Gündem
03 Haz 2010 17:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:20

MAYIS AYINA HANGİ ÜNLÜ İSİM DAMGASINI VURDU?

Medya Takip Merkezi'nin (MTM) her ay düzenli olarak, 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesini takip ederek derlediği “ayın medya gündemi” raporunun sonuçlarına göre;

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) her ay düzenli olarak, 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesini takip ederek derlediği “ayın medya gündemi” raporunun sonuçlarına göre; Deniz Baykal’ın istifası, CHP’deki gelişmeler gündeme damgasını vurdu.

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) her ay düzenli olarak, 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesini takip ederek derlediği “ayın medya gündemi” raporunun sonuçlarına göre; geçtiğimiz ay Türkiye gündemine damgasını vuran konu Deniz Baykal ve CHP’deki gelişmeler oldu. Aylardır Türkiye’nin en çok konuşulan konu başlıkları arasında ilk sırada olan AKP’yi geri bırakarak zirveye yerleşen CHP, partide yaşanan sıcak gelişmeler ve Baykal’ın çarpıcı açıklamalarıyla basının ilgi odağında yer aldı.
 
Ergenekon Davası gündemdeki yerini korurken, medyada yayınlanan haber sayısı ise 11 bin 112 haberi buldu.
 
AVRUPA BİRLİĞİ HABERLERİ YENİDEN YÜKSELİŞTE…
Geçtiğimiz ay Türkiye’nin gündemine yerleşen bir diğer konu başlığı ise uzun zamandır, Ergenekon ve Anayasa açılımı tartışmaları nedeniyle gölgede kalan AB’ye giriş süreci oldu. Brüksel’de yapılan Ortaklık Konseyi Toplantısı ve Yunanistan’la yapılan anlaşmalar, Avrupa Birliği’ne ilgiyi artıran gelişmelerdi. Ekonomik krizle birlikte zorlu günler geçiren Yunanistan’ın, İMF ve AB ile yardım paketi üzerine uzlaşması medyanın yakın markajına girdi. Avrupa Birliği, Mayıs ayında gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesi toplamında 17 bin 238 haber ve yazıda yer buldu.
 
PKK TERÖR ÖRGÜTÜ HEDEF DEĞİŞTİRDİ…
Mayıs ayında ülke gündemini en çok meşgul eden bir diğer konu başlığı da PKK Terör Örgütü oldu. Ay boyunca eylemlerini sürdüren PKK, İskenderun’da yaptığı saldırıyla tüm dikkatleri yeniden üzerine çekti. İsrail’le yaşanan sıcak gelişmelerin ardından terör örgütünün bir ilki gerçekleştirerek deniz subaylarına saldırması, “İsrail ve PKK arasında bir bağlantı var mı?” tartışmalarını gündeme taşıdı. PKK terör örgütü, ay içerisinde toplam 11 bin 259 habere konu edildi.
 
İSRAİL’İN TÜRK YARDIMSEVERLERE YAPTIĞI SALDIRI BÜYÜK SARSINTI YARATTI
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Gazzeliler için hazırladığı yardım gemilerinin İsrailli askerler tarafından saldırıya uğraması, ay sonunda hem ülke hem dünya gündemine bomba gibi düştü. Birçok Türk vatandaşının öldüğü ve gözaltına alındığı saldırı, dünya basınında da büyük yankı buldu. Olayların ardından, hükümetin ve Türk halkının nasıl bir tavır sergileyeceği, tartışılmaya devam ediliyor.
 
MADEN OCAĞI’NDAKİ PATLAMA, ÜZDÜ…
Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağında meydana gelen patlama, Mayıs ayında ülkede yaşanan önemli ve üzücü gelişmeler arasında yerini aldı. Patlamada birçok kişinin hayatını kaybetmesi ve başbakanın konuyla ilgili çarpıcı açıklamaları medya tarafından yakın markaja alındı.
 
1 MAYIS, 32 YIL SONRA YENİDEN TAKSİM’DE KUTLANDI…
32 yılın ardından bu yıl ilk kez Taksim meydanında kutlanan 1 Mayıs, hem halktan hem de medyadan büyük ilgi gördü. Kutlamaya birçok sanatçı ile parti temsilcilerinin katılması ve alınan güvenlik önlemleri ayın en çok konuşulan başlıkları arasındaydı. Olaysız geçen 1 Mayıs kutlamaları, medyada toplam 3 bin 180 haber ile yansıma buldu.
 
