Güncel
18 Ağu 2018 15:35 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 01:04

Malezya Başbakanı Mahathir Çin’de

- Malezya Başbakanı Mahathir, Çin ziyaretinin ilk durağında Çinli e-ticaret şirketi Alibaba ve otomotiv üreticisi Geely firmasını gezdi

PEKİN (AA) - Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, resmi ziyaret kapsamında geldiği Çin’de e-ticaret şirketi Alibaba ve Çinli otomotiv devi Geely firmasını gezdi.

Malezya’nın 93 yaşındaki Başbakanı Mahathir, 5 günlük Çin ziyaretine ülkenin Cıciang eyaletinin Hangcou kentinden başlayarak burada Çinli e-ticaret şirketi Alibaba’nın Üst Yöneticisi Jack Ma ve Çinli otomotiv üreticisi Geely şirketinin yetkilileriyle bir araya geldi.

Alibaba Group’un Hangcou’daki teknoloji kampüsünü gezen Mahathir, yaklaşık 1 saat süren temasında yapay zeka, "blockchain", mobil ödeme sistemleri hakkında bildi aldı.

Ardından Malezyalı otomotiv şirketi Proton’un hisselerinin yüzde 49,9’una sahip olan Çinli otomotiv üreticisi Zhejiang Geely Holding Group’a geçen Mahathir’in ziyaretinde, iki otomotiv firması arasında elektrikli araçlar ve Proton’un farklı dış pazarlara açılması konusunda iş birliği anlaşması imzalandı.

Mahathir’e Çin ziyaretinde eşi Siti Hasmah Muhammed Ali, Malezya Dışişleri Bakanı Seyfüddin Abdullah, Ticaret ve Sanayi Bakanı Darell Leiking ile Malezyalı iş adamları eşlik ediyor.

Malezya-Çin iş dünyasından yetkililer ile yarın temaslarına devam edecek Mahathir Muhammed, pazartesi günü de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başbakanı Li Kıçiang ile görüşecek.

Mahathir, Malezya’da iktidara gelmesinin ardından Çin ile Malezya arasında daha önce imzalanan ve yaklaşık 22 milyar dolar tutarına ulaşan enerji boru hatları ve 688 kilometre uzunluğundaki Doğu Kıyısı Demiryolu projelerini rafa kaldırmayı arzuladığını söylemişti.

Söz konusu projelerin Mahathir’in ziyaretindeki ana gündem maddesi olması bekleniyor.