Gündem
10 Kas 2012 13:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:21

MALATYA ULUSLARARASI FESTİVALİ BAŞLADI!

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali, renkli bir açılış töreni ile sinemaseverlere ‘merhaba' dedi

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali, renkli bir açılış töreni ile sinemaseverlere ‘merhaba’ dedi. Ortadoğu ve Barış temasıyla başlayan festivalin açılışında, Akdeniz kenarında gerçekleşen benzer etkinliklerde öne çıkan politik mesajlı törenlerin aksine ‘sinema’ ön plana çıktı.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki açılış töreni kırmızı halıdan geçiş faslı ile başladı. Malatyalı merhum oyuncu Kemal Sunal’ın adını taşıyan salonda gerçekleştirilen merasimin sunuculuğunu oyuncular Akasya Asıltürkmen ile Serhat Kılıç yaptı. Yoğun ilgi gören açılış töreninde sinemaseverlere salon yetmedi. Birçok davetli töreni ayakta izlemek zorunda kaldı. Açılışta bu yıl içinde hayatını kaybeden aralarında Evin Esen, Cüneyt Türel, Erol Günaydın ve Müşfik Kenter’in de bulunduğu sanatçılar anıldı.

Malatya Valisi Vasip Şahin konuşmasında, sinemanın bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayabileceğini söyledi. Bu yılki ana teması ’Ortadoğu ve Barış’ olan festivalin Ortadoğu’nun huzur ve barış taleplerini sinemanın diliyle tüm dünyaya haykırdığı bir platform durumunda olduğunu vurguladı. Malatya Film Festivali’nin kısa sürede Türkiye’nin sanat gündeminde hak ettiği yeri aldığını savunan Şahin, valilik öncülüğünde başlatılan festivalin uzun soluklu olmasını temenni ettiğini, bunun için de halk ve sivil toplum kuruluşlarının sahip çıkmasını istedi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır da pek çok usta sanatçıyı Malatya’da ağırlamaktan memnuniyet ve mutluluk duyduklarının altını çizdi. Başkan Çakır Türk sinemasının eski şaşalı günlerine döneceğine inandığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Kültürümüzü yaymak istiyorsak veya kültürümüzün farklı kültürler etkisinde kalmasını istemiyorsak, sinemaya yeterli değeri vermek zorundayız. Ben inanıyorum ki, sinemamız eski şaşalı günlerine tekrar dönecek, yine sadece ülkemiz anlamında değil, ülkemizin kültürünün yaşatılması ve bunun tanıtılması anlamında da sinema çok büyük bir önem arz ediyor."

Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Ali Atlıhan da, Kültür Bakanlığı başta olmak üzere, sinemaya ilgi duyan kurum ve kuruluşların katkısıyla Türk sinemasının çok önemli bir aşama kat ettiğini belirtti.



GÜDÜK NECMİ, HABABAM SINIFININ OMUZLARINDA

Törenin ilerleyen bölümünde Yeşilçam’ın önemli isimlerinden Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Münir Özkul ile yönetmen Türker İnanoğlu’na ’Yaşam Boyu Onur Ödülü’ verildi. Ödülünü senarist ve yönetmen Biket İlhan’ın elinden alan İnanoğlu, 55 senedir bu mesleğin içinde olduğunu ancak halen heyecanlandığını belirtti. İnanoğlu, ödülü birlikte film yaptığı rahmetli Kemal Sunal’ın adını taşıyan salonda almaktan da memnuniyet duyduğunu söyledi.

Münir Özkul’un ödülünü ise Hababam Sınıfı öğrencileri verdi. Özkul’un kızı Günay Özkul, festivale gönderilen videoda ödül dolayısıyla babası adına çok sevindiğini ifade ederek, bu tür ödüllerin sanatçının yaşarken verilmesinin hem sanatçı hem de yakınları için önemli olduğunu söyledi. Törende sembolik olarak Münir Özkul’un ödülünü Hababam Sınıfı filminde Güdük Necmi lakabıyla tanınan Halit Akçatepe aldı. Hababam Sınıfı öğrencileri, filmden kısa bir sahneyi canlandırdıkları törende, rol arkadaşları Halit Akçatepe’yi omuzlarında taşıdı.

Festival kapsamında Onur Ödülüne layık görülen Türk sinemasının yakışıklı jönü Kadir İnanır, gözyaşlarını tutamadı. Ödülünü, yönetmen Ünal Küpeli’nin elinden alan inanır, Malatya sevdalısı olduğunu ve bu sevdanın kendisinde hiçbir zaman bitmediğini söyledi. Ünlü oyuncu, "1976 yılında geçenlerde kaybettiğim yeğenim Erdoğan Arıca’yı Malatyaspor’a getirdim. Tam 36 yıl önce. Malatya sevdası o günden bu yana bizde hiç bitmedi" diye konuştu.

Aldığı ödülün barış ve mutluluk şarkıları söylendiğinde daha da büyük anlam kazanacağını ifade eden İnanır, "Bu ödülü ben hak ettim. Ne için? Türkiye’nin bütün sanatseverlerinin bana kazandırdığı değere karşılık bu ödülü verdiniz. Şimdi bütün ülkemizde büyük sorunlarımız var. Hep beraber bu sorunların bir an önce ortadan kalkması için hepimiz elimizi taşın altına koyacağız, mutluluk ve barış şarkıları söyleyeceğiz. Bu ödül, o zaman çok büyük anlam kazanacak" şeklinde konuştu.

Türk Sinemasının Sultanı Türkan Şoray da Onur Ödülünü, Vali Vasip Şahin’in elinden aldı. Sanatseverlerin büyük alkışları eşliğinde ödülünü alan Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray, "Festivaller, sinemamız adına çok güzel. Ama benim içinde çok güzel. Sevenlerimle kısa bir süre içinde olsa birlikte oluyorum, göklere uçuyorum, ayaklarım yerden kesiliyor, mutlu oluyorum. Sevilmenin hazzını bir kere daha tadıyorum. Sinemadaki emeklerimin karşılığını aldığımı düşünüyorum" dedi.

ABD’li ünlü yönetmen John Sayles ülkesindeki olumsuz hava şartları nedeniyle törene katılmadığı belirtildi. Sayles’in önümüzdeki günlerde Malatya’ya gelerek ödülünü almak istediği açıklandı.

Törenin son bölümünde sanatçı İlhan Şeşen güzel parçalarıyla açılış gecesine noktayı koydu.