Magazin
01 Mar 2016 09:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:22

Marlon Brando'dan Oscar'a en Baba protesto

973'te The Godfather ile 2. Oscar ödülünü kazanan Marlon Brando, ödülü törene gönderdiği anlamlı bir mektupla geri çevirmişti.

Bu yıl 88. düzenlenen Oscar Ödülleri'nde, 5. kez aday gösterilen Leonardo DiCaprio, heykelciğe en yakın isimlerden biri olarak görülüyordu. Matt Damon ve Bryan Cranston gibi efsanevi oyuncularla birlikte yarışan DiCaprio, yıllar sonra Oscar ödülü almanın mutluluğunu yaşadı.

Birçok oyuncunun hayali olan Oscar Ödülü, herkes tarafından aynı ilgiyle karşılanmıyor. Bunlardan biri de The Godfather'ın efsane 'Baba'sı, 20. yüzyılın en önemli sinema oyuncusu olarak gösterilen, 2004'te hayatını kaybeden Oscar ödüllü Amerikalı oyuncu Marlon Brando'ydu.

KIZILDERİLİLER İÇİN OSCAR ÖDÜLÜNÜ REDDETTİ
1955’te “Rıhtımlar Üzerinde” filmiyle ilk Oscar’ını kazanan Marlon Brando, “Baba” filmindeki rolüyle aldığı ikinci Oscar’ını Kızılderililer için reddetti.

Önceden ödülü almayacağını açıklamayan usta oyuncu, 27 Mart 1973’te düzenlenen 45’inci törene kendisi gitmedi yerine 26 yaşındaki genç bir Kızılderili kadını gönderdi. Ödül anons edildiğinde sahneye Sacheen Littlefeather geldi ve Brando’nun ABD’nin Kızılderililere olan tavrını protesto etmek amacıyla heykelciği kabul etmediğini açıkladı.

BRANDO, OSCAR ÖDÜLÜ'NÜ BÖYLE REDDETMİŞTİ
Littlefeather, 60 saniyeden uzun konuşursa güvenlik tarafından dışarı çıkarılacağı konusunda uyarıldığı için Brando’nun kaleme aldığı mektubun bir bölümünü sahnede okudu ve süresi dolunca da basın odasında metni tamamladı. Mektupta şu ifadelere yer veriliyordu:

“200 yıl boyunca toprağı, yaşamı, ailesi ve özgür olma hakkı için savaşan yerli halka şöyle dedik: ‘İndir silahını arkadaş, gel beraber oturalım. İndirirsen eğer silahını arkadaş, barıştan söz ederiz senle, anlaşırız senin hayrına.’ Silahlarını indirdiklerinde ise onları katlettik. Onlara yalan söyledik.”