Dünya
20 Eki 2021 10:45 Son Güncelleme: 20 Eki 2021 11:10

Marlon Brando’dan Ursula Andress’a: ‘Seninle hiç sevişmiş miydik?’

Ünlü oyuncu Marlon Brando'ın meslektaşı Ursula Andress'ı arayarak hiç sevişip sevişmediklerini sorduğu ortaya çıktı.

Hürriyet yazarı İhsan Yılmaz; yazar, bibliyofil ve koleksiyoner Selçuk Altun'un, bir tür okuma güncesi olan ‘Kitap İçin’ yazılarını 2004 yılında ayda bir Cumhuriyet Kitap ekinde yayımlamaya başladığını ifade ederek Altun’un ‘Kitap İçin’ safarisinin halen Ot dergisinde devam ettiğini ve her bin maddeyi bir araya getiren kitapların dördüncüsünün de geçen aylarda çıktığını kaydetti.

Aforizma, alıntı, anı, eleştiri, günlük, gözlem, kıssa, kinaye, öneri ve polemik gibi başlıklara ayrılabilecek kitabın maddelerinden en çok sevdiklerinin ‘Küresel Kültürazzi’ başlığı altında yazılanlar olduğunu belirten Yılmaz şunları ifade etti:

Edebiyatçıların, sanatçıların özel hayatlarına dair bilgi ve dedikodular. Kimin ilgisini çekmez ki? Bizim yazar ve sanatçılarımız için böyle bir liste yapılabilir mi?

İşte kitaptan seçtiklerim:

- Marlon Brando, özyaşamöyküsünün seviştiği kadınlar bölümünü yazarken Roma’da yaşayan Ursula Andress’i arayıp, hiç sevişip sevişmediklerini sorar.

-Charles Dickens yüzü kuzeye dönük uyurdu, bu yöntemin ona ilham aşıladığı kanısındaydı. Üstat, uğur için her şeye üç kez dokunurdu.

-Truman Capote yalnızca sarı kâğıda yazardı.

-Balzac yazma sürecinde seksten kaçınırdı. Ne zaman bir kadınla birlikte olsa, ‘Bir başyapıt daha ziyan oldu’ diye iç geçirirdi.

-Voltaire ve Mark Twain yatakta yazarlardı, uykusuzluk dönemlerinde Ernest Hemingway de yatakta çalışırdı.

-Ernest Hemingway gibi babası ve oğlu da intihar ettiler. Ernest Hemingway ile doktor olan babasının intihar ettikleri tabanca aynıydı.

-Agatha Christie, 4 Aralık 1926’da kaybolunca polis onun kocasını soruşturamadı. Müthiş bir tanığı vardı; metresi Nancy Neele’nin evindeydi.

-William B. Yeats 1923 Nobel’ini kazandığında, kendisine uzata uzata müjdeleyen şahsa, ‘Tanrı aşkına kısa kes ve ne kadar para kazandığımı söyle’ der.

-George Bernard Shaw 1925 Nobel’ini kazanınca güya ondan o kadar çok kişi borç ister ki, parasal ödülden vazgeçer.

-Honore de Balzac, ‘Goriot Baba’yı kırk günde yazdı; yüklü borcunu bir an önce ödeyebilmek istiyordu.

-Nabokov’dan çok önce 1916’da Heinz von Lichberg (1890-1951) yazdığı kısa öyküde, yaşlı bir adamın tutkuyla bağlandığı bir kızı anlatmıştı ve adı Lolita’ydı.

-T.S. Eliot ve Samuel Beckett; iki nobelist usta da nefes darlığından (sigara!) öldü.

-Şoförü fren yerine gaza basınca otomobili Seine Nehri’ne uçan balerin Isadora Duncan’ın kazada iki çocuğu öldü; derken sevgilisinin Bugatti’sinde, Nice’te hız yaparken, şalı arabanın tekerleğine dolandı ve boynu kırılarak öldü. İkinci kocası Rus şair Sergey Yesenin ise intihar etmişti.

-Nazi işbirlikçisi ama iyi yazar Knut Hamsun 25 yaşındayken vereme yakalanınca, ona üç ay ömür biçtiler. Sonunda öldüğünde 93 yaşındaydı.