Güncel
03 Kas 2017 18:16 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:43

Manisa'da toplu açılış töreni

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- "Birilerinin yıllarca yapmaya çalıştığının tersine biz, kendimizi asla küçük görmedik, görmeyeceğiz. Bentleri yıkacak sularımızın kabardığı bir dönemden geçtiğimizin çok iyi farkındayız. Bunun için hep birlikte çalışacağız ama çok çalışacağız"- "(Soma maden kazası...

MANİSA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birilerinin yıllarca yapmaya çalıştığının tersine biz kendimizi asla küçük görmedik, görmeyeceğiz. Bentleri yıkacak sularımızın kabardığı bir dönemden geçtiğimizin çok iyi farkındayız. Bunun için hep birlikte çalışacağız ama çok çalışacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen "Manisa İli Toplu Açılış Töreni"ne katılarak vatandaşlara hitap etti.

Türkiye'deki 3 milyon sığınmacıya 3 milyar avro yardımı çok gören Avrupa'nın, kendi topraklarındaki mülteci çocukları da zaman ve kaynak harcamaya değer bulmadığını belirten Erdoğan, "Bu zihniyetteki bir anlayıştan ırkçılığı hortlatmasından, yabancı düşmanlığını yaygınlaştırmasından, riyakarlığa sarılmasından başka ne beklenebilir? İnsani ve ahlaki temeli çöken Batı'nın sadece ekonomik zenginlikle uzun süre ayakta kalabilmesi mümkün değildir." diye konuştu.

Asla onlar gibi olmayacaklarını vurgulayan Erdoğan, refah uğruna insanlık ve inançlarından vazgeçmeyeceklerini, zenginlik uğruna tarihe ve ecdada sırtlarını dönmeyeceklerini ve günlük hevesleri uğruna geleceklerini karartmayacaklarını ifade etti.

Türk milletinin, şair Arif Nihat Asya'nın, "Sen ne geçebilirsin yardan, anadan, serden; senin de destanını okuyalım ezberden; haberin yok gibidir taşıdığın değerden" dizeleriyle seslendiği bir millet olduğunu ifade eden Erdoğan, şiirin, "Yüzüne çarpmak gerek zamanenin fendini; göster, kabaran sular nasıl yıkar bendini; küçük görme, hor görme, delikanlım kendini." dizelerini de anımsattı.

Erdoğan, "Birilerinin yıllarca yapmaya çalıştığının tersine biz kendimizi asla küçük görmedik, görmeyeceğiz. Bentleri yıkacak sularımızın kabardığı bir dönemden geçtiğimizin çok iyi farkındayız. Bunun için hep birlikte çalışacağız ama çok çalışacağız." ifadelerini kullandı.

- "İhracatta son 10 yılın rekoru kırıldı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün "Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı"nı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, yıllardır yaptığı çağrıların nihayet karşılığını bulduğunu ve yerli otomobil üretimi için 5 firmanın ortak bir girişim grubu kurduğunu anımsattı.

Firmalara teşekkür ve başarı dileklerini ileten Erdoğan, ekonomide de üst üste sevindirici haberler aldıklarını söyledi.

Borsanın rekor üstüne rekor kırdığını, dün 113 bini geçerek yeni bir rekora ulaştığını aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:

"İhracatta ekim ayında ulaşılan yüzde 15,6'lık artış oranıyla son 10 yılın rekoru kırıldı. Ekim ayı ihracatı 13,5 milyar dolar. Yıllık ihracat 154 milyar doları aştı. İnşallah orada da rekor devam edecek. Merkez Bankasındaki döviz rezervi de yükseliyor. Başbakanlığım döneminde bir ara 138 milyar dolara kadar çıktı, düştü. Şimdi tekrar tırmanışta ve dünkü rakam 117 milyar dolar seviyesine ulaştı. İnşallah daha da yükseleceğiz, daha güçleneceğiz. Bu millete bu yakışır, onun için yükseleceğiz."

Büyümede yılın ilk yarısında yüzde 5'in üzerinde bir başarı elde ettiklerini aktaran Erdoğan, üçüncü çeyrek rakamının açıklanmasıyla bu oranın çok daha yükseldiğinin görüleceğini bildirdi.

"İyiyiz, çalışıyoruz, koşuyoruz, koşturuyoruz." diyen Erdoğan, "Kredi kuruluşları atıyorlar, 'Düştü' diyorlar, bilmem ne. Ben ne diyorum, bu rakamlar siyasi, biz güçlüyüz, güçlü." ifadelerini kullandı.

Sadece bu yıl 1 milyon 300 bine yakın ilave istihdam sağladıklarını vurgulayan Erdoğan, işsizliğin hala çift haneli rakamlarda olmasının, iş gücüne katılan genç ve kadın sayısının yüksekliğinden kaynaklandığına işaret etti.

