Malmö'de 'İsrail' protestosu: 'Eurovision soykırımı kutluyor'

İsveç'te bu akşam final etabı yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması'na İsrail'in katılımı bir kez daha protesto edildi. Malmö'de toplanan 30 bin kişi, "Özgür Filistin" ve "İşgale son" sloganları attı.

Malmö'de 'İsrail' protestosu: 'Eurovision soykırımı kutluyor' - Sayfa 1

 İsrail'in Malmö kentinde bu akşam yapılacak 68'inci Eurovision Şarkı Yarışması finaline İsrail'in de katılması bugün bir kez daha protesto edildi. Yaklaşık 30 bin eylemci, ellerinde Filistin bayrakları ve "Soykırıma hayır" yazılı pankartlar taşıdı. Ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla Büyük Meydan'da (Stor Torget) toplanan kalabalık, "Özgür Filistin", "İşgale son" ve "Katil İsrail" sloganları attı.

18
Malmö'de 'İsrail' protestosu: 'Eurovision soykırımı kutluyor' - Sayfa 2

Eylemcilerinin birinin elinde, üzerine beyaz bir kefene sarılmış bir kişiyi temsil eden bir figürle birlikte "Eurovision soykırımı kutluyor" yazısı yer aldı. Eylemciler ayrıca üzerine Eurovison'ın renk, logo ve yazı tipine uyarlanmış bir şekilde "Soykırım Şarkı Yarışması'na Hoş Geldiniz" yazılı pankart açtı. Burada yapılan konuşmada, 200 güne yakındır İsrail'in çocuk, bebek, yaşlı, kadın demeden Filistinlilerin üzerine bomba yağdırdığına dikkat çekilerek, İsrail'in Eurovision'a davet edilmesi de iki yüzlülük olarak nitelendirildi.

28
Malmö'de 'İsrail' protestosu: 'Eurovision soykırımı kutluyor' - Sayfa 3

İsrail'i bu sene Eurovision Şarkı Yarışması'nda Eden Golan 'Hurricane' (Kasırga) isimli şarkısıyla temsil ediyor. Golan, perşembe günü yapılan yarı finalde finale çıkmaya hak kazanmıştı. Golan, ikinci tur öncesinde yaptığı prova sırasında yuhalanmış ve protesto edilmişti.

38
Malmö'de 'İsrail' protestosu: 'Eurovision soykırımı kutluyor' - Sayfa 4

Golan'ın şarkısını söylediği sırada ise Belçika'da Flamanca yayın yapa VRT televizyonunun yayını kesilmiş, ekranda beliren mesajda, "Bu bir sendika eylemidir. İsrail devletinin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. Ayrıca İsrail, basın özgürlüğünü yok ediyor. Bu nedenle yayınımıza bir süreliğine ara veriyoruz. Şimdi ateşkes" denilmişti.

48