MAYIS, ANNELER GÜNÜ AYI…
Mayıs ayında ülke gündeminde geniş yer bulan bir diğer konu başlığı da Anneler Günü oldu. Hem ekonomideki değeri hem duygusal yönü ile dikkat çeken bu özel güne, medya da büyük ilgi gösterdi. Konu, gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 3 bin 915 haber ve yazıda yer buldu.
 
AYIN ÖNE ÇIKAN KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİ;
       Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 17’ncisi düzenlenecek ’Altın Koza Uluslararası Film Festivali’nin, 7–13 Haziran tarihlerinde gerçekleştirileceği bildirildi.
       İzmir Sinema Derneği’nce düzenlenen Hong Kong Türk Filmleri Festivali kapsamında 14–17 Mayıs’ta 10 Türk filmi, ünlü yönetmen ve oyuncular, Hong Konglu sinemaseverlerle buluştu.
       30. İFSAK Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması sonuçlandı. Ödül töreni, 2 Mayıs’ta Pera Müzesi’nde yapıldı. Yarışma sonuçlarına göre, En iyi kurmaca film “Güven Bana”, en iyi belgesel film “Bu Sahilde”, en iyi deneysel ve canlandırma film “Özleyiş” olarak belirlendi.
       Bu yılki teması "Kötülük" olan 13’üncü Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, Ankara’da başladı.
       Türkan Şoray’la Kadir İnanır’ın oynadığı ve ’Türk Sineması’nın gelmiş geçmiş en güzel aşk filmi’ olarak nitelendirilen ’Selvi Boylum Al Yazmalım’; restore edilmiş haliyle, 32 yıl aradan sonra 14 Mayıs’ta yeniden vizyona girdi. Filmin restorasyonu, fotokimyasal yöntemlerin yanı sıra dijital araçlardan da faydalanılarak gerçekleştirildi
       26 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan 8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları başladı.
       İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) resmi iletişim sponsoru Vodafone oldu.
 
SİYASET GÜNDEMİ
 
GEÇTİĞİMİZ AY TÜRKİYE GÜNDEMİNE CHP DAMGASINI VURDU

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) düzenli olarak her ay hazırladığı ‘ayın siyaset gündemi’ raporuna göre; geçtiğimiz ay CHP’de yaşanan sürpriz gelişmeler, Türkiye’nin gündemini değiştirdi. Deniz Baykal’ın skandal yaratan olay kaset ile gündeme gelmesi ve bu nedenle istifa etmesi, Türk siyaset dünyasına ve ülke gündemine bomba gibi düştü. Tüm bu gelişmelerin ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığa getirilmesi, ay boyunca nabzı yükselten konular arasındaydı. Yaşanan sıcak gelişmeler medyanın da partiye ilgisini artırdı ve CHP’nin haber sayısı yüzde 88 oranında artış gösterdi. CHP, ay boyunca 62 bin 897 haberde yer alırken, partiye TV kanalları ise 1.301 saatlik yer ayırdı. Gündem konuları genelinde CHP, geçtiğimiz ay Türk televizyon kanallarının, en çok yer verdiği başlıktı.
 
MTM’nin aynı araştırma raporuna göre; aylar sonra AKP, 33 bin 846 haberle ikinci sırada yer aldı. İktidar partisi ay boyunca özellikle, siyasi liderinin yaptığı açıklamalar, anayasa gündemi, Yunanistan’la yapılan anlaşmalar ve İsrail saldırısına yönelik eleştirileriyle sıkça yansıma buldu. AKP; TV kanallarında ise 545 saati aşkın süreyle yer aldı.
 
Aynı araştırma verilerine göre; ayın en çok ilgi gören diğer siyasi partileri, 8 bin 767 haberle MHP, 6 bin 24 haberle BDP ve 2 bin 207 haberle DP oldular.
 
AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ
No Adı Mayıs Nisan Artış Yüzdesi (%)
1 CHP  62.897 33.430 88
2 AKP  33.846 40.103 -16
3 MHP  8.767 9.919 -12
4 BDP  6.024 5.829 3
5 DP  2.207 1.186 86
MTM Medya Takip Merkezi’nin, Mayıs ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

ERDOĞAN POPÜLARİTESİNİ KORUDU

Medya Takip Merkezi’nin raporuna göre; ayın en çok konuşulan siyasetçisi, geçtiğimiz aylarda da olduğu gibi Recep Tayip Erdoğan oldu. Basının yakın markajında olan başbakan, ay boyunca 39 bin 197 habere konu edildi. Erdoğan eski CHP lideri Deniz Baykal ve yeni CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu için yaptığı polemik yaratan açıklamalarının yanı sıra, Zonguldak’da yaşanan maden kazası için yaptığı çarpıcı söylemleriyle de yakın markajdaydı.
 
DENİZ BAYKAL’IN ŞOK KASEDİ VE İSTİFASI ÜLKE GÜNDEMİNİ DEĞİŞTİRDİ…
Geçtiğimiz ayın en önemli gelişmeleri arasında yer alan kaset görüntüleri Baykal’a olan ilgiyi de yüzde 142 oranında artırdı. Yaşanan sıcak gelişmelerin ardından istifasını veren Baykal, ay boyunca 34 bin 890 haber ve yazıda yer aldı. Baykal’ın gidişi, CHP’yi de kendi içerisinde ikiye böldü ve birçok tartışmayı da beraberinde getirdi.
 
KEMAL KILIÇDAROĞLU’NDAN SÜRPRİZ ATAK…

Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan bir diğer siyasetçisi de Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Baykalı’ın istifasının ardından liderliğe adaylığını koymayacağını belirten Kılıçdaroğlu’nun, sürpriz bir kararla adaylığını ilan etmesi ve CHP Genel Başkanı seçilmesi büyük yankı uyandırdı. Başkanlığa hızlı bir başlangıç yapan Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a gönderdiği mesajlarla da basında sıkça yer aldı. CHP’nin yeni lideri, ay boyunca gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 24 bin 319 haberde yer buldu. Kılıçdaroğlu’na medya ilgisi 15 kat artış gösterdi ve yeni CHP Başkanı ayın en çok konuşulan üçüncü ismi oldu.
 
MTM’nin aynı araştırma verilerine göre; geçtiğimiz ayın en çok konuşulan diğer siyasetçileri 13 bin 585 haberle Abdullah Gül ve 5 bin 579 haberle Ahmet Davutoğlu oldular.
 
AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASETÇİLERİ
No Adı Mayıs Nisan Artış Yüzdesi (%)
1 Recep Tayyip Erdoğan 39.197 41.138 -5
2 Deniz Baykal 34.890 14.389 142
3 Kemal Kılıçdaroğlu 24.319 1.595 1.425
4 Abdullah Gül 13.585 12.051 13
5 Ahmet Davutoğlu 5.579 5.412 3
MTM Medya Takip Merkezi’nin, Mayıs ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

EKONOMİ GÜNDEMİ

 
Medya Takip Merkezi’nin (MTM), Mayıs ayında, gazete, dergi, TV kanalı ve internet medyasında yaptığı haber takibi sonuçlarından yola çıkarak hazırladığı, “medyada ayın ekonomi gündemi” raporunu yayınladı. Buna göre; geçtiğimiz ay iş dünyasında en çok ilgiyi  “vergi” konusu gördü. Vergi rekortmenlerinin açıklanmasıyla da dikkat çeken konu, medyada 11 bin 20 kez haber yapıldı.
 
Ekonomik kriz de gündemdeki yerini korumaya devam etti ve medyada 10 bin 772 haberde yansıma buldu.
 
Diğer yandan, et fiyatlarının hızla yükselişe geçmesi nedeniyle devletin duruma el koyması ve ithal ete izin vermesi, geçtiğimiz ayın önemli gelişmeleri arasında kayda geçti. Et ve canlı hayvan ithaline izin verilmesi; Türkiye Kasaplar Federasyonu’ndan destek görürken, Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu’ndan ise tepki gördü.
 
TÜRK MEDYASINDA EN ÇOK YER BULAN FİRMA: THY
MTM’nin medyada yer bulan tüm haber ve yazıları inceleyerek oluşturduğu rapora göre, geçtiğimiz ay da medyada en çok yansıma bulan kurum, THY oldu.
THY, 77. yılını kutlaması, yeni yatırımları, toplu iş sözleşmelerinin imzalanması ve bu sözleşmeyle birlikte çalışanların yüzde 11 zam almaları gibi çeşitli konularla medyada sıkça yer buldu. Kurumun, ay toplamında 3 bin 804 haber ve yazıda bahsi geçti.
 