Erdoğan, "Ekonomideki iyiye gidişin ve istihdama yönelik teşviklerin yardımıyla işsizlik oranını kısa sürede tek haneli rakamlara indireceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin, dünyanın en büyük projelerini hayata geçiren ülkelerin başında geldiğini vurgulayan Erdoğan, 2023 hedefleri doğrultusunda attıkları her adımda, büyümeden istihdama, tüm sorunları birer birer geride bırakacaklarını söyledi.

Manisa'ya elleri boş gelmediğini ifade eden Erdoğan, çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarına ait, toplam yatırım bedeli 1 milyar 44 milyon lira olan 40 kalem ayrı eser ve hizmetin toplu açılış törenini gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Açılışını yapacakları yatırımlardan birinin Türkerler firması tarafından Alaşehir'de inşa edilen, her biri 24 megavat gücündeki iki ayrı jeotermal elektrik santrali olduğunu belirten Erdoğan, resmi açılışını yapacakları ve yatırım tutarı 740 milyon lira olan bu santrallerle Türkiye'nin jeotermal kurulu gücünü 992 megavata çıkarmış olduklarını ifade etti.

- Soma'daki şehit madencilerin ailelerine 301 konut

Firmaya tebriklerini ileten Erdoğan, açılış listesindeki bir başka yatırımın da Soma'daki kazada hayatını kaybeden madencilerin yakınları için Doğuş Holding tarafından yaptırılan 301 konutun teslimi olduğunu ifade etti.

Erdoğan, Soma'daki maden kazasında şehit olan madencilere Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi.

Maden kazasının hemen ardından devletin ilgili kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının harekete geçerek madencilerin geride bıraktıkları ailelerine sahip çıktıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD koordinasyonunda her madencinin yakınlarının her birine bugüne kadar 176 bin lira nakdi yardım yapıldığını, şehit yakınlarından birine kamuda istihdam hakkı tanındığını, çocuklarına da eğitimleri için Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda çeşitli vakıflarca burs bağlandığını anımsattı.

Erdoğan, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi tarafından inşa edilen 301 konutun da tamamlandığını belirterek çok yakında bunların kuralarının da çekileceği müjdesini verdi.

Okulu, camisi ve diğer sosyal birimleriyle bu konutları Soma şehitlerinin ailelerine kazandıran Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'i tebrik eden Erdoğan, "Yitirdiğimiz canları elbette geri getiremeyiz ama onların bize emanetleri olan ailelerine sahip çıkmak için elimizden gelen her şeyi yaptık, yapıyoruz." dedi.

- "Bu şahadet, bu oyuna gelmez"

Erdoğan, özellikle aşırı sol grupların istismarla aileleri tahrik ettiğini ifade ederek, "Aileler üzerinde oyun oynuyorlar ve bunların kimler olduğunu da gayet iyi biliyoruz. Bu oyunu, lütfen, şehit ailelerimizin bozması lazım. Çünkü bu, şahadet; bu, oyuna gelmez." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan eserler arasında 195 derslik, mesleki ve teknik eğitim lisesi ek hizmet binaları, pansiyonlar, spor salonları, zihinsel engelliler korumalı iş yeri yaşam merkezi, Celal Bayar Üniversitesinin fakülte ve enstitü binaları, üniversite personeli için yaptırılan 319 konut ile diğer bakanlıklar ile belediyelere ait çeşitli yatırımların yer aldığını aktardı.

Eser ve hizmetlerin Manisa'ya ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, emeği geçenleri tebrik etti.

Zorlu Holding'in Manisa'da yaptığı Vestel Tesisleri'ni ziyaret edeceğini, akıllı telefon ve tablet fabrikası ile Meta Nikel Kobalt Tesisleri'nin de resmi açılışlarının yapılacağını dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin otomobili projesinde de yer alan Zorlu Holding'in elektronik alanında bu şehirde kurduğu tesisten dünyanın dört bir yanına ihracat yaptığını anlattı.

"Yerli otomobilin elektrikli olarak tasarlanacağı günler de inşallah yakın." diyen Erdoğan, elektrikli otomobilin çalışmasını da yapacaklarını bildirdi.

Zorlu Holding'in Türkiye'nin en önemli kobalt ve nikel tesislerinin sahibi olduğunu, ayrıca akıllı telefon ve tablet fabrikasının da ülke için önemli bir açılımı ifade ettiğini dile getiren Erdoğan, "Dolayısıyla Zorlu'nun bu projede yer alması, hem elektronik hem de madencilik alanındaki birikimleri ve yatırımları bakımından gayet isabetli olmuştur." dedi.

