Güncel
14 Kas 2017 18:07 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:44

Maliye Bakanı Ağbal Çorum Şeker Fabrikasını ziyaret etti

- Bakan Ağbal: - "Şeker pancarı konusu milli bir konu. Çok sayıda şeker pancarı üreticimiz, çiftçimiz buradan ekmek yiyor. Onların geçim kaynağı olmuş. Anadolu'nun dört bir tarafında bu işi yapan binlerce kardeşimiz var. Onların bu şeker piyasasıyla ilgili gelişmelerden en fazla faydalanmasını...

ÇORUM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, şeker pancarının milli bir konu olduğunu ifade ederek, "Çok sayıda şeker pancarı üreticimiz, çiftçimiz buradan ekmek yiyor. Onların geçim kaynağı olmuş. Anadolu'nun dört bir tarafında bu işi yapan binlerce kardeşimiz var. Onların bu şeker piyasasıyla ilgili gelişmelerden en fazla faydalanmasını sağlayacak çalışmayı nasıl yaparız, ona bakıyoruz." dedi.

Almanya'da vefat eden amcası Ahmet Ağbal'ın Çorum'daki cenaze törenine katılan Ağbal, daha sonra Ankara kara yolundaki Çorum Şeker Fabrikası'nı ziyaret etti.

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ergin İçenli, Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök ve fabrika yöneticileriyle tesisi gezen Ağbal, kampanya döneminde yoğun mesai yapan işçilerle sohbet ederek, sorunlarını dinledi.

Bakan Ağbal'a sendika temsilciliğinin odasında şeker pancarı ve çay ikram edildi. Burada Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı Gök, şeker fabrikalarının sorunları ve özelleştirilmesi konusundaki görüşlerini Ağbal'a ileterek, desteklerini istedi.

Maliye Bakanı Ağbal da fabrika ziyaretinde işçilerin özveri ve fedakarlıkla çalışmasına şahit olduğunu, şeker işçilerinin özellikle 120 günlük kampanya üretim sürecinde kendi şirketlerinde görev yapar gibi çalıştıklarını ve üretimin her aşamasında alın terlerinin olduğunu söyledi.

Şeker fabrikalarının özelleştirme programında olan kuruluşlar olduğunu anımsatan Ağbal, "Arkadaşlarımla birlikte şeker fabrikalarının cari, ekonomik ve teknik açıdan hem üretim kabiliyetlerinin arttırılması hem finansal açıdan sürdürülebilirliğinin sağlanması hem de yeni yatırımlar gibi farklı çabalarımız var." diye konuştu.

Şeker piyasasının genel anlamda Türkiye'nin çıkarlarına, milli çıkarlarına uygun bir şekilde yapılanmasının gayreti içinde olduklarını anlatan Ağbal, şunları kaydetti:

"Şeker pancarı konusu milli bir konu. Çok sayıda şeker pancarı üreticimiz, çiftçimiz buradan ekmek yiyor. Onların geçim kaynağı olmuş. Anadolu'nun dört bir tarafında bu işi yapan binlerce kardeşimiz var. Onların bu şeker piyasasıyla ilgili gelişmelerden en fazla faydalanmasını sağlayacak çalışmayı nasıl yaparız ona bakıyoruz. 'Şeker piyasası' dediğiniz zaman bunun nakliyecisi var, bu fabrikalara bu şekerleri getiren arkadaşlar var, bunların oluşturdukları bir büyüklük var. Bu fabrikaları ayakta tutan işçi kardeşlerimiz var. Kendi alanlarında çok birikimliler. Her ne kadar geçici işçi statüsünde çalışıyorlarsa da ben ne zaman fabrikaları gezsem arkadaşları görüyorum, 20, 30 yıl bu fabrikaya emeği geçmiş, bir ömür geçmiş. İşçi arkadaşlarımızın hepsinin gözünün içi parlıyor. Buraya inanıyorlar. Çalıştıkları yere değer katmak için gayret sarf ediyorlar. Çalıştıkları koşullara baktığımız zaman da Allah onlardan razı olsun, Allah onları kazadan, beladan saklasın, Allah onlara güç kuvvet versin. Şeker fabrikaları uzun dönemde eleman sayısı da azalarak geliyor. Buna rağmen arkadaşlar bu üretimi ayakta tutuyorlar. Üretimi arttıracak şekilde de gayret sarf ediyorlar."

- "Kardeşlerimizin taleplerini, gözlerinin içindeki heyecanını gördük"

Türkiye'de 25 şeker fabrikası olduğunu, Anadolu'nun dört bir yanında ayrıca Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde şeker üretimi yapıldığını ifade eden Ağbal, fabrikaların kendi ayakları üzerinde durabilen ve şeker piyasasında güç sahibi kuruluşlar olduğunu dile getirdi.

Ağbal, işçilerin talepleriyle ilgili, "Maliye Bakanlarına hep sorarlar 'ne dersin sayın bakanım, yapacak mısın, yapmayacak mısın?' Ben hep 'önemli olan söz vermek değil, yapmak' diyorum. Burada işçi kardeşlerimizin taleplerini, gözlerinin içindeki heyecanını gördük. Bize düşen bu heyecanı Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza aktarmak. Başbakanımız da Cumhurbaşkanımız da her konuda olduğu gibi bu konularda da olduğu gibi meselenin çözümü konusunda hem bize talimatlar veriyorlar hem de çözümü geliştirme konusunda bizi cesaretlendiriyorlar. O anlamda inşallah sizinle de Ankara'ya dönünce bir toplantı yapacağız. O toplantıdan sonra hep beraber arkadaşlarımızla bir istişare yaptıktan sonra konuştuğumuz konularla ilgili bir mesafe alacağımıza yürekten inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Bakan Ağbal'a fabrika ziyaretinde Vali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu da eşlik etti.