Geçtiğimiz ay medyada en çok yer bulan ikinci firma, 1.573 haber ile Türk Telekom oldu. Türk Telekom’a ABD’den reklam ödülü verilmesi ve kurumun, Orta ve Güneydoğu Avrupa’nın bağımsız toptan veri ve kapasite sağlayıcı şirketi olan Invitel Holdings’e talip olması, ayın en çok öne çıkan gelişmeleri arasında kayda geçti. Kurum, ay boyunca bin 573 haberde yer buldu.
 
AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ;
       TAV Havalimanları Holding, 2010 yılının ilk çeyreğinde 31,9 milyon lira konsolide net zarar açıkladı.
       Halkbank, yılın ilk çeyreğinde 515 milyon lira net kar elde etti. Halkbank’tan yapılan açıklamaya göre banka, uzun soluklu stratejisi çerçevesinde 2010’un ilk üç ayında kredilendirme faaliyetlerine ağırlık vererek karını artırmaya devam etti.
       Turkcell’in 2010 yılı ilk çeyreğinde konsolide net karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,8 gerileyerek 417,6 milyon TL oldu.
       Perakende sektöründe faaliyet gösteren BİM’in, net karı geçen yılın ilk çeyreğine oranla yüzde 19,7 artışla 66 milyon lira olarak gerçekleşti.
       Yapı Kredi’nin, 2010 yılının ilk çeyreğinde elde ettiği net kâr, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 564 milyon lira olarak gerçekleşti.
       Gelir İdaresi Başkanlığı, 2009 yılı gelirleri için nisan ayında verilen kurumlar vergisi beyannameleri sonucu oluşan vergi rekortmenleri listesini açıklarken, listenin başına, geçen yıl 3 milyar 511 milyon liralık kârıyla ‘yüzyılın kârını’ elde eden Ziraat Bankası yerleşti.
       Çelebi Hava Servisi A.Ş. (ÇHS), Polonya’daki tüm havaalanlarında yer hizmetleri sunma lisansını elinde bulunduran Varşova merkezli Troy Airport Services (Troy Poland) şirketinin hisselerinin tamamını satın aldı. Böylece Macaristan, Belçika, Almanya ve Hindistan’da toplam 5 havalimanında yatırımları bulunan Çelebi, Polonya’da da hizmet verecek.
       Yenilenebilir enerji sektörünün önde gelen firmalarından Yunan Alpha Omega Ecological Solutions Ltd. ile Türk Irresco Gayrimenkul Mühendislik Yönetim Yatırım ve Danışmanlık Ltd. arasında Ortak Girişim İşbirliği Sözleşmesi (joint venture) imzalandı.
       Perakendecilik devi CarrefourSA, Türkiye’deki İpek Süpermarketler zincirinin tamamını 24 milyon euroya satın aldığını açıkladı.
       PepsiCo’nun Amerika çadırının sponsorluğunu yaptığı Şanghay Fuarı’nda bir açıklama yapan PepsiCo Başkanı ve CEO’su Indra Nooyi, "Çin’deki gıda ve içecek işlerimize ek olarak gelecek üç yıl içinde 2,5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığımızı açıklamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum" dedi.
       Türkiye’ye Ocak-Nisan aylarında gelen turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.82’lik artış göstererek, 4 milyon 923 bin 66’ya ulaştı
 
MAGAZİN GÜNDEMİ

 
MAYIS AYINA MANGA DAMGASI!
Medya Takip Merkezi’nin (MTM), düzenli olarak hazırladığı “ayın magazin gündemi”  raporu sonuçlarına göre; Mayıs ayında Türkiye’nin en çok konuşulan ismi Eurovision temsilcimiz Manga oldu. Manga, ay boyunca yaptıkları hazırlık çalışmalarıyla medyanın ve Türk halkının yakın markajına girdi. Yarışmada, Türkiye’yi ikinciliğe taşıyan Manga’nın Nisan ayına oranla haber sayısı sekiz kata yakın artış gösterdi. Manga, tüm mecralar toplamında 1.892 habere konu edildi.
 
