Ekonomi
24 Kas 2017 13:29 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 01:48

Marka Tescil Belgesi Nasıl Alınır?

Herhangi bir işletmenin mal ya da hizmetlerini, diğer bir işletmenin mal ve hizmetlerinden ayırt etme işlemi, ‘’ marka tescili ‘’ olarak tanımlanmaktadır.

Elbette ki marka tescili yaptırmak, bir firma için oldukça önemli bir yere sahip oluyor. Ürün ya da hizmetlerin, tescil süresi boyunca tüm haklarının korunması, başka bir kişi tarafından taklit edilmesi ve haksız kazanç elde etmesi durumlarının engellenmesi amaçlanmaktadır. Böylelikle kullanılan logo, isim ve tüm diğer marka hakları korunmuş olacaktır.

Son yıllarda marka tescil başvurusu ve patent başvurusu yapan pek çok kişi bulunurken, işlem basamaklarının profesyonel olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Marka tescil başvurusu yapmak için gerekli olan işlem basamakları aşağıda ki gibidir.

Tescil belgesi almak için adımlar

  • Müracaat

  • İnceleme

  • İlan

  • Müracaatın kabul edilmesi

  • Tescil belgesi teslimi

Yukarıda yer ala adımlar, marka tescil belgesi için geçerli olmaktadır. İlk olarak, müracaat işlemleri hakkında şu bilgilere ulaşabilmek mümkündür.

Müracaat işlemleri

Araştırma yapıldıktan sonra, marka için gerekli olan ve kullanılacak olan isim, logo tercih edilir ve sonrasında da marka tescil talebinde bulunulmaktadır. Bu talep ise Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılırken, gerekli şartların taşınması adına, ilk olarak; ‘’ marka araştırması ‘’ yapmak gerekiyor.  Marka araştırması da yine aynı kurumun web sayfası dahilinde gerçekleştirilmektedir. Sektör seçimi ve marka ismi seçildikten sonra, ülkemizde bu markayı kullanan başka bir firma var mı bunun araştırması yapılarak, uygun olan marka ismi kullanılması için talepte bulunmak gerekecektir.

Başvurunun incelenmesi

Firma tarafından yapılan marka tescil başvurusu, Türk Patent Enstitüsü tarafından incelenmeye alınacaktır. Böylelikle tescil edilip edilememeği yönünde bir sorgulama başlatılır. İnceleme dahilinde, marka olma değerini taşıyorsa eğer, olumlu bir karar verilecektir. Eğer ki, inceleme sonrası marka olarak kabul edilemez bir durum söz konusu ise tescil belgesi başvurusu ret cevabı alacaktır.

İlan ve kabul

İlan edildikten sonra marka bu dönemde korumasız olurken, herkes tarafından itiraz hakkına sahiptir. Herhangi bir sorun olmazsa eğer, kabul alacaktır. Sonrasında ise tüm aşamaların olumlu olarak sonuçlanması durumunda da TPE tarafından, tescil belgesi düzenlenerek, kişilere teslim edilecektir.

 
ETİKETLER
#tpe #marka tescil