Gündem
22 Mayıs 2011 16:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:22

MARKAMIZ KÖTÜ AMAÇLI KULLANILDI! RUS HABER AJANSI YARGIYA GİDİYOR

Rusya'nın etkili devlet ajansı Ria Novosti'nin desteği ile yapıldığı iddia edilen ve 12 Haziran seçimlerinde AK Parti'yi ikinci sırada gösteren ankete yalanlama geldi.

Önce yerel bir gazetede yayımlanan, ardından da internet sitelerinde hızla yayılan anketle ilgili olarak Ria Novosti tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: "İddia edilen anketle herhangi bir ilgimiz yoktur. Türkiye’de yapılacak genel seçime yönelik hiçbir şekilde anket çalışması yapmadık ve hiçbir şirkete başvurarak böyle bir çalışma yapılmasını da talep etmedik." Rus haber ajansı, Türkiye’de ismi kullanılarak yapılan seçim anketinin provokasyon olduğuna da dikkat çekti: "Ria Novosti’nin markasını kötüye kullananlarla ilgili suç duyurusunda bulunulacak ve hukuki işlem başlatılacaktır."

Ria Novosti Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Maksim Filimonov, Türkiye’deki seçimlerle ilgili hiçbir anket çalışmasında bulunmadıklarını ve başka şirket aracılığıyla da böyle bir çalışma yaptırmadıklarını söyledi. Haberlerde, Cumhuriyet Halk Partisi’ni birinci, AK Parti’yi de ikinci sırada gösteren sözde anketin, RIJA-SAM Uluslararası Kamuoyu Araştırma Kurumu’nun Ria Novosti’nin katkılarıyla 50 bin kişi ile görüşerek hazırladığı iddia edilmişti. Ria Novosti Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı ve Hukuk Daire Başkanı Mihail Safronov konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede; "Adımızın kullanıldığı bu tür haberlerle güvenirliğimiz tartışılıyor ve marka değerimiz zedeleniyor. Ria Novosti, kendi marka değerini korumak için hukuki yola başvuracaktır. Hukuki süreçte yapılması gereken her şeyi yapacaktır." şeklinde konuştu. Safronov, Türkiye’de yayımlanan haberin ajansın çıkarlarına zarar verdiği kadar, Rusya’nın çıkarlarına da zarar verdiğini ve Rusya hükümetinden de bu konuda destek beklediklerini ifade etti.

"Kara propaganda"

50 bin kişinin katıldığı bir anket yapılabilmesi için ciddi kaynaklara sahip olmak gerektiğini kaydeden ajansın Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Maksim Filimonov, "Bizim Türkiye’de muhabirimiz var ve sadece haber takibi yaptırıyoruz. Birileri kendi çıkarları doğrultusunda adımızı kullanmış, biz hukuki süreci başlattık...Sonuna kadar takipçisi olacağız. Haberin kaynağına ulaşmaya çalışıyoruz ve şu ana kadar aldığımız bilgiler Almanya’da Türkçe yayın yapan Politikcity.de sitesinden ilk önce yayınlandığını tespit ettik." dedi.

Rusya Devlet Başkanlığı’na bağlı Sivil Toplum ve İnsan Hakları Geliştirme Enstitüleri Konsey Başkanı Mehail Fedotov da yanıltıcı bir haberde Ria Novosti’nin adının kullanılmasının en basit ifadesi ile "kara propaganda" olduğunu belirtti. Fedotov, "Türkiye’de seçim sürecinde kullanılan bu metoda çok şaşırdım ve ’kara propaganda’ olarak değerlendiriyorum." dedi. Rus yetkili, ajansa, Türk hükümet yetkililerinden haberi yayanlarla ilgili yardım talebinde bulunmasını da tavsiye etti. Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Enformasyon Politikası Komisyonu Başkanı Sergey Jeleznyak da Ria Novosti markasını gayri-meşru şekilde kullananların hukuk yoluyla cezalandırılması gerektiğini söyledi.

 

ETİKETLER
#rus haber ajansı