AJDA PEKKAN, İKİNCİ SIRAYA YÜKSELDİ…
MTM’nin yaptığı aynı araştırma verilerine göre; Mayıs ayının en çok konuşulan ikinci ismi Ajda Pekkan oldu. Önceki aya oranla haber sayısında önemli bir artış olan Pekkan özellikle, İstanbul Sheraton Otel’de yapılan Magazin Gazetecileri Derneği 17. Altın Objektif Ödül Töreni’nde sahne alması ve Formula 1 Türkiye Grand Prix’i açılışında İstiklal Marşı okumasıyla gündemde sıkça yer buldu. Pekkan, ay boyunca tüm mecralar toplamında 1.040 habere konu edildi.
 
“ZİRVE” DEMET AKALIN’I ZİRVEYE YAKLAŞTIRDI…
Yeni albümü Zirve’yi Maslak Venue’de tanıtan Demet Akalın, yeni şarkıları ve klip çalışmalarıyla büyük ilgi gördü. Özel hayatıyla da sıkça gündeme gelen Akalın, geçtiğimiz ayın en popüler bir diğer yüzü oldu. “Zirve” ile reytingi artış gösteren Akalın, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde 892 kez haber oldu.
 
ŞOV DÜNYASININ EN ÇOK KONUŞULAN İSİMLERİ
No Adı Mayıs Nisan Artış Yüzdesi
1 Manga 1.892 236 702
2 Ajda Pekkan 1.040 524 98
3 Demet Akalın 892 566 58
4 Hande Yener 786 741 6
5 Kıvanç Tatlıtuğ 752 893 -16
6 Serdar Ortaç 723 253 186
7 Beren Saat 720 848 -15
8 Kenan İmirzalıoğlu 697 934 -25
9 Okan Bayülgen 580 503 15
10 Ferhat Göçer 568 420 35
MTM Medya Takip Merkezi’nin, Mayıs ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir. 

“ÇATALLI PROTESTO” REYTİNGİNİ ARTIRDI…

Yazla birlikte konser maratonunu hızlandıran Serdar Ortaç geçtiğimiz ay popülaritesi artan ünlüler arasındaydı. Üniversitelerin bahar şenliklerinde sahne alan Ortaç’ın, Hacettepe Üniversitesi’ndeki konseri sırasında çatallı protestoya uğraması, geçtiğimiz ay magazin basınına yansıyan önemli gelişmeler arasındaydı. Ortaç’ın, Nisan ayına göre haber sayısı yüzde 186 oranında artış gösterdi.
 
AVŞAR KIZI VE İMPARATOR’UN REYTİNGİNDE DÜŞÜŞ VAR…
MTM’nin gündem raporuna göre, geçtiğimiz aylarda şov dünyasına yeniden hızlı bir giriş yapan Hülya Avşar’ın, Mayıs’ta popülaritesinde düşüş yaşandı. Ay boyunca 487 haber ve yazıda yer bulan Avşar, “en medyatikler” listesine giremedi. Bir süredir medya yansımalarında önemli bir düşüş gözlenen İbrahim Tatlıses, Mayıs ayında da sessizliğini korudu. “En medyatikler” listesinde çok uzun zaman ilk sıralarda yer bulan bu iki ismin reytingindeki düşüş, raporda dikkat çeken gelişmeler arasındaydı. 
 
SPOR GÜNDEMİ
 
SAHANIN ŞAMPİYONU BURSASPOR, MEDYANIN İSE FENERBAHÇE!
Medya Takip Merkezi’nin (MTM), her ay düzenli olarak hazırladığı medya raporunun sonuçlarına göre; geçtiğimiz ay spor basınına damgasını vuran konu, Bursaspor’un şampiyonluğu oldu. 51 yıllık futbol tarihinde ikinci kez bir Anaolu takımın şampiyonluk yaşaması, yurdun çeşitli yerlerinde etkinliklerle kutlandı. Şampiyonluğun sonrasında haberlerinde yüzde 42’lik bir artış gözlemlenen Bursaspor, Beşiktaş’ı geride bırakarak dördüncü sıraya yükseldi. Medyatik takım ay boyunca 18 bin 752 haber ve yazıda yer alırken, ekranlarda kalma süresi 163 saate ulaştı.
 
