yavaşladığına dikkat çekerek KKM ve döviz açıklaması yaptı.

"BEKLENTİLER YENİDEN ÇIPALANACAK"

TCMB Başkanı Erkan'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda, "Beklentileri yeniden çıpalayacak, ekonomideki güven ve öngörülebilirliği artıracak para politikasını sabırla uygulamaya yönelik kararlılığımızı attığımız adımlarla gösteriyoruz" dedi.

"İSTİKRARIN PEKİŞMESİNİ HEDEFLİYORUZ"

Erkan, parasal sıkılaştırmayı makro ihtiyati çerçevedeki sadeleştirme ile birlikte yürüterek, hem parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesini, hem de atılan adımların makro finansal istikrarı pekiştirmesini hedeflediklerini vurguladı.

Parasal sıkılaştırmayı makro ihtiyati çerçevedeki sadeleştirme ile birlikte yürüttüklerine dikkat çeken TCMB Başkanı Erkan, "Hem parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesini, hem de attığımız adımların makro finansal istikrarı pekiştirmesini hedefliyoruz." diye konuştu.

"PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ENFLASYONDA YUKARI YÖNLÜ BEKLENTİLERİ ARTIRIYOR"

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, parasal sıkılaştırma sürecinin ve güçlü bir eğilim gösteren rezerv birikiminin etkilerinin döviz kuru istikrarını desteklediğinin görüldüğünü ifade ederek, ücret, vergiler ve kurun enflasyona önemli ölçüde yansıdığını söyledi. Erkan, "Petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar enflasyonun yıl sonunda enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınıra yakın seyredeceğine işaret etmektedir." dedi.

Parasal sıkılaştırma sürecimizin ve güçlü bir eğilim gösteren rezerv birikiminin etkilerinin döviz kuru istikrarını desteklediğini görmekteyiz. Ücret, vergiler ve kur enflasyona önemli ölçüde yansıdı.

Petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır, bu unsurlar enflasyonun yıl sonunda enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınıra yakın seyredeceğine işaret etmektedir.

Akaryakıt enflasyonda risk unsuru olmayı sürdürecek. Seçici kredi politikası iç talebi dengeleyecek. Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz.

"ENFLASYONDA ANA TREND EYLÜL'DE YAVAŞLAMAYA BAŞLADI"

Enflasyonda ana trendler Eylül'den itibaren yavaşlamaya başladı. Dezenflasyonu 2024 yılında Enflasyon Raporu'ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıyız. Dezenflasyonu 2024 yılında Enflasyon Raporu'ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıyız.

Son dönemde vergi ayarlamalarının enflasyondaki artış üzerinde kısa vadede etkisi olmuştur. Deprem nedeniyle ortaya çıkan finansman ihtiyacı ve artan kamu harcamalarını dengelemek amacıyla temmuz ayıyla birlikte kamu gelirlerini destekleyici tedbirler açıklanmıştır, bu tedbirler, vergi artışlarının yanı sıra yönetilen fiyatlardaki güncellemeleri de içermektedir.

Potansiyel etkinin çoğu fiyatlara yansımış olsa da sanayiye yönelik elektrik ve doğal gaz artışları gibi devam eden gelişmeler üretim maliyetleri kanalıyla yıllık enflasyonun artışına katkı sunmaya devam edecektir.

Miktarsal sıkılaştırma ile toplamda 700 milyar lira likidite sterilize edilmiştir. Parasal sıkılaştırma adımlarımızın birikimli etkileri ile ana eğilimi düşürerek, dezenflasyonu 2024 yılında Enflasyon Raporu'ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıyız.

"KKM'DEN VE DÖVİZ MEVDUATTAN TL'YE GEÇİŞ BAŞARIYLA SÜRÜYOR"

Para politikası tepkimizi, enflasyonun ana eğilimini düşürmeye odaklı olarak, veriye ve etki analizlerine dayanarak veriyoruz. Kur korumalı mevduat bakiyesi gerilerken rezervlerde de artış sağlanması, KKM'den ve döviz mevduattan TL'ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğine ve TL'ye arzu edilen sağlıklı geçişin başladığına işaret etmektedir.

İç talepteki aşırılık birçok kanalda enflasyonu artırmaktadır, dolayısıyla iç talepteki dengesizliğin giderilmesi dezenflasyon süreci için bir önkoşuldur. 2023 yılının ilk 6 ayında bireysel krediler, kredi kartlarında %70'i, taşıt kredilerinde ise yüzde 68'i aşan oranlarda yükselmiştir, bireysel krediler toplamda %40 artarak 2 trilyon liranın üstüne çıkmıştır.

Seçici kredi sınırlaması adımlarının neticesinde temmuz ayında kredilerin yeni sınırlarla uyumlu bir büyüme eğilimine girdiği görülmektedir., bu kapsamda bireysel kredilerde büyüme eğiliminin yavaşladığı izlenmektedir.

"PARASAL SIKILAŞMA SÜRECİNİN ETKİLERİNİ 2024 YILINDA GÖRMEYE BAŞLAYACAĞIZ"

Eylül ayı itibarıyla 4 haftalık büyüme momentleri, toplam bireysel kredilerde aylık yüzde 3, taşıt kredilerinde ise aylık yüzde 0,5 bölgesinde seyretmektedir.

"2024 YILI DEZENFLASYON DÖNEMİ OLACAK"

Haziran ayından bugüne süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerini belirgin şekilde 2024 yılında görmeye başlayacağız, bu nedenle 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımlıyoruz.

"ENFLASYONDA YÜKSELİŞ GEÇİCİ"

Fiyat istikrarını tesis etmekte kararlıyız, toplumsal refaha azami katkıyı sağlayabilmek için bütün ekibimizle gece-gündüz, özverili bir şekilde çalışıyoruz. Enflasyonda geçici bir yükseliş gerçekleşmektedir, bu süreçte 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir bir şekilde sağlanmasını sağlayacak zemini dikkatle ve özenle oluşturuyoruz.

Dezenflasyon süreci dönemine girildiğinde, göreli fiyatlarda geçici düzeltmeler, yerini kur istikrarı, iyileşen cari denge, mali disiplin, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve artan rezervlere bırakacaktır.