Manisa'yı bugüne kadar, yatırımlar yanında devam eden projelerle de 2023'ün Türkiye'sine hazırladıklarını dile getiren Erdoğan, ulaşımda ve sağlıkta süren yatırımların, şehri bambaşka bir yere taşıyacağını söyledi.

İnşaatları süren Manisa Şehir Hastanesi, Merkezefendi Devlet Hastanesi ile Salihli Devlet Hastanesinin, şehri bölgenin en önemli sağlık merkezi haline getireceğinin altını çizen Erdoğan, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun aynı zamanda Manisa'nın da otoyolu olduğunu, gelecek yıl hizmete girecek bu otoyolla birlikte Manisa'nın çehresinin değişeceğini söyledi.

Manisa-İzmir yolu için büyük öneme sahip olan 6,5 kilometre uzunluğundaki Sabuncubeli Tüneli'nde ışığın eylül ayında görüldüğünü dile getiren Erdoğan, Ankara-Manisa arasını 3 saate düşürecek hızlı tren hattının inşaatının da sürdüğünü belirterek, "Manisa'ya bir de şanına yakışır bir hızlı tren garı kazandırmamız gerekiyor." dedi.

Şehir merkezinde kullanılan doğal gazın diğer ilçelere de götürülmesi için çalışıldığını belirten Erdoğan, yapılan, yapılmakta olan, yapılması gereken daha çok işin bulunduğuna dikkati çekerek 2019 seçimlerinin bu bakımdan ülkenin gelecek çeyrek asrını, yarım asrını biçimlendirecek öneme sahip olduğunu, Manisa'nın burada tercihini büyük ve güçlü Türkiye'den yana kullanacağına inandığını ifade etti.

- Törenden notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından toplu açılış törenine geçildi. Erdoğan, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile Soma'da maden faciasında şehit olan işçilerin aileleri için yapılan konutlardan 10'unun anahtarını ailelere teslim etti.

Daha sonra toplu açılış töreni için iki bölgeye telekonferans yöntemiyle bağlantı kuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk bağlantı yeri olan Soma'da bulunan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'a "Recep Bey, bizleri duyuyor musunuz?" diye seslendi. Akdağ'ın "Sayın Başbakanım sizleri işitiyoruz." diye karşılık vermesi üzerine Erdoğan, "Recep Bey, sen eski dönemde kaldın ama." dedi. Akdağ, bunun üzerine, "Sizinle 10 seneyi aşkın çalışınca, bağışlayın, arada böyle oluyor Sayın Cumhurbaşkanım." ifadesini kullandı.

Konutlara ilişkin görüntülerin ekrana verilmesi üzerine Erdoğan, bunların dışında Soma Meydanı'nda da güzel bir park yapacaklarını söyledi. Erdoğan, Doğuş Grubu'na teşekkürlerini ileterek, "Okuluyla, camisiyle, oyun parklarıyla inşallah tüm Soma’daki yavrularımıza hayırlı olsun." dedi.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, konuşmasında, "Zatıalinizin hassasiyeti, insanımıza olan sevgisi, saygısının bir nişanesini burada görüyoruz. Talimatlarınızla Doğuş Holding’in burada Soma maden şehitlerimizle ilgili olarak yaptırdığı 301 konutun teslim törenindeyiz." diye konuştu.

5 konutun ise burada çalışacak personel için yapıldığını söyleyen Akdağ, "Bütün sosyal donatı alanlarıyla burada mükemmel bir yerleşim alanı oluşturulmuş durumda." dedi.

Akdağ, şehit aileleri adına da teşekkürlerini iletti. Erdoğan, "Allah hayırlısıyla güle güle oturmayı nasip etsin." temennisinde bulundu.

Alaşehir'de Türkerler Holding'e ait jeotermik santrali açılış törenine de canlı bağlantı yapıldı. Santrale ait görüntülerin ekrana verilmesi üzerine Erdoğan, "Her şeyi değerlendiriyoruz, görüyorsunuz. İşte bunlar, yer altı suları enerjiye dönüşüyor ve bunlar yenilenebilir enerji olarak inşallah kirli havadan da bizi kurtarıyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, daha sonra yapımı tamamlanan eserlerin açılışını gerçekleştirdi.

Tören alanında "İhaneti unutmayacağız, hainleri affetmeyeceğiz", "Dik dur eğilme, Manisa seninle", "Hedefin hedefimizdir, yolun yolumuzdur" yazılı pankartlar dikkati çekti.

Konuşması öncesi yanına gelen bir çocuğa oyuncak hediye eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir çift ile de uzun süre sohbet etti. Terörle mücadelede verilen şehitler dolayısıyla tören boyunca müzik çalınmadı.

Törende Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, bölge milletvekilleri, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de hazır bulundu.

(Bitti)