Mayıs ayında medyada en yüksek yansımayı ise açık arayla Fenerbahçe sağladı. Haber sayısında yüzde 43’lük artış yaşanan takım, şampiyonluğa oynadığı maçtaki performansının yanı sıra, şampiyonluğu kaybetmesiyle de tartışma odağı oldu. Ay boyunca 33 bin 691 haber ve yazıda bahsi geçen Fenerbahçe’ye TV ekranları ise 295 saat yer ayırdı.
 
TRABZONSPOR’A İLGİ ARTTI…
Geçtiğimiz ayın en popüler bir diğer takımı da Trabzonspor oldu. Fenerbahçe-Trabzonspor maçında Şükrü Saraçoğlu’nda çıkan olaylar nedeniyle yakın markaja alınan takım, ay boyunca çeşitli transfer haberleriyle de gündemdeydi.  Fenerbahçe’yi mağlup ederek Ziraat Türkiye Kupası’nı alan takım, ay boyunca 19 bin 389 haber ve yazıda yer aldı.
 
MTM’nin aynı araştırma verilerine göre; geçtiğimiz ayın en çok konuşulan diğer spor kulüpleri, haber sayısı önceki aya oranla yüzde 13’lük düşüş gösteren Beşiktaş oldu.
 
AYIN EN MEDYATİK SPOR KULÜPLERİ
No Adı Mayıs Nisan Artış Yüzdesi
1 Fenerbahçe 33.691 23.582 43
2 Galatasaray 19.441 16.228 20
3 Trabzonspor 19.389 11.488 69
4 Bursaspor 18.752 13.244 42
5 Beşiktaş 18.420 21.133 -13
MTM Medya Takip Merkezi’nin, Mayıs ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir. 
 
ALEX, ARDA’YI ZİRVEDEN İNDİRDİ…
Medya Takip Merkezi’nin (MTM), en popüler futbolcuları da belirlediği medya raporuna göre, geçtiğimiz ayın en çok konuşulan futbolcusu Alex De Souza oldu. Fenerbahçe kaptanı Alex, kıl payı kaçırdıkları şampiyonluk nedeniyle de yakın markajdaydı. Alex, ay boyunca 1.782 haber ve yazıda yer buldu.
 
MTM’nin aynı araştırma sonuçlarına göre; geçtiğimiz ayın en çok konuşulan ikinci ismi Arda Turan oldu. Uzun bir süredir “en medyatik sporcular” listesinde zirvede yer alan Arda, Mayıs ayında listenin ikinci sırasına geriledi. Önceki aya göre haber sayısında küçük bir düşüş yaşanan futbolcu, toplam 2 bin 644 haber ve yazıya konu edildi.
 
AYIN EN MEDYATİK SPORCULARI
No Adı Mayıs Nisan Artış Yüzdesi
1 Alex De Souza 3.145 2.484 27
2 Arda Turan 2.644 2.872 -8
3 Mehmet Topal 2.127 1.503 42
4 Diego Lugano 1.852 2.013 -8
5 İbrahim Toraman 1.592 1.976 -19
6 Gökhan Gönül 1.466 1.752 -16
7 Semih Şentürk 1.423 736 93
8 Volkan Demirel 1.365 951 44
9 Tabata 1.264 1.597 -21
10 Holosko 1.191 1.559 -24
MTM Medya Takip Merkezi’nin, Mayıs ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

SPOR GÜNDEMİNDE ÖNE ÇIKAN DİĞER BAŞLIKLAR;
 
Galatasaray’ın başarılı orta saha oyuncusu Mehmet Topal’ın İspanya’nın Valencia takımına transferi gerçekleşti.

 Fenerbahçe Acıbadem Kadın Voleybol Takımı; ligdeki şampiyonluğu, Türkiye Kupası şampiyonluğu ve Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde finale oynama başarısı ile medyada sıkça yer buldu.

 Madrid Masters finalinde ezeli rakibi Roger Federer’i yenen Rafael Nadal, müzesine bir masters kupası daha ekledi.
 
NBA’de Batı Konferansı final serisinde Phoenix Suns’ı 4-2 yenen Los Angeles Lakers şampiyon olurken; Doğu Konferansı’nda zafer, Orlando Magic’i 4-2 yenen Boston Celtics’in oldu.
     
Portekizli teknik adam Jose Mourinho, Real Madrid sözleşmesine imzayı attı