Magazin
07 Şub 2017 12:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:28

Mahmut Tuncer'e 'Cincon' davası! 5 yıla kadar hapsi isteniyor

İzmir'de mahkemeye başvuran bir kişi, şarkıcı Mahmut Tuncer'in 2013 yılında çıkardığı albümdeki "Ankara" isimli eserin müziğinin kendisine ait olduğunu iddia ederek davacı oldu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İzmir'de müzisyenlik yapan Bilgin  Çetin, avukatı aracılığıyla İzmir Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesine verdiği  dava dilekçesinde, "Cincon" isimli eserinin melodisinin şarkıcı Mahmut Tuncer  tarafından kendisine hiçbir telif ücreti ödenmeksizin izinsiz olarak  kullanıldığını ileri sürdü.

Avukat Eren Evren mahkemeye sunduğu dilekçede, müvekkiline ait eserin  notalarının noterde çok önceden tescilli olduğunu, esere ait video klibin video  paylaşım sitesi Youtube'da paylaşıldığını, Mahmut Tuncer'in 2013 adlı albümünde  yer alan Ankara isimli parçada aynı melodiyi kullandığını ve müvekkilinin ismini  göstermeden yayınladığını iddia etti.

Mahkemenin tayin ettiği bilirkişi İzmir Devlet Klasik Türk Müziği  Korosu Ses Sanatçısı Gökçe Okşan Eriş tarafından hazırlanan raporun sonuç  bölümünde, maddi olguların tespit edildiğine ve 9 Mayıs 2016 tarihinde mahkemenin  verdiği ara kararda raporun delil olarak kabul edildiği belirtildi.

Raporda yer alan ifadelere göre, "Tespit isteyene ait 'Cincon' adlı  parça karşı tarafın Mahmut Tuncer 2013 adlı albümündeki 'Ankara' adlı parçası ile  karşılaştırıldığında, ton, altyapı ve sözlerinin farklı olmasına karşın ana  melodinin aynı olduğu ve her iki parçanın eser niteliği taşıdığı" görüş ve  kanaatine varıldığı kaydedildi.

Raporda, iki eserin karşılaştırılarak dinlenildiği, aynı ölçülerde ara  nağme ve melodilerin kullanıldığı, ana melodinin aynı olduğunun tespit edildiğine  yer verildi.

Video paylaşım sitesinde "Bilgin Çetin-Cincon" adlı parçanın 27 Şubat  2011 tarihinde, "Mahmut Tuncer 2013-Ankara" adlı parçanın 25 Şubat 2014'de  yayınlandığını ve her iki parçanın da halen yayınlanmaya devam ettiği belirtildi.

"5 yıla kadar hapis cezası talep ettik"

Bilgin Çetin'in avukatı Eren Evren, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  İzmir Fikri Sinai Haklar Hukuk Mahkemesince atanan bilirkişi tarafından müvekkile  ait "Cincon" isimli eser ile Mahmut Tuncer'e ait "Ankara" isimli eserin ana  melodi olarak aynı olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Bilirkişi raporundan sonra sanatçı Mahmut Tuncer'e arabuluculuk teklif  ettiklerini ancak bunun kabul edilmediğini savunan Evren, "İzmir Cumhuriyet  Başsavcılığına yaptığımız suç duyurusunda, Mahmut Tuncer ve albümün dağıtıcısı  Özdemir Plak yetkilisinin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 71. maddesi uyarınca  5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep ettik." dedi.

"Bir günlük sanatçı değiliz"

Sanatçı Mahmut Tuncer ise suçlamalara ilişkin ifade vereceğini dile  getirerek, "Bütün Ankara parçaları birbirine benziyor. Ufak bir bölümü, nakarat  bölümü benziyor. Biz birinin şarkısını kullanırsak, kişinin ismini yazıyoruz. 1  günlük sanatçı değiliz. Kimin haklı kimin haksız olduğuna mahkeme karar verecek."  diye konuştu.