Politika
29 Eyl 2022 07:39 Son Güncelleme: 29 Eyl 2022 09:43

MAK Araştırma’nın seçim çalışmasında dikkat çeken detay! Yapılan son 8 anketin 7’sinde…

MAK Araştırma başkanı Mehmet Ali Kulat, yaptıkları son 8 anketle ilgili dikkat çeken araştırmalarda bulundu.

MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk'e son anket çalışmaları ile ilgili değerlendirmede bulundu. Kulat, son 8 anketin 7'sinde AK Parti'nin oy oranının yüzde 30'un altında olduğunu söyledi.

AK PARTİ YÜZDE 30 ALTI

Mehmet Ali Kulat, son anket sonuçları ile ilgili şunları aktardı:

"Biz 2022 yılı içerisinde yaptığımız 8 araştırmanın 7'sinde Ak Parti'yi yüzde 30'un altında gördük. Hatta yüzde 26,5'a kadar indiği oldu. Son ankette konut, EYT'nin (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) çözüleceği gibi, 3600 vesaire. Bunlar şu anda Ak Parti'nin oy oranını yüzde 31'e kadar çıkardı. Aynı şekilde MHP'de de çok küçük bir toparlanma gözlemleniyor. Bunda da hem ittifakın ortağı olmasının hem de Devlet Bahçeli'nin peş peşe mitinglerinin etkisi var. Bu seçmende bir moral ve motivasyon oluşturur. 6,5-7'de oy oranı gözüken MHP, belki önümüzdeki süreçte bu trend devam ederse daha yukarıya doğru çıkabileceğini gösteriyor. Bu da doğal olarak Millet İttifakı'nda küçük oy kayıpları anlamına gelmektedir. Yani bir tarafı yükselirken diğer taraf düşüyor.

MİLLET İTTİFAKI VE ADAYI

CHP'nin oy oranı yüzde 25-26 bandında seyrediyor. Bu bazı aylarda 27'ye kadar çıktı. İYİ Parti'de istikrarlı bir yükseliş var. 8 araştırmamızda hiç 15'in altına düşmedi. 17'ye çıktığı, 16'ya indiği oluyor ama böyle bir bantta seyrediyor. Bulundukları ittifakın hükümet olma umudu oluşursa orada bir yükseliş olur. Millet İttifakı'nın adayı, Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olursa, CHP için yüzde 30'u bekleyebiliriz. Ama yine bir günde olmaz bir zaman diliminde olur. Gittikçe yukarıya doğru bir trend yakalar. Bu niye öyledir? Çünkü seçmenin bir kısmı pragmatist (yararcı) seçmendir.

Seçmen genelde pragmatisttir ama daha pragmatik bir seçmen grubu vardır. Gücü sever seçmen ve o gücün cumhurbaşkanı olacağını görürse orada konumlanmak ister. Bu eşyanın ve insanın tabiatıyla çok yakından ilgilidir onu söyleyelim. Bu aslında aynı ittifakın içerisindeki oy oranı itibariyle daha düşük partileri de etkiler. Yeni kurulan partinin diyelim ki oy oranı yüzde 2'dir. O parti ittifakın içerisinde yer alırsa ama seçilecek ittifakın içerisinde toplumsal rüzgarı arkasına almış iktidarın içerisinde yer alırsa 3'e, 4'e çıkabilir. Ama tam tersi aynı parti zayıf bir yerde ya da ittifak dışı bir yerde yer alırsa da bir anda silinebilir. Çok aşağılara doğru inebilir.